Dania jednogarnkowe z makaronem – sprawdzone przepisy

Dania jednogarnkowe z makaronem – sprawdzone przepisy

Żyjemy coraz szybciej – nic dziwnego zatem, że w codziennym zabieganiu nie mamy czasu na długie pichcenie. Tu z pomocą przychodzą szybkie i łatwe do przygotowania dania jednogarnkowe. Są one doskonałą alternatywą dla potraw na mieście, ponieważ nie tylko oszczędzają nasze pieniądze, ale i pozwalają odżywiać się zdrowo. Ważne jednak, by były bogate w składniki mineralne, a także po prostu pożywne. Prezentujemy sprawdzone przepisy na dania jednogarnkowe z makaronem.

Dania jednogarnkowe – dlaczego warto je przygotowywać?

Po pierwsze dania jednogarnkowe są bardzo szybkie i proste – nawet po zjedzeniu nie pozostaje wiele zmywania, wystarczy po prostu jeden garnek. Po drugie, ze względu na swoją najczęstszą gulaszową konsystencję, są bardzo sycące. Co więcej – są także niezwykle zdrowe: możliwe jest tu przemycenie naprawdę sporej ilości składników, zwłaszcza gdy chodzi o warzywa.

Dania jednogarnkowe pozwalają również na całkowitą dowolność – możemy przygotować zarówno potrawy stricte wegetariańskie i wegańskie, jak również z mięsem czy owocami morza. Można sobie tu również pozwolić na dość sporą dozę eksperymentu, łącząc składniki, które pozornie do siebie nie pasują.

dania jednogarnkowe z makaronem

To jednak nie wszystko, dania jednogarnkowe biją na głowę te przygotowywane z tych samych elementów, ale osobno. Wszystkie bowiem składniki odżywcze, które podczas gotowania (głównie warzyw) przedostają się do wody, którą najczęściej potem wylewamy, zostają po prostu w garnku. Wzbogaca to nie tylko aromat i smak potraw, ale i walory zdrowotne. I tu pojawia się również kolejna zaleta dań jednogarnkowych – bogactwo smaku (pojedyncze smaki wszystkich elementów przenikają się wzajemnie i tworzą niepowtarzalną kulinarną kompozycję).

Dania jednogarnkowe są również ekonomiczne – bez problemu nadają się do zamrażania, rozdzielone od razu na porcje. Dzięki temu, po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu, nie rozgotują się zbyt mocno. To także idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości – dania takie możemy bowiem przygotować ze wszystkiego, co mamy pod ręką, a jako bazę sosu wystarczy mieć zawsze pod ręką bulion lub/i przecier pomidorowy.

Ponadto dania jednogarnkowe idealnie sprawdzają się zarówno na obiad, jak i kolacje. Pasują również  na wykwintne przyjęcia – to od nas zależy, co w garnku się znajdzie. Dlaczego warto, aby znalazł się tam akurat zdrowy makaron? Odpowiadamy.

Czy warto przygotowywać dania jednogarnkowe z makaronem?

Makron szkodzi, tuczy, a do tego jest niezdrowy – niestety na temat makaronu powstało bardzo dużo mitów i niedopowiedzeń. Oczywiście, trudno się nie zgodzić, że czasem dania z makaronem nie są najzdrowsze, najlżejsze i najmniej kaloryczne – wszystko zależy od wybranego rodzaju makaronu, sposobu jego przygotowania oraz dodatków. Potwierdziły to badania przeprowadzone na początku 2016 roku osób na diecie śródziemnomorskiej, gdzie makaron jest podstawą jadłospisu. Wykazały one negatywny wpływ spożycia makaronu na wzrost masy ciała u osób z ogólną i centralną otyłością. Większa masa ciała związana była jednak z wysokokalorycznymi sosami i serem, a nie samym makaronem.

Makaron sam w sobie to nie jest kaloryczne danie – przeciętny makaron ma przed ugotowaniem 350 kcal w 100 gramach. Mimo że w większości składa się z węglowodanów, to warto pamiętać, że jest to w dużej mierze skrobia oporna, czyli ta niezbędna jako pożywienie dla dobrych bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy (chroni nas przed chorobami jelit).

 danie jednogarnkowe z makaronem

Makaron pomaga również regulować poziom cholesterolu i cukru, a także wspomaga nas na diecie odchudzającej. Zwłaszcza, gdy wybierzemy makarony ciemne – pełnoziarniste. W makaronie jajecznym występują co prawda witaminy z grupy A i B, ale te pełnoziarniste nie tylko są bardziej sycące i mają niższy indeks glikemiczny, ale również posiadają znacznie więcej cennych witamin i minerałów.

Przygotowując właśnie dania jednogarnkowe z makaronem, możemy wszystkie je zachować w daniu, a nie wylać wraz z wodą, w której gotowaliśmy makaron (zostawiamy także wspomnianą i kluczową dla nas skrobię). Dania jednogarnkowe nie wymagają także dużych ilości tłuszczu, a czasem mogą się całkowicie bez nich obejść – dzięki temu nasze dania z makaronem nie będą bombą kaloryczną. Kluczowy jest tu jednak moment dodania makronu do garnka i czas jego gotowania – im krócej jest gotowany, tym mniejszy jego indeks glikemiczny.

Jaki makaron będzie najlepszy na dania jednogarnkowe?

Aby odpowiedzieć na pytanie, jaki makaron będzie najlepszy na różne dania jednogarnkowe, najpierw należy przyjrzeć się jego rodzajom. Gdy chodzi o kształt będą to fusilli (tzw. świderki), pasujące przede wszystkim do dań z dużą ilością sosów (składniki łatwo się do niego przyczepiają).

makaron

Penne (rurki, piórka) polecane są do dań, które następnie zapiekamy. Tagiatelle (wstążki), spaghetti (cienkie, długie nitki) rekomendujemy głównie do samych sosów; lasagne i cannelloni (grube rurki do nadziewania) – przede wszystkim do zapiekania. Dania jednogarnkowe będą doskonałe, jeśli użyjemy do nich conchiglie (muszelki), orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu), a także farfalle (popularne kokardki). Do dań jednogarnkowych dla dzieci można wykorzystać te w kształcie zwierząt, pojazdów czy postaci z bajek – mogą skutecznie zachęcić maluchy do zjedzenia zdrowej potrawy.

Jeśli chodzi o skład makaronu, najpopularniejszy jest ten wykonany z pszenicy durum – będzie idealny do dań jednogarnkowych, ponieważ się nie rozpada, ma więcej białka i składników mineralnych oraz witamin, niż ten wykonany ze zwykłej mąki pszennej. Warto jednak wybierać na dania jednogarnkowe także makaron pszenny pełnoziarnisty – jest wyrazisty w smaku, więc doskonale komponuje się z mięsem i warzywami.

Można  poeksperymentować także z innymi smakami takimi jak: makaron żytni, owsiany, orkiszowy czy z płaskurki lub – w przypadku diety bezglutenowej – kukurydziany, ryżowy czy gryczany. Popularnością cieszą się ostatnio również makarony ze strączków (soczewicy, fasoli, grochu czy ciecierzycy) – są nie tylko świetnym źródłem białka, ale doskonale sprawdzają się w daniach jednogarnkowych.

Sprawdzone przepisy na dania jednogarnkowe z makaronem

Chociaż w porównaniu z przeciętnym Włochem, który zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, spożywamy go znacznie mniej (ok. 3 kg), to niestety jest on w naszej diecie albo dodatkiem do zup, albo do zawiesistych tłustych sosów. Powinien on być jednak ważnym i częstym składnikiem naszej diety – uzyskiwana ze skrobi glukoza jest bowiem paliwem energetycznym dla komórek naszego ciała i pozwala odpowiednio funkcjonować mięśniom i mózgowi. Aby więc móc jeść makaron i nie tyć, a także czerpać z niego najlepsze składniki odżywcze i mineralne, warto przygotowywać dania jednogarnkowe z makaronem. Oto niezawodne, szybkie, proste i niezwykle smaczne przepisy na dania jednogarnkowe z makaronem.

Przepis na gulasz z makaronem

Gulasz wieprzowy z makaronem to doskonałe danie dla wszystkich, którzy lubią bardzo sycące i pożywne potrawy. Jest ono również błyskawiczne w przygotowaniu – kilka składników, jeden garnek i obiad dla całej rodziny gotowy.

 gulasz z makaronem

Składniki (na danie dla 3-4 osób):

  • łopatka wieprzowa bez kości (ok. 500 gramów)

  • czosnek (2 ząbki)

  • cebula (jedna sztuka)

  • makaron pełnoziarnisty (świderki lub orzo – ok. 200 gramów)

  • papryka czerwona (1 sztuka)

  • cukinia (1 sztuka)

  • pomidory (ok. 500 gram)

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka mielona (opcjonalnie)

  • olej do smażenia (1 łyżka)

  • woda (1 szklanka)

Wykonanie:

  1. 1. Aby przygotować gulasz wieprzowy z makaronem, najpierw umyj mięso, osusz, posól z obu stron i pokrój w kostkę.

  2. 2. Do garnka wlej odrobinę oleju (najlepiej rzepakowego), wrzuć mięso i podsmaż chwilę z obu stron. Dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj.

  3. 3. Umyte pomidory (mogą być ze skórką), cukinię i paprykę czerwoną pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dopraw wszystko pieprzem.

  4. 4. Do garnka wlej wodę i duś wszystko na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodaj paprykę słodką mieloną (opcjonalnie).

  5. 5. Do garnka z mięsem i warzywami wsyp makaron (wody powinno być tyle, aby wszystko zakryło – jeśli jest zbyt mało, dolej wody).

  6. 6. Całość gotuj w zależności od opisu na opakowaniu makaronu tak, aby był on al dente (zazwyczaj ok. 5-7 minut).

  7. 7. Zamieszaj i wykładaj prosto na talerz. Możesz udekorować ulubionymi ziołami np. natką pietruszki.

Wskazówka:

Gulasz z makaronem możesz dowolnie urozmaicić, np. zamienić mięso wieprzowe na wołowe, a nawet kurczaka. Masz też pełną dowolność, gdy chodzi o warzywa – w przypadku wołowiny sprawdzi się marchewka oraz fasolka szparagowa. Jeśli chcesz ułatwić sobie przygotowania, zamiast pomidorów świeżych możesz użyć tych z puszki (ważne, by nie zawierały żadnych sztucznych dodatków).

Przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to przepis na szybki i pyszny obiad lub kolację – wszystko trwa dokładnie tyle, ile samo gotowanie makaronu. Sos jest natomiast bardzo aromatyczny, a także bogaty, gdy chodzi o konsystencję, dzięki jędrnym, lekko chrupiącym kawałkom cukinii. Makaron z cukinią to doskonały przepis dla wszystkich wegetarian, ale i tych, którzy chcą od czasu do czasu poczuć się jak we Włoszech.

makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki (na makaron z cukinią dla 3-4 osób):

  • makaron z pszenicy durum (wstążki, rurki lub świderki – ok. 400 gramów)

  • 2 małe cukinie (ok. 500 gramów)

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju z czarnuszki

  • 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)

  • 12 sztuk suszonych pomidorów

  • przecier pomidorowy (łyżeczka)

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

  • woda (ok. 500 ml)

Wykonanie:

  1. 1. Pokrój w kostkę cukinię, a także suszone pomidory. Ząbki czosnku możesz przetrzeć przez praskę lub również pokroić w drobne talarki.

  2. 2. Cukinię, suszone pomidory oraz ząbki czosnku wrzuć do garnka (lub głębokiej patelni) i podsmaż na oleju, aby wydobyć smak warzyw.

  3. 3. Dodaj makaron, zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka.

  4. 4. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy (opcjonalnie), słodką śmietankę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerz.

  5. 5. Danie możesz posypać ulubionymi ziołami (np. bazylią) lub zetrzeć na górę odrobinę parmezanu.

Wskazówka:

Jeśli wody w garnku po 8 minutach będzie wciąż za dużo, by powstał gęsty sos, wystarczy że pod koniec gotowania odlejesz odrobinę. Możesz również zamiast przecieru pomidorowego użyć pomidorów z puszki i zamiast przygotować makaron z cukinią i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym, postawić na sos pomidorowy.

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie serowym

Szybki, niedrogi i naprawdę smaczny przepis na danie jednogarnkowe z makaronem. Jest ono proste w wykonaniu, a zachwyci każdego amatora nie tylko makaronu, ale również kurczaka i tak kochanego przez wszystkich sera. Najlepiej sprawdzi się jako danie główne.

makaron z kurczakiem w sosie serowym

Składniki (na danie na 2 osoby):

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 szklanka makaronu z pszenicy durum (najlepiej rurki)

  • serek topiony (2 trójkątne serki)

  • 2 szklanki bulionu

  • 50 gramów startego sera żółtego

  • pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk, opcjonalnie)

  • sól himalajska różowa drobna

  • pieprz

  • świeże zioła (opcjonalnie)

  • olej lniany do smażenia (1 łyżka)

Wykonanie:

  1. 1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp  solą, pieprzem i przyprawami.

  2. 2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju do smażenia, wrzuć pierś z kurczaka i smaż z obu stron, aż kurczak nabierze koloru.

  3. 3. Całość zalej bulionem i zagotuj. Dodaj surowy makaron, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez około 6 minut.

  4. 4. Po tym czasie wsyp resztę przypraw i pokrojone połówki pomidorków koktajlowych (opcjonalnie).

  5. 5. Następnie dodaj cały serek topiony oraz starty ser żółty. Zakryj i duś kolejne 3-4 minuty, aż sery się rozpuszczą, a makaron dogotuje.

  6. 6. Pierś z kurczaka z makaronem i sosem serowym dokładnie wymieszaj, dopraw ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako danie główne.

Wskazówka:

Jeśli nie lubisz serka topionego, możesz przygotować jednogarnkową pierś z kurczaka z makaronem w sosie serowym wyłącznie ze startego żółtego sera. Wtedy, aby zachować charakterystyczną kremową konsystencję dania głównego, wystarczy, że dodasz szklankę śmietany 30% (słodka śmietanka nie waży się podczas gotowania). Najlepszymi ziołami do wykończenia potrawy będą natka pietruszki lub listki bazylii.

Dania jednogarnkowe z makaronem – proste przepisy i różnorodne możliwości

Jednogarnkowe dania to oszczędność czasu i pieniędzy, a do tego gwarancja wyjątkowego smaku. Jedyna trudność, jaka występuje w tego rodzaju potrawach, gdy chodzi o dania jednogarnkowe z makaronem, to dobranie odpowiedniej ilości płynu (wody, bulionu), w którym gotuje się makaron, tak aby się ugotował, ale nie przegotował czy przypalił.

Chociaż brzmi to skomplikowanie, jak pokazują nasze sprawdzone przepisy, wcale nie jest to bardzo trudne. Wystarczy tylko dobra receptura, odpowiedni garnek (koniecznie z przykrywką, bo to właśnie dzięki niej dania jednogarnkowe z makaronem nabierają właściwej struktury, smaku oraz temperatury, w której powoli się gotują), a także kilka przypraw – najczęściej po prostu soli i pieprzu do smaku. Jakie składniki znajdą się w garnku, zależy już wyłącznie od Twojej wyobraźni.

 

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania