Truskawka liofilizowana plastry 100g

truskawka liofilizowana plastry

Truskawka liofilizowana plastry 100g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

28,04 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Truskawka liofilizowana plastry 

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1401 kJ / 332 kcal
  • Tłuszcz 2,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0
  • Węglowodany 64,6 g w tym cukry 57,6 g
  • Błonnik 15,1 g
  • Białko 6,1 g
  • Sól 0,09 g

Truskawka to jeden z najbardziej lubianych w Polsce owoców. Chociaż w sklepach są dostępne przez wiele miesięcy, to najbardziej cenimy te nasze, krajowe. Pojawienie się truskawek od rodzimych producentów, nieoficjalnie rozpoczyna i kończy sezon letni. By cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto sięgnąć po suszone owoce, szczególnie te liofilizowane. 

Truskawka - bliska krewna poziomki

Dla wielu może być to zaskakujące, ale truskawka jaką znamy obecnie, pojawiła się dopiero w XVIII wieku. W dodatku została stworzona przez przypadek i uważa się, że jest połączeniem dwóch rodzajów poziomki: wirgilijskiej i chillijskiej. Dzięki temu udało się uzyskać znacznie większe owoce odznaczające się wyjątkowym smakiem. Owoc uprawiany jest w Europie od XIX w, a wraz z upływem czasu pojawił się w wielu innych miejscach na świecie. Roślina może dziczeć i często być mylona z poziomkami. 

Truskawka - właściwości

Truskawki mogą być spożywane w postaci świeżej, jak również w formie przetworzonej jako dżemy, kompoty i owoce mrożone. Często sięga się po nią jako dodatek do deserów i ciast. Truskawka jest ceniona również ze względu na swój skład i właściwości. Jest to jeden z owoców o najmniejszej liczbie kalorii - w 100 g znajdziemy ich tylko 32 kcal. Dla porównania jabłka mają ponad 50, czereśnie 63, a winogrona prawie 70. 

Do tego dochodzi bogaty i korzystny skład. W truskawkach obecne są liczne pierwiastki i witaminy, a nawet antyoksydanty jak kwasy fenolowe i flawonoidy, mające działanie przeciwzapalne. Spożywanie truskawek wzmacnia odporność, działa przeciwcukrzycowo, a także zapobiega schorzeniom serca i układu krwionośnego. 

Truskawki suszone liofilizowane

Truskawki cieszą się dużą popularnością również jako owoce suszone. Ze względu na swój charakter, w ich przypadku warto sięgać po truskawki liofilizowane. Ta trudna do wymówienia nazwa może się źle kojarzyć, ale w rzeczywistości oznacza surowiec najlepszej jakości. 

Liofilizacja żywności została opracowana kilkadziesiąt lat temu z myślą o przygotowaniu jedzenia dla kosmonautów. Dzisiaj metoda jest już dostępna dla wszystkich, a ceny liofilizowanej żywności, chociaż nadal stosunkowo wysokie, ciągle spadają. Co przemawia za tym, by wybierać owoce liofilizowane?

Czym jest liofilizacja?

To przede wszystkim bardzo naturalny proces. Nie wymaga używania żadnych zbędnych środków chemicznych. Zachowuje się wszystkie smaki i aromaty świeżych owoców. Znacznie wydłuża się również długość zdatności do spożycia. Z tych powodów liofilizacja to najlepszy ze sposobów przygotowania owoców do długotrwałego przechowywania.

Na czym dokładnie polega proces liofilizacji? W dużym skrócie oznacza to zamrożenie danego produktu, a następnie usunięcie z niego wilgoci w warunkach próżni. Metoda ta w efekcie pozwala na zatrzymanie całej cennej zawartości: witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych. 

Jak wykorzystać truskawki liofilizowane?

Truskawki liofilizowane w plastrach można użyć na wiele sposobów. Dobrze sprawdzą się jako samodzielna przekąska albo w połączeniu z innych bakaliami. Możemy ją również dodać do musli i jogurtu. Świetnie sprawdzą się jako składnik fit batonów, a także urozmaicenie i ozdoba deserów: ciast, galaretek.  

Truskawki liofilizowane - cena i dostępność

Cena owoców liofilizowanych spada z roku na roku, ale nadal są to produkty mało popularne. Często spotkać je można w niektórych sklepach turystycznych, jako gotowe posiłki wyprawowe. Innym miejscem są dobrze zaopatrzone sklepy ze zdrową żywnością, gdzie oferuje się przygotowane tym sposobem najwyższej jakości owoce suszone.

Skład:

truskawka liofilizowana 100%

Kraj pochodzenia: 

Polska, Egipt, Maroko

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, sezam, wszelkie orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie produktu może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

truskawka cechy

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło