Rodzaje kasz i ich właściwości
Odpowiednio zbilansowana dieta każdego człowieka powinna opierać się o piramidę żywieniową, w której ważne miejsce zajmują zboża, głównie produkty z nich wytworzone. Bardzo cenne odżywczo są wszystkie rodzaje kasz, które powinno się spożywać codziennie. Kasza jaglana, gryczana, orkiszowa, jęczmienna… Wszystkie rodzaje kasz znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Dlaczego warto włączyć kasze do codziennego menu?
Przejdź do następnych akapitów:
Kasza orkiszowa - właściwości
Orkisz uprawiany był od najdawniejszych czasów, szczególnie ze względu na cenne właściwości odżywcze. Obecnie kasza orkiszowa cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów, którzy poszukują produktów o lepszych walorach żywieniowych, by prowadzić zdrowy tryb życia. Orkisz ma niższą kaloryczność niż pszenica zwyczajna, dlatego też sięgają po niego osoby na diecie odchudzającej. Ponadto zboże to jest cennym źródłem białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych, a także błonnika. Białko orkiszowe wyróżnia także dobrej jakości gluten, który jest lepiej przyswajalny niż gluten pszenicy zwyczajnej.
Dzięki tak cennemu składowi kasza orkiszowa wykazuje właściwości prozdrowotne. Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy i kwas oleinowy) i fitosterole pomocne są przy obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Przeciwutleniacze (m.in. witamina E, beta-karoten) chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie orkiszu, wraz z odpowiednim sposobem żywienia, może pomóc w leczeniu alergii, cukrzycy, otyłości, stwardnienia rozsianego, a także choroby Alzheimera i Parkinsona.
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana wytwarzana jest z prosa - jednego z najcenniejszych zbóż. Jest ona bezglutenowa, hipoalergiczna i lekkostrawna. Zawiera naturalne witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas pantotenowy), minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, krzem), związki fenolowe (kwas galusowy, p-hydroksybenzoesowy, waniliowy, kawowy, ferulowy), flawonoidy (luteinę, izowiteksynę) oraz błonnik. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz tłuszczów nienasyconych.
Kasza z prosa jest zasadotwórcza, pomaga więc zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Spożywanie „jaglanki” zaleca się przy anemii, a także problemach skórnych. Lecytyna i witamina E poprawiają pamięć i koncentrację, a krzem wzmacnia paznokcie i włosy.
Kasza jaglana polecana jest dorosłym, starszym, dzieciom, niemowlętom, osobom stosującym różne na diety. Ma ona bardzo duże zastosowanie kulinarne. Można z niej przygotować przeróżne potrawy, np. pudding jaglany z jabłkiem czy jaglankę z bakaliami.
Właściwości kaszy gryczanej
Kasza gryczana produkowana z nasion gryki to źródło białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, skrobi, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika pokarmowego. Ponadto kasza gryczana zawiera cenne witaminy (E, witaminy z grupy B) i minerały (magnez, cynk, bor, miedź, mangan, żelazo, potas, fosfor), polifenole, flawonoidy.
Kasza gryczana zalecana jest w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, nowotworów. Ponadto gryka, podobnie jak kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego też mogą ją spożywać osoby chore na celiakię.
Gryka znalazła duże zastosowanie w produkcji żywności funkcjonalnej. W Polsce spożywa się najczęściej nieprażoną kaszę gryczaną całą i łamaną, ale też prażoną (całą, łamaną). Kaszę spożywa się z posiłkami mięsnymi, sosami (zwłaszcza grzybowym). Można ją dodać do pierogów, naleśników czy kotletów. Odżywcze są różnorodne koktajle warzywne z dodatkiem kaszy z gryki. Jak widać, ten rodzaj kaszy znajduje bardzo szerokie zastosowanie.
Warto dodać, iż odmianą kaszy gryczanej, niestety obecnie trudno dostępną, jest kasza krakowska (łamana, niepalona, ma mniejsze ziarna i delikatniejszy smak).
Inne rodzaje kasz - krótka charakterystyka
Występuje kilkanaście rodzajów kasz. Oprócz wyżej wymienionych mamy jeszcze kasze takie jak:
- kasza jęczmienna: pęczak (rodzaj grubej kaszy), kasza jęczmienna łamana (wiejska), kasza jęczmienna perłowa (mazurska),
- kasza manna, kasza grysik (z pszenicy),
- kasza kukurydziana (z kukurydzy),
- kasza kuskus (z pszenicy durum),
- kasza owsiana (z owsa).
Każdy rodzaj kaszy ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale nadają się do dań mięsnych, jak również sałatek czy nawet wypieków.
W sklepach dostępna jest kasza gruba (kasze gruboziarniste), drobna, prażona. Warto znać rodzaje kasz i docenić ich właściwości prozdrowotne. Kasza kaszy nierówna, można więc wybrać odpowiedni dla siebie gatunek kaszy, by cieszyć się nie tylko jej smakiem, ale też właściwościami. Wybierajmy różne rodzaje kaszy, nie pomijajmy zdrowej kaszy jaglanej, czy kaszy gryczanej