Poznaj przepis na domowe sushi

Poznaj przepis na domowe sushi

Susi to jedna z potraw wywodzących się z kraju kwitnącej wiśni. Początkowo z ryżu oraz kawałka świeżej ryby przygotowywali je jedynie najubożsi Japończycy. Z czasem potrawa ta przeszła jednak prawdziwą metamorfozę i dziś uznawana jest za jeden z największych przysmaków wschodu. W sushi aktualnie znajdziemy wiele różnorodnych dodatków, a w jego przygotowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Mimo że wykonanie potrawy w zaciszu domowym jest dosyć czasochłonne, to efekt końcowy w pełni to wynagradza. Jak zatem zrobić domowe sushi?

Domowe sushi – przepis na niecodzienny posiłek

Przepis na domowe sushi nie jest skomplikowany, choć wymaga sporo czasu i wytrwałości podczas przygotowania. Nie należy się jednak zrażać, bo efekt szybko wynagradza wszystkie trudy. Sekretem sukcesu są świeże składniki wysokiej jakości oraz właściwe przygotowanie ryżu. Najpopularniejszymi dodatkami poza łososiem oraz paluszkami surimi jest również tuńczyk, awokado, papryka żółta i czerwona, a także ogórek zielony. Bardzo chętnie wykorzystywane są również niewielkie ziarenka sezamu czarnego i białego, które nie tylko pięknie zdobią potrawę, ale również wnoszą cenne właściwości odżywcze. Każdy kawałek w zależności od upodobań spożywany jest wraz z sosem sojowym lub ostrym wasabi. Marynowany imbir natomiast to świetny sposób na przełamanie smaku pomiędzy poszczególnymi kawałkami. Domowe sushi to pożywny oraz lekki posiłek, który z pewnością docenią miłośnicy azjatyckich smaków.

Jaki ryż do sushi?

Ryż to jeden z podstawowych składników udanego sushi, dlatego też należy skupić się na jego wyborze oraz przygotowaniu. Przepis na sushi wymaga bowiem zastosowania specjalnego ryżu krótkoziarnistego, który posiada optymalną zawartość amylopektyny wpływającej na właściwości klejące oraz smakowe. Właściwie dobrany oraz przygotowany ryż gwarantuje przygotowanie kawałków o spójnej, zbitej formie.

Jak zrobić sushi krok po kroku?

Przygotowanie sushi rozpoczynamy od zgromadzenia podstawowych składników oraz niezbędnych akcesoriów.

Składniki podstawowe:

- 100 g ryżu do sushi na osobę

- Opakowanie wodorostów nori

Składniki na zaprawę do ryżu:

- 2 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki cukru lub innych słodzików, np. ksylitolu, inuliny lub erytrytolu

- 1 łyżka soli

Składniki do podania:

- Imbir marynowany

- Wasabi

- Sos sojowy

Ulubione dodatki według upodobań. Mogą to być np.

- Łosoś wędzony, sałata karbowana, ogórek zielony, sezam biały, serek śmietankowy

- Łosoś wędzony, sałata karbowana, papryka czerwona i żółta, awokado, serek śmietankowy

- Paluszki krabowe, rzodkiewka, ogórek zielony, majonez, sezam czarny

Potrzebne nam będą również akcesoria:

- Mata bambusowa do rolowania

- Bardzo ostry nóż

- Pałeczki

Sposób przygotowania

1. Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą, zimną wodą, a następnie przesypujemy do garnka. Zalewamy zimną wodą, mieszamy i odcedzamy. Czynność tę należy powtarzać do momentu uzyskania klarownej wody. Zalewamy ryż kolejny raz i odstawiamy do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy ryż i zalewamy ponownie zimną wodą w proporcjach 1:1. Gdy całość doprowadzimy do wrzenia, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy przez 15 minut na najmniejszym palniku. Po tym czasie garnek odstawiamy i nie otwieramy przez kolejne 15 minut.

2. Czas na zaprawę do ryżu. Składniki mieszamy w małym rondelku na najmniejszym palniku, nie doprowadzając do zagotowania. Kiedy już się rozpuszczą, zaprawę dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Całość odstawiamy w misce do całkowitego wystudzenia. Ryż nie może być ciepły!

3. Przygotowujemy składniki, myjemy warzywa oraz kroimy w paski. Ogórka nie trzeba obierać ze skórki.

4. Na stole układamy matę bambusową owiniętą w folię spożywczą i miseczkę z wodą z niewielkim dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Na macie kładziemy płat nori matową stroną do góry. Układamy ryż na 2/3 powierzchni, rozprowadzając go delikatnie palcami. Aby uniknąć nadmiernego klejenia, od czasu do czasu zamaczamy palce w miseczce z wodą. Przygotowany arkusz smarujemy cienko serkiem lub majonezem. Następnie w połowie arkusza układamy wybrane składniki, wzdłuż których rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi.

5. Matę zwijamy do środka, rolując wałek ku górze. Ważne, aby rolka była ciasno zwinięta. Ostrym nożem kroimy otrzymaną rolkę w kawałki na jeden kęs.

6. Zjadamy ze smakiem, maczając z użyciem pałeczek poszczególne kawałki w sosie sojowym oraz przekąszając marynowanym imbirem.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania