5 smacznych przepisów na płatki owsiane górskie
Płatki owsiane górskie przepisy
Z płatkami owsianymi najczęściej myślimy: „nudne śniadanie”. Nic bardziej mylnego. Płatki owsiane górskie dają szereg możliwości – możesz przygotować z nich zarówno słodki deser, jak i wytrawne śniadanie, a nawet... obiad. Do tego mają dużo wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Jakie kulinarne możliwości dają płatki owsiane górskie? Przygotowanie naszych oryginalnych przepisów zajmie Ci kilka chwil, więc poznaj 5 sposobów na płatki owsiane w roli głównej.
Przejdź do następnych akapitów:
- Płatki owsiane górskie przepisy
- Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami
- Płatki owsiane górskie – przepis na wilgotne ciacho
- Sposób na płatki owsiane górskie – kluski owsiane
- Przepis na płatki owsiane górskie z warzywami
- Przepis na płatki owsiane górskie z miodem, jogurtem i malinami
- Jak przygotować płatki owsiane górskie?
Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami
Płatki górskie już dawno przestały kojarzyć się wyłącznie z tradycyjną owsianką, którą wielu z nas uważa za zmorę dzieciństwa. Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub smaczny podwieczorek.
Składniki:
-
1 szklanka płatków owsianych górskich
-
250 ml mleka kokosowego (może być również mleko migdałowe)
-
2 bardzo dojrzałe banany
-
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
-
1 łyżka syropu daktylowego lub miodu
-
100-150 g borówek
Przygotowanie:
-
1. Płatki górskie zalej mlekiem kokosowym i wymieszaj.
-
2. Obierz banany, zmiażdż je widelcem i dodaj do płatków.
-
3. Do przygotowanej masy wrzuć amarantus i syrop, wszystko dokładnie wymieszaj.
-
4. Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiej prostokątnej foremki o wymiarach 25 x 20 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
-
5. Uklep masę, a na wierzchu umieść borówki.
-
6. Całość piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min.
Wskazówka: Jeśli nie masz świeżych borówek, a tych z zamrażalki nie zdążyłeś odmrozić, możesz przygotować pieczoną owsiankę z dodatkiem mrożonych malin bez konieczności wcześniejszego odmrażania (wtedy jednak zwiększ ilość płatków owsianych dwukrotnie i piecz owsiankę w 200 stopniach ok. 5 minut dłużej).
Płatki owsiane górskie – przepis na wilgotne ciacho
Przepis na ciacho, z płatkami owsianymi górskimi jako główny składnik, to idealna propozycja dla każdego, kto lubi wypieki naturalnie słodkie, bogate odżywczo i wilgotne. W dodatku ciasto jest bardzo sycące – wystarczy naprawdę mały kawałek, by poczuć się najedzonym. Kto by pomyślał, że wystarczą ziarna?
Składniki:
-
2 szklanki płatków owsianych górskich
-
Ziarna kakaowca – kilka sztuk (może być karob lub łyżka zwykłego kakao w proszku)
-
60 g siemienia lnianego
-
25 sztuk suszonych daktyli
-
2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (można pominąć, ciasto będzie jeszcze bardziej fit)
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
180 g marchwi
-
330 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
Przygotowanie:
-
1. Zmiel suche składniki – płatki górskie, siemię lniane, ziarna kakaowca.
-
2. Wymieszaj wszystko z proszkiem do pieczenia.
-
3. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach.
-
4. Daktyle zalej wrzątkiem, by zmiękły i zblenduj je lekko.
-
5. Wymieszaj wszystko z olejem (opcjonalnie) i mlekiem.
-
6. Połącz suche i mokre składniki oraz bardzo dokładnie wyrób ciasto – mikserem lub w robocie kuchennym.
-
7. Przełóż wszystko do keksówki o wymiarach 30 x 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
-
8. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
Wskazówki: Nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, aby nie opadło – lepiej pozostawić je w lekko uchylonym aż do wystudzenia. Jeśli nie przepadasz za smakiem marchewki w cieście, możesz użyć innego warzywa np. cukinii – pamiętaj jednak o odsączeniu jej z wody po starciu na tarce.
Sposób na płatki owsiane górskie – kluski owsiane
Kluchy, kluski, kluseczki – nieważne jak je nazwiemy, przepis na te z wykorzystaniem ziarna, to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Płatki owsiane górskie nadają im bowiem nietuzinkowej konsystencji (są niezwykle puszyste) i smaku. Możesz podawać je same lub jako dodatek do mięs czy sosów.
Składniki:
-
2 szklanki płatków owsianych górskich
-
2 szklanki mleka lub wody
-
3 jajka
-
3 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa jasna lub pszenna razowa – wtedy może się okazać potrzeba większa ilość płynu)
-
1/2 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
-
1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
1. Podgrzej mleko (lub wodę).
-
2. Wsyp do miski płatki górskie i zalej ciepłym płynem. Przykryj talerzem i zostaw do napęcznienia oraz ostygnięcia.
-
3. Do ostudzonych płatków owsianych dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wyrabiaj wszystko przez kilka minut łyżką, tak, aby powstało gęste, ale niezbyt zwarte ciasto. Jeśli nie chcesz, aby tekstura płatków owsianych górskich była wyczuwalna, możesz przed dodaniem mąki zmiksować płatki z jajkami.
-
4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Łyżką zamoczoną w wodzie nabieraj malutkie kawałki ciasta (urosną podczas gotowania) i wrzucaj je do wrzątku (woda musi się cały czas gotować, inaczej kluski się rozpłyną).
-
5. Gotuj ok. 5 minut partiami.
-
6. Kluski wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Podawaj jako dodatek do sosów lub dań mięsnych. Możesz również zaserwować je same z masłem. Nadają się również na następny dzień do odsmażenia.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by kluski z płatków owsianych górskich były bardziej miękkie, dodaj mniej mąki (ok. 2-2,5 szklanki). Możesz poimprowizować z przyprawami, a także przyrządzić je na słodko, dodając zamiast przypraw cukru.
Przepis na płatki owsiane górskie z warzywami
Warzywa z płatkami owsianymi górskimi to pomysł na naprawdę pożywne śniadania dla wszystkich, którzy dbają o linię i chcą zdrowo się odżywiać. A co więcej, taki posiłek przygotujesz w zaledwie 20 minut!
Składniki:
-
6 łyżek płatków górskich owsianych
-
1 marchewka
-
pół selera
-
1 pomidor
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1/2 szklanki wody
-
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
-
szczypta chili (lub więcej jeśli lubisz ostrość)
-
ulubione zioła do smaku
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
1. Sparz pomidora, a następnie usuń z niego skórkę i pokrój.
-
2. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz oraz dokładnie umyj. Pokrój wszystko w drobną kostkę.
-
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pomidora i pokrojone warzywa. Smaż wszystko ok. 5 minut.
-
4. Do warzyw dodaj płatki owsiane górskie, wodę i przykryj całość pokrywką. Zmniejsz ogień i duś składniki przez 10-15 minut.
-
5. Zdejmij patelnię z płatkami owsianymi z ognia. Dodaj zioła, ostre przyprawy i ewentualnie sól.
-
6. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do miski. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Wskazówka: Przepis ten możesz dowolnie modyfikować, łącząc płatki owsiane górskie z ulubionymi warzywami, np. burakami, groszkiem, kukurydzą czy czerwoną fasolą.
Przepis na płatki owsiane górskie z miodem, jogurtem i malinami
Każdy z nas miewa czasem ochotę na deser. Przepis na prażone płatki owsiane górskie to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów, którzy byli, są lub chcą przejść na dietę. Przekładaniec jest pełen smaku, a jego przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
-
200 g jogurtu naturalnego (najlepiej w temperaturze pokojowej)
-
200 g mrożonych malin (lub innych owoców np. borówek, truskawek)
-
7 łyżek miodu
-
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
-
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
-
1. Najpierw przygotuj chrupiące ziarna, czyli prażone płatki owsiane górskie. Wysyp je na suchą patelnię i praż aż nabiorą lekko złotego koloru (od czasu do czasu przemieszaj, by ich nie przypalić). Dzięki temu nabiorą orzechowego posmaku.
-
2. Do płatków górskich dodaj 3 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj.
-
3. Całość skarmelizuj na patelni ok. 5 minut.
-
4. Masę przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, rozprowadź ją łyżką na grubość ok. 2 cm i odstaw do wystygnięcia. Masa powinna być chrupiąca i lekko się lepić.
-
5. Maliny rozmroź i przełóż do garnka
-
6. Dodaj pozostały miód i podgrzewaj ok. 5 minut aż powstanie malinowy sos.
-
7. W szklance lub miseczce układaj warstwami pokruszone prażone płatki owsiane górskie, malinowy sos i jogurt. Udekoruj listkami mięty.
Wskazówka: Jeśli chcesz mieć chrupiące płatki owsiane górskie zawsze pod ręką, dodaj do nich ulubione orzechy i nasiona, a także prócz miodu odrobinę tłuszczu (może być to masło lub olej kokosowy). Wszystko wymieszaj, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz wszystko ok. 25 minut w 160 stopniach. Wystudzoną mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Tak przygotowane płatki owsiane górskie możesz dodawać do deseru zamiast płatków prażonych.
Jak przygotować płatki owsiane górskie?
Ziarna owsa w postaci łatwiejszej do konsumpcji dla człowieka, czyli jako płatki owsiane, występują na pierwszych pozycjach najzdrowszych pokarmów świata. Dlaczego? Bo pomagają utrzymać wagę, mogą obniżać poziom cholesterolu, a także zawierają witaminy z grupy B, i E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, miedź i wiele innych składników odżywczych.
Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne nie różnią się wartościami odżywczymi, a jedynie sposobem obróbki – płatki owsiane górskie produkowane są z krojonego lub łamanego ziarna. Chociaż trzeba je gotować dłużej niż inne rodzaje, mają one niższy indeks glikemiczny niż pozostałe, dzięki czemu dłużej zachowamy sytość.
Co więc zrobić mając w szafce płatki owsiane górskie? Przygotowanie ich jest niezwykle proste. I tak mogą stać się zarówno składnikiem śniadania, jak obiadu, czy kolacji, a nawet deseru czy po prostu przekąski. Prócz wymienionych przepisów, możesz zrobić z nich również placki, sernik, ciastka, a nawet... żurek! W razie wizyty niezapowiedzianych gości lub pustej lodówki, zawsze warto mieć w szafce bogate w żelazo i inne witaminy, płatki zbożowe.