6 products

Produkty bezglutenowe

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Znajduje się w ogromnej ilości produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Znajdziesz go w mące, a co za tym idzie, w większości wyrobów piekarskich i cukierniczych. Ale nie tylko! Kiedy zaczniesz wnikliwie studiować etykietki produktów spożywczych (z glutenem!) znajdują się niemal wszędzie. Są wykorzystywane do przenoszenia zapachów i smaków, jako zagęszczacze (np. do sosów), ale można je znaleźć także w nabiale, wędlinach, przyprawach czy nawet w czekoladzie.

Produkty bezglutenowe – co to takiego?

Produkty bezglutenowe pozbawione są tego białka. Dokładniej rzecz ujmując: nie mają w swoim składzie pszenicy (wszystkich jej odmian), żyta, owsa, czy jęczmienia. Uznaje się, że produkty bezglutenowe nie zawierają więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu.

Wyświetla 1 - 6 z 6 produktów

Kiedy wybierać produkty bezglutenowe?

Pytanie brzmi zatem: po co wybierać produkty bezglutenowe? Glutenu w jedzeniu muszą unikać przede wszystkim osoby chore na celiakię, uczulone na pszenicę, a także z nietolerancją czy nadwrażliwością na gluten.

Celiakia to choroba trzewna, która dotyka około 1% populacji ludzi. Jej objawy mogą być bardzo dotkliwe, to m.in. bóle brzucha, biegunki oraz zaparcia. Jednym ze wskazań lekarzy dla pacjentów z celiakią jest unikanie lub nawet całkowita eliminacja produktów z glutenem w codziennej diecie.

Podobnie sprawa wygląda w przypadku zdiagnozowanych nietolerancji pokarmowych na gluten. Główną metodą leczenia jest często dieta eliminacyjna. Unikanie glutenu może być także zalecane przez lekarzy w przypadku innych dolegliwości, jak np. w niektórych chorobach neurologicznych czy autoimmunologicznych.

Produkty bez glutenu mogą być też wybierane przez osoby zupełnie zdrowe. To, że jedzenie jest bezglutenowe, nie oznacza, że jest niewskazane dla ludzi, którzy nie borykają się z problemami zdrowotnymi. Wprost przeciwnie! Bezglutenowe produkty mogą korzystnie wpływać na organizm, dlatego jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych, decyzja o ich włączeniu do diety zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Naturalny słodzik w sklepie Naturalnie Zdrowe

Częstym zmartwieniem osób, które ze względów zdrowotnych muszą wybierać jedzenie bez glutenu, jest unikanie wszelkich wypieków czy produktów mącznych. Na szczęście, dziś bardzo łatwo dostępne są mąki roślinne, które mogą zastąpić smak tradycyjnych mąk – znajdziesz je w ofercie sklepu Naturalnie Zdrowe.

Do bezglutenowych produktów dostępnych w naszym sklepie należy chociażby mąka jaglana, z której przyrządzisz pyszne ciasta i wypieki. Z kolei mąka ryżowa bezglutenowa to świetny zamiennik zwykłej mąki – przekonaj się, jak smaczne naleśniki czy racuchy dzięki niej przygotujesz. Mąka gryczana (także mąka bezglutenowa) może z kolei być wykorzystana do wypieku chleba lub wyrobu makaronu.

Sprawdź asortyment sklepu Naturalnie Zdrowe i przekonaj się, jak produkty bezglutenowe, które znajdziesz na naszych wirtualnych półkach, wykorzystać w swojej kuchni!

Produkt dodany do porównania