Produkty bezglutenowe

Aktywne filtry

Produkty bezglutenowe

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Znajduje się w ogromnej ilości produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Znajdziesz go w mące, a co za tym idzie, w większości wyrobów piekarskich i cukierniczych. Ale nie tylko! Kiedy zaczniesz wnikliwie studiować etykietki produktów spożywczych (z glutenem!) znajdują się niemal wszędzie. Są wykorzystywane do przenoszenia zapachów i smaków, jako zagęszczacze (np. do sosów), ale można je znaleźć także w nabiale, wędlinach, przyprawach czy nawet w czekoladzie.

Produkty bezglutenowe – co to takiego?

Produkty bezglutenowe pozbawione są tego białka. Dokładniej rzecz ujmując: nie mają w swoim składzie pszenicy (wszystkich jej odmian), żyta, owsa, czy jęczmienia. Uznaje się, że produkty bezglutenowe nie zawierają więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło