-
Czarnuszka - niezastąpiona na alergię i astmę 04/22/2022 08:55:28Glinka bentonitowa - właściwości i zastosowanie 03/17/2022 12:38:17Kasza gryczana niepalona, czy palona – właściwości 03/10/2022 08:52:07Drożdże świeże, czy instant 03/03/2022 12:18:45
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie sty 13, 2020
-
Czym zastąpić cukier? Ksylitol czy erytrol? maj 18, 2018
Produkty bezglutenowe
Produkty bezglutenowe
Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Znajduje się w ogromnej ilości produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Znajdziesz go w mące, a co za tym idzie, w większości wyrobów piekarskich i cukierniczych. Ale nie tylko! Kiedy zaczniesz wnikliwie studiować etykietki produktów spożywczych (z glutenem!) znajdują się niemal wszędzie. Są wykorzystywane do przenoszenia zapachów i smaków, jako zagęszczacze (np. do sosów), ale można je znaleźć także w nabiale, wędlinach, przyprawach czy nawet w czekoladzie.
Produkty bezglutenowe – co to takiego?
Produkty bezglutenowe pozbawione są tego białka. Dokładniej rzecz ujmując: nie mają w swoim składzie pszenicy (wszystkich jej odmian), żyta, owsa, czy jęczmienia. Uznaje się, że produkty bezglutenowe nie zawierają więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg suchej masy produktu.