Owoce suszone

Aktywne filtry

Suszone owoce

Suszone owoce kojarzą się z zimą i kompotem z suszu podawanym podczas wigilijnej kolacji, ale czy to oznacza, że możemy sięgać po nie jedynie wtedy, kiedy robi się chłodniej? Oczywiście, że nie! Chociaż obecnie dostęp do świeżych owoców mamy praktycznie przez cały rok, również suszone owoce powinny znaleźć miejsce w naszym jadłospisie. Dlaczego? Co sprawia, że bakalie, a więc owoce suszone są tak dobre dla naszego zdrowia?

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Spora liczba osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy unika suszonych owoców, twierdząc, że niczym nie różnią się od sklepowych słodyczy. Takie rozumowanie jest błędne. To prawda, w suszonych owocach znajdziemy sporo cukrów prostych. Jednak zamiast sztucznych barwników, wypełniaczy i konserwantów, mamy tam witaminy i składniki mineralne oraz wartościowy błonnik. Co istotne, pod względem wartości odżywczych owoce suszone niemal w niczym nie ustępują swoim świeżym odpowiednikom, a wręcz mogą być dla nich doskonałym zamiennikiem. Ma to znaczenie szczególnie w okresie zimy, gdy świeże owoce mogą być trudniej dostępne w sklepach, a ich jakość oraz cena mogą pozostawiać wiele do życzenia.

Suszone owoce zamiast słodyczy

Dodatkowo owoce suszone są idealną i zdrowszą alternatywą dla cukierków i ciasteczek. Świetnie sprawdzają się w roli pożywnych przekąsek, a mnogość smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, nawet przysłowiowe niejadki. Owoce suszone, m.in. morele suszone, chipsy bananowe, jagody goji, rodzynki to również doskonały dodatek do owsianki i zdrowych wypieków. Chleby pieczone z dodatkiem suszonych śliwek cieszą się dużą popularnością.

Naturalnie suszone owoce mogą z powodzeniem zastąpić także cukier w domowych wypiekach. Żeby jednak w pełni skorzystać z dobrodziejstw, które przynoszą suszone owoce, należy wybierać produkty wysokiej jakości, czyli takie z minimalną ilością dodatków w składzie. W dobrej jakości bakaliach w składzie powinien znajdować się praktycznie tylko surowiec. Powinna również widnieć adnotacja o tym, że owoce nie są siarkowane.

Suszone owoce niesiarkowane

W Naturalnie Zdrowe jakość zawsze stawiamy na pierwszym miejscu. Staramy się zawsze wybierać surowiec w pełni naturalny i bez sztucznych dodatków, a jeśli jest możliwość to również wersje ekologiczne. Suszone owoce właśnie tego rodzaju znajdą Państwo u nas w ofercie! Bakalie w naszym sklepie ze zdrową żywnością były obecne od samego początku działalności i od zawsze były to odmiany niesiarkowane i bez dodatku barwników, polepszaczy smaku i sztucznych konserwantów.

Na uwagę zasługuje również fakt, że zachowują wysoką jakość produktu, cena pozostała w dalszym ciągu na atrakcyjnym i konkurencyjnym poziomie względem propozycji od znanych sieciówek. Zapraszamy na zakupy!

Jak rozpoznać owoce siarkowane?

Siarkowanie to jedna z metod zabezpieczenia owoców, przedłużenia ich zdatności do spożycia. Służy też nadaniu im atrakcyjnego wyglądu. Na tym jednak zalety siarkowania się kończą. Związki te mogą mieć niekorzystny wpływ na astmatyków, a dodatkowo obniżać wchłanianie niektórych witamin i minerałów. Związki siarki są również czynnikiem wywołującym alergie.

Na szczęście, owoce siarkowane można łatwo rozpoznać. Z powodu zahamowania przez siarkę procesu utleniania, są najczęściej znacznie jaśniejsze niż ich niesiarkowane odpowiedniki. Oczywiście również na etykiecie powinna znajdować się odpowiednia adnotacja.

Owoce dostępne w Naturalnie Zdrowe

Zawsze staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwań Klientów i powiększamy nieustannie ofertę bakalii w naszym sklepie. Do wyboru są zarówno popularne w Polsce owoce, jak jabłka i śliwki bez pestek, ale też owoce egzotyczne - daktyle, mango, ananas i figi. Wszystkie idealnie sprawdzą się w roli przekąski, ale też jako dodatek do wielu dań np. sałatek i deserów. Smak, bogactwo witamin, minerałów i błonnika - zawsze świeże, naturalne i bez dodatku cukru.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło