-
Białko z grochu – roślinna alternatywa dla wegan i nie tylko 11/03/2025 09:36:18Poranne rutyny, które pomogą Ci lepiej zacząć dzień – 5 zdrowych napojów na dobry nastrój i energię 10/10/2025 09:00:14Matcha truskawkowa latte – idealne połączenie zdrowia i smaku 09/03/2025 10:19:26Matcha — właściwości, smak i inspiracje kulinarne 09/03/2025 09:22:52
Najchętniej czytane
-
Jaka sól jest najzdrowsza? Top 5 rodzaje kwi 25, 2024
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? kwi 07, 2024
Kategoria: Produkty bezglutenowe
Produkty bezglutenowe
Gluten to białko roślinne zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Znajduje się w ogromnej ilości produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Znajdziesz go w mące, a co za tym idzie, w większości wyrobów piekarskich i cukierniczych. Ale nie tylko! Kiedy zaczniesz wnikliwie studiować etykietki produktów spożywczych (z glutenem!) znajdują się niemal wszędzie. Są wykorzystywane do przenoszenia zapachów i smaków, jako zagęszczacze (np. do sosów), ale można je znaleźć także w nabiale, wędlinach, przyprawach czy nawet w czekoladzie.

Produkty bezglutenowe – co to takiego?
Produkty bezglutenowe pozbawione są tego białka. Dokładniej rzecz ujmując: nie mają w swoim składzie pszenicy (wszystkich jej odmian), żyta, owsa, czy jęczmienia. Uznaje się, że produkty bezglutenowe nie zawierają więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu.
Darmowa dostawa od 99 PLN | KOD: PACZKA
Filtruj według
Cena
Cena
-
7,00 zł - 29,00 zł