Jak zrobić gofry? Sprawdzone przepisy na domowe gofry!
Chyba każdy z nas uwielbia rozkosznie chrupiące, pyszne gofry domowe, które rozgościły się na dobre na naszych stołach. Bez względu na wykorzystane dodatki, kojarzą nam się one bardzo często ze smakiem dzieciństwa lub wakacyjnymi wyjazdami nad polskie morze. Mimo że dobry przepis na gofry w pierwszej kolejności przywodzi na myśl popularny, słodki deser, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować również ze smakami wytrawnymi. Nie trzeba więc dalekich podróży ani dużych zdolności kulinarnych, aby w szybki i łatwy sposób delektować się niezapomnianym smakiem lata. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszne gofry domowe, które idealnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub słodkiego podwieczorku dla wszystkich łasuchów.
Przejdź do następnych akapitów:
Składniki na gofry – wprowadź do receptury więcej zdrowia
Każdy prosty przepis na gofry wymaga wcześniejszego przygotowania niezbędnych składników. Kto jednak powiedział, że nie można nieco zaszaleć, wprowadzając pełnowartościowe modyfikacje? Ciasto na gofry domowe z powodzeniem przygotujemy, zastępując tradycyjną mąkę pszenną innymi rodzajami. Szczególnie polecamy mąkę orkiszową, migdałową lub ryżową, która świetnie sprawdzi się też u osób, które nie powinny spożywać glutenu. Przepis na puszyste gofry warto również urozmaicić, dodając otręby orkiszowe lub owsiane, dzięki którym ciasto zyska więcej cennego błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit oraz przyspiesza uczucie sytości.
Innym ciekawym pomysłem jest dodatek sezamu czarnego lub czarnuszki, które nie tylko sprawią, że chrupiące gofry będą wyglądały niecodziennie, ale również zyskają na swojej wartości odżywczej. Dodatkowo istnieją także zdrowe zamienniki cukru, które nieco „odchudzą” popularne ciasto na gofry. Przepis tego typu eliminuje chętnie wykorzystywany cukier puder na korzyść innych, znacznie zdrowszych substancji słodzących, takich jak ksylitol, inulina lub erytrol. Warto więc zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę, co przyniesie odczuwalne korzyści dla zdrowia i samopoczucia oraz wzbogaci walory smakowe popularnego przysmaku. Stosowanie zdrowych zamienników nie przeszkodzi, by gofry wyszły smaczne i pożywne, zwłaszcza podane z ulubionymi dodatkami takimi jak świeże owoce.
Słodkie gofry domowe – chrupiące i pyszne!
Nie od dziś wiadomo, że nie każdy jest wirtuozem kuchennych rewolucji. Istnieją jednak przepisy, z którymi poradzi sobie nawet największy laik. Jednym z nich jest ciasto na gofry - proste i szybkie w wykonaniu, wymagające tylko chwili skupienia oraz miksera. Jakich składników będziemy potrzebować na sprawdzony przepis w słodkim wydaniu?
Do przygotowania około 6 sztuk gofrów:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej, orkiszowej, mąki migdałowej lub mąki ryżowej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru białego, ksylitolu, słodzik erytrol lub inuliny,
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju roślinnego, np. rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
- 1 i ⅓ szklanki mleka lub napoju roślinnego
Ciasto można przygotować w misce albo bezpośrednio w misie miksera. Umieszczamy w niej składniki suche, a więc mąkę, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, sól i substancje słodzącą, a następie mieszamy. Dalej dodajemy jaja, olej oraz mleko i miksujemy całość na gładką masę do połączenia składników. W tym samym czasie rozgrzewamy gofrownicę. Ciasto nakładamy na gofrownicę chochlą lub łyżką i pieczemy przez około 3-4 minuty lub przez czas podany w instrukcji urządzenia. Dostosuj czas pieczenia w taki sposób, by gofry wyszły takie, jakie lubisz.
Sprawdzone i tradycyjne formy podania zakładają dodatek dżemu, cukru pudru, świeżych owoców, bitej śmietany, roztopionej czekolady lub syropu klonowego. Warto jednak urozmaicić danie za pomocą suszonych owoców, np. żurawiny lub chipsów kokosowych, a także ulubionych orzechów, płatków migdałowych i pestek. Dobre chrupiące gofry domowe wcale nie muszą być kaloryczne, dlatego warto postawić na owoce oraz naturalne składniki.
Wytrawne gofry domowej roboty
Przepis na gofry domowe w słodkim wydaniu jest bardzo popularny, warto jednak wypróbować również przepis na gofry wytrawne. Receptura zasadniczo nie różni się od podanej powyżej. Do ciasta jednak zamiast substancji słodzącej dodajemy:
- 3 szczypty soli himalajskiej różowej
- 3 szczypty ulubionych ziół
- 1 szczyptę pieprzu czarnego
- 2 szczypty czosnku niedźwiedziego lub granulowanego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 podsmażoną wcześniej małą cebulę
- ½ podsmażonej wcześniej papryki czerwonej
Gofry w zależności od upodobań serwujemy z masłem orzechowym, twarożkiem ze szczypiorkiem, serem feta, łososiem sałatkowym, duszonymi pieczarkami lub sosem pomidorowym. Taki przepis na gofry z gofrownicy z pewnością pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.