Orzechy piniowe

43,90 zł
34,90 zł Zniżka 9,00 zł
Brutto
  • -9,00 zł
Orzechy piniowe

Orzechy piniowe

Bezpłatna dostawa już od 199zł

43,90 zł
34,90 zł Zniżka 9,00 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 4 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 4 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,80 zł.


Orzechy piniowe

Wartości odżywcze w 100 g

  • Wartość energetyczna 611 kcal / 2532 kJ
  • Tłuszcz 51 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,3 g
  • Białko 24 g
  • Błonnik 0,8 g
  • Sód 0,005 g

Pinia jednoznacznie kojarzy się z południem Europy i śródziemnomorskim klimatem. Chociaż drzewo nie przypomina nam odmian występujących w naszym kraju, to jest to gatunek sosny, a orzechy piniowe to tak naprawdę obrane z łusek, jadalne nasiona. Co ciekawe, orzechy są otrzymywane też z innych rodzajów sosen i przez to ich pozyskiwanie odbywa się w różnych zakątkach świata - od Azji po Amerykę Północną. 

Warto podkreślić, że orzeszki pinii znane były nawet nie w starożytności, a od paleolitu i stanowiły jedno z ważniejszych źródeł tłuszczy i białka dla kultur zbieracko-łowieckich zarówno w Europie, jak i na terenach Stanów Zjednoczonych czy Syberii. Obecnie największymi producentami na naszym kontynencie są kraje, które najbardziej kojarzą się z tymi orzechami, czyli Włochy, ale także Hiszpania i Portugalia.

Wartości odżywcze orzeszków piniowych

Wprawdzie orzeszki piniowe są jednymi z najmniejszych, to nie ustępują innym pod względem zawartości składników odżywczych, a pod pewnymi względami mocno się wyróżniają. Jak większość orzechów są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, a niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią 85% wszystkich tłuszczy. Odnotować warto również wysoką zawartość białka.

W piniolach znaleźć można również sporo minerałów i witaminy, szczególnie z grupy B i E. Na uwagę zasługuje jednak witamina K - jej zawartość w orzechach pinii jest znacznie wyższa niż w innych odmianach, które mają jej mało lub w ogóle. Jest to witamina istotna ze względu na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Podkreślić warto też obecność beta-karotenu, który wpływa nie tylko na kondycję skóry, ale też dba o dobrą jakość wzroku, szczególnie po zmroku. 

Orzechy piniowe to także szeroki wachlarz pierwiastków - mangan, cynk, żelazo i selen. Na uwagę zasługują dwa pierwsze, bo zawartością cynku i manganu orzechy piniowe wybijają się ponad przeciętność. Szczególnie warto podkreślić mangan, którego jest najwięcej wśród wszystkich odmian. Piniole są jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka, istotnego dla mężczyzn ze względu na płodność i poziom testosteronu. 

Orzeszki pinii - właściwości

Nasiona pinii dzięki swojemu składowi stanowią doskonałe wsparcie w budowie zdrowego organizmu. Ich spożycie pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Z racji witamin wpływają pozytywnie na układ nerwowy i budują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Mogą też okazać się pomocne w zrzucaniu wagi. Mimo wysokiej kaloryczności zawarty w nich kwas pinolenowy pozwala zmniejszać apetyt i zapewnia uczucie sytości. 

Orzeszki piniowe - zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe najczęściej można spotkać w sklepach w postaci solonej lub prażonej. W takiej formie służą głównie jako przekąska, ale można je też wykorzystać na inne sposoby. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, gdzie można ich dosypać razem z innymi pestkami czy nasionami. Dzięki swojemu delikatnemu i słodkiemu smakowi będą dobrze komponować się z sosami i jako dodatek do mięs. 

Nie można oczywiście mówić o orzechach piniowych, nie wspominając o pesto, czyli popularnej zielonej paście, której piniowe orzechy są niezastąpionym składnikiem. Ten pochodzący z Genui przysmak będący połączeniem bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku i soli stanowi świetny dodatek zarówno do kanapek, jak i makaronów, gotowanych warzyw czy mięs.

Piniole to jedne z najmniejszych, ale i najdroższych orzechów. Dodatkowo ze względu na dużą zawartość tłuszczy jest to produkt, który szybko jełczeje. Z tych powodów warto kupować je częściej, ale w mniejszych ilościach. Miłośników kuchni śródziemnomorskiej nie trzeba przekonywać o zaletach orzechów piniowych, a osoby, które nie miały wcześniej okazji ich spróbować, z pewnością docenią słodki i delikatny smak, właściwości i korzystny wpływ na stan organizmu. 

Skład:

orzechy piniowe bez łupiny 100%

Kraj pochodzenia:

Rosja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1770

Specyficzne kody

ean13
5902721173443

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło