Jak zrobić domowy ketchup?

Jak zrobić domowy ketchup?

Czy jest ktoś, kto nie lubi ketchupu? Chyba nie. Dorośli uwielbiają po niego sięgać, dzieciaki wprost za nim przepadają. Ketchup zdecydowanie warto jeść - zarówno ze względu na jego walory smakowe, jak i prozdrowotne właściwości. Jednak, jeśli oczekujemy naprawdę wyjątkowego smaku i doskonałych wartości odżywczych, zamiast wybierać ten sklepowy (pełen zagęstników, aromatów, barwników i białego cukru), warto pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Mamy dla Was całkiem prosty, sprawdzony przepis na domowy ketchup!

Dlaczego warto jeść ketchup?

Ketchup to nie tylko super smak. To także cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jeśli ketchup przygotujemy samodzielnie, nie tylko zyskamy pewność jego wysokich walorów prozdrowotnych, ale i będziemy cieszyć się autentycznym, niewspieranym chemią smakiem dojrzałych pomidorów i aromatycznych przypraw. Taki domowy ketchup to fantastyczne źródło:

- witamin – m.in. B2, B6, C, E,

- minerałów – m.in. Na, K, Cu, Mn, P, Mg, Fe,

- likopenu, który doskonale rozprawia się z wolnymi rodnikami, stąd przeciwnowotworowe i opóźniające proces starzenia się organizmu działanie ketchupu (likopen zawarty w przetworzonych produktach, takich jak właśnie ketchup, jest zdecydowanie lepiej przyswajalny przez nasz organizm!).

Co więcej, domowy ketchup pozbawiony białego cukru (z powodzeniem zastąpimy, go sięgając np. po zdrowy, naturalny maltitol), konserwantów, czy zagęstników:

- działa wspomagająco na nasz układ krążenia,

- ma niższą wartość kaloryczną,

- będzie przechowywany w najlepszym, bo szklanym opakowaniu (przygotujmy słoiki!), które jest rekomendowane dla zdrowego przechowywania żywności,

- ma w sobie więcej pomidorów niż jego wersja sklepowa (a im więcej pomidorów, tym więcej zdrowego likopenu!)

- smakuje zdecydowanie lepiej, no i wiemy, co jemy!

A teraz do dzieła!

Przepis na domowy ketchup

Proponowany tutaj przepis jest całkiem łatwy, zatem nawet jeśli ktoś nie ma doświadczenia w tego typu przedsięwzięciach kulinarnych, z pewnością sobie poradzi. Na przygotowanie ketchupu potrzebujemy ok. 2,5 do 3 godzin, jednak spieszymy dodać, że zdecydowanie warto!

Aby przygotować ok. 600 g ketchupu potrzebne nam będzie kilka składników.

Składniki:

- 1,5 - 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (np. odmiana lima) - jeśli sięgniemy po odmiany bardziej soczyste, np. pomidory malinowe, trzeba będzie je nieco dłużej odparowywać,

- 100 ml octu jabłkowego,

- 50 g substancji słodzącej, która zastąpi nam niezdrowy, biały cukier - może to być wspomniany maltitol lub też ksylitol, bądź w pełni naturalny słodzik, jakim jest erytrol (jest niemal tak samo słodki, jak cukier – posiada około 75% słodyczy cukru naturalnego – zawiera jednak znacznie mniej kalorii),

- 100-150 g cebuli (1 średnia),

- 2-3 ząbki czosnku,

- łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego.

Obowiązkowym punktem na liście składników będą oczywiście naturalne, aromatyczne przyprawy i zioła, w tym:

- łyżka soli

- pół łyżeczki pieprzu cayenne

- pół łyżeczki cynamonu mielonego

- laska cynamonu

- 8-10 kulek ziela angielskiego

- łyżka goździków

- łyżka nasion kolendry.

Wykonanie

1. Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy twardą, zieloną część, cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

2. Ocet jabłkowy wraz z laską cynamonu, zielem angielskim, goździkami i nasionami kolendry wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na ok. 25 min, po czym przecedzamy ocet przez sito.

3. Cebulę i czosnek smażymy na łyżce oleju kokosowego ok. 5 minut.

4. Do tak podsmażonych warzyw dodajemy pokrojone pomidory, po pół łyżeczki pieprzu cayenne i cynamonu mielonego. Gotujemy ok. 20 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

5. Do garnka z pomidorami wlewamy przecedzony ocet, mieszamy i gotujemy kolejne 30 - 45 minut.

6. Aby pozbyć się skóry i pestek pomidorów, przecedzamy ugotowaną pomidorową pulpę przez sito.

7. Otrzymany "prawie ketchup" wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy słodzik i sól.

8. Gotujemy kolejne 45 minut.

Na koniec możemy ketchup dodatkowo zblendować, jeśli zależy nam na gładkiej jego konsystencji. Następnie przekładamy ketchup do wcześniej wyparzonych słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy warstwą ketchupu a nakrętką (warto po napełnieniu stuknąć słoikiem w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza).

Ketchup należy przechowywać w lodówce (z powodzeniem wytrzyma nawet kilka tygodni). Najlepszy smak uzyskamy po kilku dniach, gdy ketchup nieco zgęstnieje i wszystkie jego smaki "przegryzą się".

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania