Jak zrobić hummus? Domowe przepisy na pastę z cieciorki
Hummus to kulinarny hit ostatnich miesięcy wywodzący się z kuchni arabskiej i kaukaskiej. Znajdziemy go w wielu modnych restauracjach jako dodatek do pieczywa lub przekąsek. Aby jednak delektować się jego wyjątkowym smakiem, wcale nie trzeba wychodzić z domu. Przepis na hummus z ciecierzycy nie jest trudny oraz wymaga niewielu składników, dlatego bez problemu poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Przejdź do następnych akapitów:
Hummus z cieciorki – właściwości odżywcze
Pasta hummus z ciecierzycy stanowi bardzo odżywcze pożywienie, bogate w białko oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Nic więc dziwnego, że stanowi jedną z czołowych potraw diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Połączenie ciecierzycy z pastą z sezamu, zwaną tahini, dostarcza aminokwasu - metioniny, dzięki czemu białko staje się znacznie lepiej przyswajalne dla organizmu. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dzięki obecności pasty sezamowej, hummus reguluje rytm wypróżnień, a także utrzymuje na długo uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dodatkowo główny składnik pasty, którym jest ciecierzyca, stanowi dobre źródło saponin i kwasu fitowego, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Warto więc spożywać również samą pastę z ciecierzycy. Co więcej, domowy hummus jest stosunkowo mało kaloryczny, a jednocześnie pyszny. Dzięki temu będzie stanowił idealne uzupełnienie diety odchudzającej. Gotowy humus w ilości 100 gram dostarcza zaledwie 166 kilokalorii!
Przepis na przepyszny hummus - tahini i ciecierzyca
Pasta z sezamu tahini oraz ciecierzyca stanowią bazowe składniki idealnego, kremowego hummusu. To właśnie one w dużej mierze odpowiadają za cenne właściwości odżywcze kremu, a także jego walory smakowe. Do wykonania kilkudniowego zapasu pasty w pojemniku o pojemności 1 litra przygotować musimy następujące składniki:
- 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini (pasty sezamowej)
- 1/3 szklanki mocno schłodzonej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od preferencji)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pieprz czarny
- kmin rzymski mielony do smaku
Gotowanie ciecierzycy na hummus
Suche ziarna ciecierzycy warto wcześniej zamoczyć na noc, zalewając dużą ilością wody, co przyspieszy późniejszy proces gotowania. Na drugi dzień ciecierzycę należy starannie odcedzić oraz dokładnie opukać, a następnie ponownie zalać w garnku dużą ilością wody, dodając 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Na tym etapie przystępujemy do gotowania jednego z głównych składników popularnego kremu. Pamiętaj, by sprawdzać stan ugotowanej ciecierzycy. Średni czas gotowania wynosi od 40 do 60 minut, jednak ziarna należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli bez problemu można je rozgnieść w palcach, a otrzymana konsystencja jest maślana i gładka, ziarna są już gotowe. Nie mogą być one białe i suche w środku, co świadczy o niedogotowaniu. Taka ciecierzyca może sprawić, że hummus nam nie wyjdzie. Ziarna ugotowanej ciecierzycy ponownie odcedzamy oraz dokładnie opłukujemy na sitku. Uwaga! W przypadku braku suchych ziaren możesz wykorzystać ziarna ciecierzycy z puszki.
Hummus idealny, czyli przepis na hummus z cieciorki
Kiedy mamy już ugotowaną ciecierzycę, przechodzimy do głównego etapu przygotowania domowego hummusu, a więc blendowania. W naczyniu blendera ręcznego umieszczamy przygotowaną ciecierzycę, szklankę pasty tahini (pasty sezamowej), przyprawy według upodobań, sok z cytryny oraz czosnek, a całość blendujemy przez około 2-3 minuty na idealnie gładką masę bez zauważalnych grudek. Otrzymamy bardzo gęsty krem, do którego stopniowo dolewamy dobrze schłodzoną wodę, jednocześnie nie przerywając miksowania. Na tym etapie nasz hummus z ciecierzycy zacznie osiągać swoją pożądaną konsystencję oraz barwę. Masę miksujemy jeszcze przez kolejne 2-3 minuty aż do momentu, gdy woda idealnie połączy się z pastą. Całość powinna przyjąć postać jasnego oraz gładkiego kremu, który przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Gotową pastę można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Hummus z ciecierzycy – propozycje podania
Wariacji na temat podania domowego hummusu jest nieskończenie wiele. Sprawdzi się on zarówno do pieczywa na poranne śniadanie lub wieczorną kolację, jak i jako imprezowa przekąska do krakersów, pity lub nachosów. Dla miłośników zdrowego odżywiania stanowi on idealny dodatek w formie dipu do pokrojonych w słupki marchewek, papryki, ogórka oraz selera naciowego. Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć gości pięknym wyglądem, miseczkę gotowego hummusu udekoruj orzechami nerkowca. Świetnie nadadzą się do tego również trochę ziaren sezamu, a także natka pietruszki oraz wędzona papryka. Kremowa pasta dla wielu osób stanowi również nierozerwalny duet ze świeżą oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Możesz również podkreślić smak potrawy stosując olej sezamowy. Hummus to jednak nie tylko dodatek do dań wegańskich. Z powodzeniem można go dodawać do pieczenia lub grillowania ryb, mięsa lub warzyw, a także jako bazę do sałatek z mięsem oraz makaronem lub kaszą bulgur. Wypróbuj również składniki humusu pojedynczo - pasta z ciecierzycy również stanowić może wartościowy dodatek do posiłku, a przy pomocy pasty sezamowej stworzyć możesz wspaniałe i zaskakujące dania.