-
Zakwas tradycyjny na Żur Staropolski - sprawdź jakie to proste 03/15/2024 13:10:06Zdrowe przekąski na każdą okazję 11/24/2023 13:41:17Przepis na keto brownie 10/13/2023 14:37:46Dieta fleksitariańska - czym jest elastyczny weganizm 06/29/2023 12:43:40
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lip 19, 2022
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? cze 10, 2019
Kategoria: Produkty bezglutenowe
Produkty bezglutenowe
Gluten to białko roślinne zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Znajduje się w ogromnej ilości produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Znajdziesz go w mące, a co za tym idzie, w większości wyrobów piekarskich i cukierniczych. Ale nie tylko! Kiedy zaczniesz wnikliwie studiować etykietki produktów spożywczych (z glutenem!) znajdują się niemal wszędzie. Są wykorzystywane do przenoszenia zapachów i smaków, jako zagęszczacze (np. do sosów), ale można je znaleźć także w nabiale, wędlinach, przyprawach czy nawet w czekoladzie.
Produkty bezglutenowe – co to takiego?
Produkty bezglutenowe pozbawione są tego białka. Dokładniej rzecz ujmując: nie mają w swoim składzie pszenicy (wszystkich jej odmian), żyta, owsa, czy jęczmienia. Uznaje się, że produkty bezglutenowe nie zawierają więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu.