Czas oczekiwania na wysyłkę wynosi obecnie do 3 dni roboczych.

Jak zrobić hummus? Domowe przepisy na pastę z cieciorki

Jak zrobić hummus? Domowe przepisy na pastę z cieciorki

Hummus to kulinarny hit ostatnich miesięcy wywodzący się z kuchni arabskiej i kaukaskiej. Znajdziemy go w wielu modnych restauracjach jako dodatek do pieczywa lub przekąsek. Aby jednak delektować się jego wyjątkowym smakiem, wcale nie trzeba wychodzić z domu. Przepis na hummus z ciecierzycy nie jest trudny oraz wymaga niewielu składników, dlatego bez problemu poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Hummus z cieciorki – właściwości odżywcze

Pasta hummus z ciecierzycy stanowi bardzo odżywcze pożywienie, bogate w białko oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Nic więc dziwnego, że stanowi jedną z czołowych potraw diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Połączenie ciecierzycy z pastą z sezamu, zwaną tahini, dostarcza aminokwasu - metioniny, dzięki czemu białko staje się znacznie lepiej przyswajalne dla organizmu. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego hummus reguluje rytm wypróżnień, a także utrzymuje na długo uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dodatkowo główny składnik pasty, którym jest ciecierzyca, stanowi dobre źródło saponin i kwasu fitowego, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Co więcej, domowy hummus jest stosunkowo mało kaloryczny, a jednocześnie pyszny. Dzięki temu będzie stanowił idealne uzupełnienie diety odchudzającej. 100 gram produktu to zaledwie 166 kilokalorii!

Przepis na przepyszny hummus - tahini i ciecierzyca

Pasta z sezamu tahini oraz ciecierzyca stanowią bazowe składniki idealnego, kremowego hummusu. To właśnie one w dużej mierze odpowiadają za cenne właściwości odżywcze kremu, a także jego walory smakowe. Do wykonania kilkudniowego zapasu pasty w pojemniku o pojemności 1 litra przygotować musimy następujące składniki:

- 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy

- 1 szklanka jasnej pasty tahini

- 1/3 szklanki mocno schłodzonej wody

- 3 łyżki soku z cytryny

- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od preferencji)

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól himalajska drobna

- pieprz czarny

- kmin rzymski mielony do smaku

Gotowanie ciecierzycy na hummus

Suche ziarna ciecierzycy warto wcześniej zamoczyć na noc, zalewając dużą ilością wody, co przyspieszy późniejszy proces gotowania. Na drugi dzień ciecierzycę należy starannie odcedzić oraz dokładnie opukać, a następnie ponownie zalać w garnku dużą ilością wody, dodając 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Na tym etapie przystępujemy do gotowania jednego z głównych składników popularnego kremu. Średni czas gotowania wynosi od 40 do 60 minut, jednak stan ziaren należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli bez problemu można je rozgnieść w palcach, a otrzymana konsystencja jest maślana i gładka, ziarna są już gotowe. Nie mogą być one białe i suche w środku, co świadczy o niedogotowaniu. Taka ciecierzyca może sprawić, że hummus nam nie wyjdzie. Po ugotowaniu ziarna ponownie odcedzamy oraz dokładnie opłukujemy na sitku.

Hummus idealny, czyli przepis na hummus z cieciorki

Kiedy mamy już ugotowaną ciecierzycę, przechodzimy do głównego etapu przygotowania hummusu, a więc blendowania. W naczyniu blendera ręcznego umieszczamy przygotowaną ciecierzycę, pastę tahini, przyprawy według upodobań, sok z cytryny oraz czosnek, a całość blendujemy przez około 2-3 minuty na idealnie gładką masę bez zauważalnych grudek. Otrzymamy bardzo gęsty krem, do którego stopniowo dolewamy dobrze schłodzoną wodę, jednocześnie nie przerywając miksowania. Na tym etapie nasz hummus z ciecierzycy zacznie osiągać swoją pożądaną konsystencję oraz barwę. Masę miksujemy jeszcze przez kolejne 2-3 minuty aż do momentu, gdy woda idealnie połączy się z pastą. Całość powinna przyjąć postać jasnego oraz gładkiego kremu, który przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Gotową pastę można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

Hummus z ciecierzycy – propozycje podania

Wariacji na temat podania domowego hummusu jest nieskończenie wiele. Sprawdzi się on zarówno do pieczywa na poranne śniadanie lub wieczorną kolację, jak i jako imprezowa przekąska do krakersów, pity lub nachosów. Dla miłośników zdrowego odżywiania stanowi on idealny dodatek w formie dipu do pokrojonych w słupki marchewek, papryki, ogórka oraz selera naciowego. Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć gości pięknym wyglądem, miseczkę gotowego hummusu udekoruj orzechami nerkowca lub ziarnami sezamu, a także natką pietruszki oraz wędzoną papryką. Kremowa pasta dla wielu osób stanowi również nierozerwalny duet ze świeżą oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Hummus to jednak nie tylko dodatek do dań wegańskich. Z powodzeniem można go dodawać do pieczenia lub grillowania ryb, mięsa lub warzyw, a także jako bazę do sałatek z mięsem oraz makaronem lub kaszą bulgur.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania