Z czym jeść masło orzechowe? Garść przepisów i inspiracji

 –  NaturalnieZdrowe.pl  05/15/2019 10:24:12     Kuchenne inspiracje    Komentarze 0

W ostatnim czasie masło orzechowe zyskało w Polsce na popularności. Co więcej, to niemal obowiązkowy składnik wielu planów dietetycznych. Świetnie! Masło orzechowe jest bowiem bardzo zdrowe. Jednak jak i z czym jeść masło orzechowe? Do czego wykorzystywać je w naszej codziennej kuchni, aby w pełni czerpać z jego dobroczynnych właściwości? Jeśli brakuje Ci pomysłów na masło orzechowe w swojej codziennej diecie - podpowiadamy!

Masło orzechowe - kilka słów o tym, jak bardzo jest zdrowe

Zanim wskażemy kilka interesujących przepisów na pyszne wykorzystanie masła orzechowego w kuchni, zatrzymamy się na chwilę na wyjątkowych właściwościach i wartości tego smakowitego fistaszkowego kremu.

Masło orzechowe, wytwarzane ze zmielonych na gładką masę orzeszków ziemnych, to bogate źródło witamin, minerałów (w tym: magnez, potas, cynk i wapń), błonnika, wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik pozytywnie wpływa na działanie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na długi czas, dzięki czemu unikamy podjadania przekąsek. 

Wiele osób pyta, czy masło orzechowe tuczy. Wprawdzie orzeszki ziemne zawierają sporo tłuszczu, są to jednak głównie tłuszcze nienasycone (najwięcej znajdziemy z nich kwasu oleinowego, ale również sporo linolowego), które nie dość, że pomagają zwalczyć tkankę tłuszczową, to są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te kwasy tłuszczowe przetwarzane są w naszej wątrobie, dlatego nie gromadzą się w formie tkanki tłuszczowej. Spożywanie kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Z kolei kwas linolowy zawarty w orzechach wykazuje działanie antynowotworowe i zapobiega miażdżycy. W maśle orzechowym znajdziemy też duże ilości białka, dlatego jest to idealna propozycja dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Orzechy ziemne są także bogate w witaminy z grupy B, w tym niacynę i kwas foliowy, które usprawniają  działanie układu nerwowego i trawiennego. Zawierają także przeciwutleniacze, a konkretnie witaminę E i tryptofan. 

Dzięki zawartym w maśle orzechowym składnikom odżywczym produkt ten wykazuje szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Co zyskujesz z masłem orzechowym w swojej codziennej diecie? Przede wszystkim będzie to:

- poprawa kondycji włosów, paznokci i skóry,

- przyspieszony proces spalania tłuszczów,

- usprawnienie pracy układu krwionośnego,

- niższy poziom cholesterolu,

- wspomaganie pracy układu nerwowego oraz pamięci,

- zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz wielu innych nowotworów,

- wyższa odporność organizmu na stany zapalne.

O tym, że warto wprowadzić do swojej diety masło orzechowe oraz orzeszki ziemne, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jest zdrowe i do tego po prostu pyszne!  Poza tym, jak przekonują dietetycy - dieta i masło orzechowe absolutnie się nie wykluczają, mimo sporej ilości kalorii.  Jednak aby czerpać w pełni z jego wyjątkowych właściwości, należy tutaj sięgać po produkty najwyższej jakości, pozbawione niepotrzebnych dodatków (np. cukru). Zastanawiając się, jakie masło orzechowe wybrać, zawsze pamiętajmy, aby wybrać najlepsze masło orzechowe`w 100% naturalne!

Jak jeść masło orzechowe i do czego pasuje najbardziej?

W kwestii konsumpcji masła orzechowego panuje pełna dowolność. Możemy zajadać masło orzechowe wprost ze słoika! Jest on bardzo kaloryczne, więc łatwo o przedawkowanie, zatem...

Najprościej i najszybciej będzie ze smarowaniem. Masło orzechowe sprawdza się zatem jako dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów, czy też wszelkiego typu placuszków. Polecamy także kanapki lub wafle ryżowe z masłem orzechowym i dżemem. Inny sposób, szeroko praktykowany m.in. przez sportowców oraz osoby regularnie uprawiające sport, to dodawanie łyżki masła orzechowego do owocowo-warzywnych koktajli, czy też napojów typu smoothie. Masło orzechowe nie tylko poprawia walory smakowe napojów, ale i wzbogaca ich skład o wartościowe białko (smoothie staje się jednocześnie bardziej sycące i może stanowić propozycję np. na drugie śniadanie).

Można dodać je do jogurtu, czy owsianki oraz wykorzystać podczas pieczenia ciast i innych wypieków. Wśród osób na diecie ketogenicznej, coraz bardziej popularny staje się chleb na maśle orzechowym. W połączeniu z czymś ostrym, masło z orzeszków ziemnych, świetnie sprawdzi się do sosów sałatkowych i dipów, takie zestawienie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Świetnie komponuje się także ze słonymi wypiekami tj. krakersy czy słone paluszki. 

100% masło orzechowe, bez żadnych zbędnych składników, będzie idealnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Z czym je połączyć? Do czego dodać? Oto nasze propozycje potraw z orzechowym aromatem.

Masło orzechowe na słodko

Kasza jaglana z masłem orzechowym i owocami - idealna na śniadanie!

- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

- łyżka masła orzechowego

- 3 łyżeczki mleka kokosowego

- łyżka płatków migdałowych

- kilka orzechów włoskich

- ulubione owoce - 1 banan, garść borówek lub malin - świetnie sprawdzą się także jabłka i kiwi. 

Masło orzechowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym, a następnie dodaj do ugotowanej kaszy. Potem wystarczy już tylko dorzucić pokrojone owoce i posypać płatkami migdałowymi oraz drobno posiekanymi orzechami i gotowe.

Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

- pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów

- pół łyżki brązowego cukru

- 1 jajko

- 1,25 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło orzechowe wraz z cukrem ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy jajko i płatki owsiane oraz wszystko dokładnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy z wyrobionego ciasta niewielkie kulki, które następnie lekko spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 minut, aż nabiorą delikatnie brązowego koloru.

Masło orzechowe w przepisach wytrawnych

Zupa z batatów i masła orzechowego

- 1 litr wywaru z włoszczyzny

- 800 g batatów

- 2 łyżki masła orzechowego

- pół szklanki orzechów (np. nerkowca)

- chilli, imbir, czerwona papryka, sól, pieprz

Oczyszczone i pokrojone w kostkę bataty należy ugotować w bulionie na małym ogniu. Gdy już zmiękną, wystarczy dodać masło orzechowe i pozostałe składniki, a następnie zblendować na gładką zupę - krem. Na koniec posypujemy uprażonymi na patelni orzechami.

Pikantna pasta z masła orzechowego - idealna do mięs, a także surowych i grillowanych warzyw

- 4 łyżki masła orzechowego

- sok z 1 cytryny lub limonki

- ostra papryczka chilli

- 1,5 łyżeczki miodu

- 3 łyżki oleju lnianego

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)

- 2 garści posiekanej natki pietruszki

- sporo pieprzu, odrobina soli

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać, aby uzyskać wyraźny w smaku dip lub oryginalną marynatę do mięs.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło