5 smacznych przepisów na płatki owsiane górskie

 –  NaturalnieZdrowe.pl  09/12/2019 10:10:18     Zdrowa żywność    Komentarze 0

Płatki owsiane górskie przepisy

Z płatkami owsianymi najczęściej myślimy: „nudne śniadanie”. Nic bardziej mylnego. Płatki owsiane górskie dają szereg możliwości – możesz przygotować z nich zarówno słodki deser, jak i wytrawne śniadanie, a nawet... obiad. Do tego mają dużo wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Jakie kulinarne możliwości dają płatki owsiane górskie? Przygotowanie naszych oryginalnych przepisów zajmie Ci kilka chwil, więc poznaj 5 sposobów na płatki owsiane w roli głównej.

Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami

Płatki górskie już dawno przestały kojarzyć się wyłącznie z tradycyjną owsianką, którą wielu z nas uważa za zmorę dzieciństwa. Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub smaczny podwieczorek.

Przepis z płatków owsianych górskich na pieczoną owsiankę z borówkami

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich

  • 250 ml mleka kokosowego (może być również mleko migdałowe)

  • 2 bardzo dojrzałe banany

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego

  • 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu

  • 100-150 g borówek

Przygotowanie:

  1. 1. Płatki górskie zalej mlekiem kokosowym i wymieszaj.

  2. 2. Obierz banany, zmiażdż je widelcem i dodaj do płatków.

  3. 3. Do przygotowanej masy wrzuć amarantus i syrop, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. 4. Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiej prostokątnej foremki o wymiarach 25 x 20 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

  5. 5. Uklep masę, a na wierzchu umieść borówki.

  6. 6. Całość piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min.

 

Wskazówka: Jeśli nie masz świeżych borówek, a tych z zamrażalki nie zdążyłeś odmrozić, możesz przygotować pieczoną owsiankę z dodatkiem mrożonych malin bez konieczności wcześniejszego odmrażania (wtedy jednak zwiększ ilość płatków owsianych dwukrotnie i piecz owsiankę w 200 stopniach ok. 5 minut dłużej).

Płatki owsiane górskie – przepis na wilgotne ciacho

Przepis na ciacho, z płatkami owsianymi górskimi jako główny składnik, to idealna propozycja dla każdego, kto lubi wypieki naturalnie słodkie, bogate odżywczo i wilgotne. W dodatku ciasto jest bardzo sycące – wystarczy naprawdę mały kawałek, by poczuć się najedzonym. Kto by pomyślał, że wystarczą ziarna?

Przepis na ciasto marchewkowe z płatków owsianych górskich

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich

  • Ziarna kakaowca – kilka sztuk (może być karob lub łyżka zwykłego kakao w proszku)

  • 60 g siemienia lnianego

  • 25 sztuk suszonych daktyli

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (można pominąć, ciasto będzie jeszcze bardziej fit)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 180 g marchwi

  • 330 ml mleka (krowiego lub roślinnego)

 

Przygotowanie:

  1. 1. Zmiel suche składniki – płatki górskie, siemię lniane, ziarna kakaowca.

  2. 2. Wymieszaj wszystko z proszkiem do pieczenia.

  3. 3. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach.

  4. 4. Daktyle zalej wrzątkiem, by zmiękły i zblenduj je lekko.

  5. 5. Wymieszaj wszystko z olejem (opcjonalnie) i mlekiem.

  6. 6. Połącz suche i mokre składniki oraz bardzo dokładnie wyrób ciasto – mikserem lub w robocie kuchennym.

  7. 7. Przełóż wszystko do keksówki o wymiarach 30 x 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. 8. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

 

Wskazówki: Nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, aby nie opadło – lepiej pozostawić je w lekko uchylonym aż do wystudzenia. Jeśli nie przepadasz za smakiem marchewki w cieście, możesz użyć innego warzywa np. cukinii – pamiętaj jednak o odsączeniu jej z wody po starciu na tarce.

Sposób na płatki owsiane górskie – kluski owsiane

Kluchy, kluski, kluseczki – nieważne jak je nazwiemy, przepis na te z wykorzystaniem ziarna, to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Płatki owsiane górskie nadają im bowiem nietuzinkowej konsystencji (są niezwykle puszyste) i smaku. Możesz podawać je same lub jako dodatek do mięs czy sosów.

Przepis na kluski owsiane górskie

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich

  • 2 szklanki mleka lub wody

  • 3 jajka

  • 3 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa jasna lub pszenna razowa – wtedy może się okazać potrzeba większa ilość płynu)

  • 1/2 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. 1. Podgrzej mleko (lub wodę).

  2. 2. Wsyp do miski płatki górskie i zalej ciepłym płynem. Przykryj talerzem i zostaw do napęcznienia oraz ostygnięcia.

  3. 3. Do ostudzonych płatków owsianych dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wyrabiaj wszystko przez kilka minut łyżką, tak, aby powstało gęste, ale niezbyt zwarte ciasto. Jeśli nie chcesz, aby tekstura płatków owsianych górskich była wyczuwalna, możesz przed dodaniem mąki zmiksować płatki z jajkami.

  4. 4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Łyżką zamoczoną w wodzie nabieraj malutkie kawałki ciasta (urosną podczas gotowania) i wrzucaj je do wrzątku (woda musi się cały czas gotować, inaczej kluski się rozpłyną).

  5. 5. Gotuj ok. 5 minut partiami.

  6. 6. Kluski wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

Podawaj jako dodatek do sosów lub dań mięsnych. Możesz również zaserwować je same z masłem. Nadają się również na następny dzień do odsmażenia.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by kluski z płatków owsianych górskich były bardziej miękkie, dodaj mniej mąki (ok. 2-2,5 szklanki). Możesz poimprowizować z przyprawami, a także przyrządzić je na słodko, dodając zamiast przypraw cukru.

 

Przepis na płatki owsiane górskie z warzywami

Warzywa z płatkami owsianymi górskimi to pomysł na naprawdę pożywne śniadania dla wszystkich, którzy dbają o linię i chcą zdrowo się odżywiać. A co więcej, taki posiłek przygotujesz w zaledwie 20 minut!

Przepis na płatki owsiane górskie z warzywami

 

Składniki:

  • 6 łyżek płatków górskich owsianych

  • 1 marchewka

  • pół selera

  • 1 pomidor

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

  • szczypta chili (lub więcej jeśli lubisz ostrość)

  • ulubione zioła do smaku

  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. 1. Sparz pomidora, a następnie usuń z niego skórkę i pokrój.

  2. 2. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz oraz dokładnie umyj. Pokrój wszystko w drobną kostkę.

  3. 3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pomidora i pokrojone warzywa. Smaż wszystko ok. 5 minut.

  4. 4. Do warzyw dodaj płatki owsiane górskie, wodę i przykryj całość pokrywką. Zmniejsz ogień i duś składniki przez 10-15 minut.

  5. 5. Zdejmij patelnię z płatkami owsianymi z ognia. Dodaj zioła, ostre przyprawy i ewentualnie sól.

  6. 6. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do miski. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią lub natką pietruszki.

 

Wskazówka: Przepis ten możesz dowolnie modyfikować, łącząc płatki owsiane górskie z ulubionymi warzywami, np. burakami, groszkiem, kukurydzą czy czerwoną fasolą.

 

Przepis na płatki owsiane górskie z miodem, jogurtem i malinami

Każdy z nas miewa czasem ochotę na deser. Przepis na prażone płatki owsiane górskie to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów, którzy byli, są lub chcą przejść na dietę. Przekładaniec jest pełen smaku, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis na płatki owsiane górskie z miodem

 

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego (najlepiej w temperaturze pokojowej)

  • 200 g mrożonych malin (lub innych owoców np. borówek, truskawek)

  • 7 łyżek miodu

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich

  • mięta do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. 1. Najpierw przygotuj chrupiące ziarna, czyli prażone płatki owsiane górskie. Wysyp je na suchą patelnię i praż aż nabiorą lekko złotego koloru (od czasu do czasu przemieszaj, by ich nie przypalić). Dzięki temu nabiorą orzechowego posmaku.

  2. 2. Do płatków górskich dodaj 3 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj.

  3. 3. Całość skarmelizuj na patelni ok. 5 minut.

  4. 4. Masę przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, rozprowadź ją łyżką na grubość ok. 2 cm i odstaw do wystygnięcia. Masa powinna być chrupiąca i lekko się lepić.

  5. 5. Maliny rozmroź i przełóż do garnka

  6. 6. Dodaj pozostały miód i podgrzewaj ok. 5 minut aż powstanie malinowy sos.

  7. 7. W szklance lub miseczce układaj warstwami pokruszone prażone płatki owsiane górskie, malinowy sos i jogurt. Udekoruj listkami mięty.

 

Wskazówka: Jeśli chcesz mieć chrupiące płatki owsiane górskie zawsze pod ręką, dodaj do nich ulubione orzechy i nasiona, a także prócz miodu odrobinę tłuszczu (może być to masło lub olej kokosowy). Wszystko wymieszaj, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz wszystko ok. 25 minut w 160 stopniach. Wystudzoną mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Tak przygotowane płatki owsiane górskie możesz dodawać do deseru zamiast płatków prażonych.

Jak przygotować płatki owsiane górskie?

Ziarna owsa w postaci łatwiejszej do konsumpcji dla człowieka, czyli jako płatki owsiane, występują na pierwszych pozycjach najzdrowszych pokarmów świata. Dlaczego? Bo pomagają utrzymać wagę, mogą obniżać poziom cholesterolu, a także zawierają witaminy z grupy B, i E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, miedź i wiele innych składników odżywczych.

Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne nie różnią się wartościami odżywczymi, a jedynie sposobem obróbki – płatki owsiane górskie produkowane są z krojonego lub łamanego ziarna. Chociaż trzeba je gotować dłużej niż inne rodzaje, mają one niższy indeks glikemiczny niż pozostałe, dzięki czemu dłużej zachowamy sytość.

Co więc zrobić mając w szafce płatki owsiane górskie? Przygotowanie ich jest niezwykle proste. I tak mogą stać się zarówno składnikiem śniadania, jak obiadu, czy kolacji, a nawet deseru czy po prostu przekąski. Prócz wymienionych przepisów, możesz zrobić z nich również placki, sernik, ciastka, a nawet... żurek! W razie wizyty niezapowiedzianych gości lub pustej lodówki, zawsze warto mieć w szafce bogate w żelazo i inne witaminy, płatki zbożowe.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło