Z czym jeść masło orzechowe? Garść przepisów i inspiracji

Z czym jeść masło orzechowe? Garść przepisów i inspiracji

W ostatnim czasie masło orzechowe zyskało w Polsce na popularności. Co więcej, to niemal obowiązkowy składnik wielu planów dietetycznych. Świetnie! Masło orzechowe jest bowiem bardzo zdrowe. Jednak jak i z czym jeść masło orzechowe? Do czego wykorzystywać je w naszej codziennej kuchni, aby w pełni czerpać z jego dobroczynnych właściwości? Jeśli brakuje Ci pomysłów na masło orzechowe w swojej codziennej diecie - podpowiadamy!

Masło orzechowe - kilka słów o tym, jak bardzo jest zdrowe

Zanim wskażemy kilka interesujących przepisów na pyszne wykorzystanie masła orzechowego w kuchni, zatrzymamy się na chwilę na wyjątkowych właściwościach i wartości tego smakowitego fistaszkowego kremu.

Masło orzechowe, jakie powstaje ze zmielonych na gładką masę orzeszków ziemnych, to bogate źródło:

- witamin,

- minerałów,

- błonnika,

- wartościowego białka,

- nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki zawartym w maśle orzechowym składnikom odżywczym produkt ten wykazuje szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Co zyskujesz z masłem orzechowym w swojej codziennej diecie? Przede wszystkim będzie to:

- poprawa kondycji włosów, paznokci i skóry,

- przyspieszony proces spalania tłuszczów,

- usprawnienie pracy układu krwionośnego,

- niższy poziom cholesterolu,

- wspomaganie pracy układu nerwowego oraz pamięci,

- zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz wielu innych nowotworów,

- wyższa odporność organizmu na stany zapalne.

O tym, że warto sięgać po masło orzechowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jest zdrowe i do tego po prostu pyszne! Poza tym, jak przekonują dietetycy - dieta i masło orzechowe absolutnie się nie wykluczają, mimo sporej kaloryczności orzechowego kremu! Jednak aby czerpać w pełni z jego wyjątkowych właściwości, należy tutaj sięgać po produkty najwyższej jakości, pozbawione niepotrzebnych dodatków (np. cukru). Zastanawiając się, jakie masło orzechowe wybrać, zawsze sięgajmy po produkty w 100% naturalne!

Jak jeść masło orzechowe i do czego pasuje najbardziej?

W kwestii konsumpcji masła orzechowego panuje pełna dowolność. Możemy zajadać je wprost ze słoika! Tutaj jednak łatwo o przedawkowanie, zatem...

Najprościej i najszybciej będzie ze smarowaniem. Masło orzechowe sprawdza się zatem jako dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów, czy też wszelkiego typu placuszków. Inny sposób, szeroko praktykowany m.in. przez sportowców oraz osoby regularnie uprawiające sport, to dodawanie łyżki masła orzechowego do owocowo-warzywnych koktajli, czy też napojów typu smoothie. Zabieg taki nie tylko poprawia walory smakowe napojów, ale i wzbogaca ich skład o wartościowe białko (smoothie staje się jednocześnie bardziej sycące i może stanowić propozycję np. na drugie śniadanie).

100% masło orzechowe, bez żadnych zbędnych składników, będzie idealnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Z czym je połączyć? Do czego dodać? Oto nasze propozycje.

Masło orzechowe na słodko

Kasza jaglana z masłem orzechowym i owocami - idealna na śniadanie!

- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

- łyżka masła orzechowego

- 3 łyżeczki mleka kokosowego

- łyżka płatków migdałowych

- kilka orzechów włoskich

- owoce - 1 banan, garść borówek lub malin

Masło orzechowe mieszamy z mlekiem kokosowym, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy. Potem wystarczy już tylko dorzucić pokrojone owoce i posypać płatkami migdałowymi oraz drobno posiekanymi orzechami.

Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

- pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów

- pół łyżki brązowego cukru

- 1 jajko

- 1,25 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło orzechowe wraz z cukrem ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy jajko i płatki owsiane oraz wszystko dokładnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy z wyrobionego ciasta niewielkie kulki, które następnie lekko spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 minut, aż nabiorą delikatnie brązowego koloru.

Masło orzechowe w przepisach wytrawnych

Zupa z batatów i masła orzechowego

- 1 litr wywaru z włoszczyzny

- 800 g batatów

- 2 łyżki masła orzechowego

- pół szklanki orzechów (np. nerkowca)

- chilli, imbir, czerwona papryka, sól, pieprz

Oczyszczone i pokrojone w kostkę bataty należy ugotować w bulionie. Gdy już zmiękną, wystarczy dodać masło orzechowe i przyprawy do smaku, a następnie zblendować na gładką zupę - krem. Na koniec posypujemy uprażonymi na patelni orzechami.

Pikantna pasta z masła orzechowego - idealna do mięs, a także surowych i grillowanych warzyw

- 4 łyżki masła orzechowego

- sok z 1 cytryny lub limonki

- ostra papryczka chilli

- 1,5 łyżeczki miodu

- 3 łyżki oleju lnianego

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)

- 2 garści posiekanej natki pietruszki

- sporo pieprzu, odrobina soli

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać, aby uzyskać wyraźny w smaku dip lub oryginalną marynatę do mięs.

< Wróć do bloga

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania