Naleśniki – pyszne i zdrowe

Naleśniki – pyszne i zdrowe

Naleśniki to jedna z ulubionych potraw Polaków. Ich uniwersalny smak pozwala na przygotowanie zarówno wersji słodkiej z białym serem lub dżemem, jak i wytrawnej z mięsem i warzywami. Co więcej, do ich zrobienia nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, a jedynie odrobiny czasu oraz dobrych chęci. Bez względu na nasz ulubiony smak, warto wypróbować również przepis w wersji fit, który będzie nie tylko mniej kaloryczny, ale również zdrowszy.

Zdrowe naleśniki, które wszyscy kochamy

Naleśniki to inna nazwa dla cienkich placków powstających z mąki, jajek oraz mleka. Mimo że wariacji na temat samego ciasta jest nieskończenie wiele, to wszystkie łączy jedna wspólna cecha – prostota wykonania. Powszechnie uznaje się, że przepis na naleśniki wywodzi się z antycznej Grecji. Inne osoby twierdzą jednak, że z Florencji. Bez względu jednak na pochodzenie, nie sposób ich nie uwielbiać oraz nie przygotowywać we własnym domu.

Przepis na fit naleśniki, czyli jak odchudzić to danie

Wiele osób zadaje sobie pytanie, z jakiej mąki zrobić zdrowe naleśniki. Są to przemyślenia jak najbardziej uzasadnione, ponieważ wykorzystana mąką ma olbrzymi wpływ na wartość odżywczą oraz kaloryczność dania. Warto więc zastanowić się, jak zrobić naleśniki, aby bez wyrzutów sumienia można było je spożywać nawet na diecie odchudzającej.

Tradycyjna mąka do naleśników, wybierana przez większość z nas to biała mąka pszenna. Tymczasem okazuje się, że warto poeksperymentować również z innymi rodzajami, których bogactwo znajdziemy na półkach sklepowych. Świetną alternatywą bez wątpienia będzie mąka żytnia, mąka gryczana, orkiszowa lub mąka migdałowa - te mąki odkryją przed Tobą nowy wymiar smaku naleśników.

Przygotowując fit naleśniki, nie możemy również pominąć kwestii właściwego wyboru mleka i jaj. Aby danie było mniej kaloryczne, z powodzeniem do zrobienia ciasta możemy wykorzystać chudsze mleko o zawartości od 0 do 1,5% tłuszczu. Wybór chudego mleka nie wpływa znacznie na smak naleśników, dlatego warto skorzystać z tej wskazówki. Ważną kwestią jest również ilość dodawanych jaj. Jeśli szczególnie zależy nam na niskiej kaloryczności potrawy, wystarczające będzie w pełni już jedno jajko. Warto przy tym zwrócić uwagę na jego jakość - tak, by nie pochodziło ono z chowu klatkowego.

Wiele osób bez zastanowienia dodaje również do ciasta cukier. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ tak robiły nasze babcie i mamy. Czy ten krok jest jednak konieczny? Zdecydowanie nie! Jeśli jednak brakuje Ci słodkiego smaku, biały cukier możesz zamienić na znacznie zdrowszy ksylitol, erytrytol lub inulinę. Ważnym krokiem w pracy nad kalorycznością dania jest również korzystanie z patelni teflonowej, która umożliwia smażenie placków bez dodatku tłuszczu. Dodatkowo olej rzepakowy możemy zastąpić również naturalnym olejem kokosowym.

Ostatnią ważną kwestią jest nadzienie. Przygotowując zdrowe naleśniki, musimy zrezygnować z bitej śmietany, polew czekoladowych i owocowych o wysokiej zawartości cukru, a także kremów i słodkich dżemów. Zamiast tego z powodzeniem możemy przygotować naleśniki ze świeżymi albo suszonymi owocami i chudym twarogiem z jogurtem naturalnym lub w wersji wytrawnej z chudym mięsem, warzywami oraz orzechami i dowolnymi nasionami, np. słonecznika, dyni lub płatkami migdałowymi.

Przepis na naleśniki w wersji fit

Aby przygotować zdrowe naleśniki, nie trzeba się wcale wiele natrudzić. Do przepisu podstawowego należy przygotować:

- 2 szklanki mąki gryczanej, żytniej, orkiszowej, ryżowej lub migdałowej

- 2 szklanki chudego mleka 0-1,5% (można również zastąpić mlekiem roślinnym kokosowym lub migdałowym)

- ½ szklanki wody gazowanej

- 1 jajko

- 1 łyżeczka dowolnego naturalnego słodzika w wersji na słodko lub 1 łyżeczka rozdrobnionej soli himalajskiej w wersji wytrawnej

- olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie)

Wszystkie składniki należy umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera. Fit naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Jeśli uznasz, że to konieczne, możesz wykorzystać do tego również olej kokosowy. Naleśniki podawaj z wybranymi naturalnymi, nieprzetworzonymi dodatkami. Smacznego!

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania