Najlepsze masło orzechowe – sprawdź, jakie wybrać!
Masła orzechowe to jedne z najchętniej wybieranych smarowideł do pieczywa. Są coraz częściej wybierane jako zdrowsza alternatywa dla dżemów i kremów czekoladowych, które nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Wprawdzie nawet naturalne masło orzechowe nadal jest produktem kalorycznym, ale pod względem zawartości cukru wypada zdecydowanie lepiej – najlepsze masło orzechowe ma w 100 g produktu raptem około 4 g cukru.
Przejdź do następnych akapitów:
- Najlepsze masło orzechowe? Naturalne i bez dodatków!
- Masło orzechowe najlepsze dla sportowców? Masło z orzeszków ziemnych!
- Ciąża i masło orzechowe. Jakie wybrać? Migdałowe!
- Jakie masło orzechowe dla łasuchów? Masło z orzechów nerkowca!
- Masło orzechowe najlepsze na potencję? Masło z orzechów laskowych!
- Masło orzechowe – jakie wybrać?
Dla kontrastu produkty typu Nutella czy dżem mają go na poziomie 50-60g. Oznacza to, że mniej więcej połowa składu to „biała śmierć” w czystej postaci. Warto podkreślić, że tak niska zawartość cukru w naturalnym maśle orzechowym jest taka sama bez względu na to, czy wybierzesz wariant masła z kawałkami orzeszków, czy gładki.
Najlepsze masło orzechowe? Naturalne i bez dodatków!
Szukasz najlepszego masła orzechowego? Sprawdź, czy w składzie nie ma utwardzonych tłuszczy. W większości produktów tego typu najczęściej występują one w formie oleju palmowego. Olej palmowy to źródło szkodliwych dla ludzi tłuszczy trans, które kojarzyć powinny się przede wszystkim z jedzeniem niskiej jakości i fast foodami.
Poza tym olej palmowy jest też przyczyną postępującej degradacji środowiska w wielu miejscach na świecie. To właśnie pod uprawę palm oleistych wycina lub wypala się olbrzymie połacie lasów, niszcząc przy tym zarówno florę, jak i faunę. Jeśli chcesz dbać o środowisko, to obecność oleju palmowego w składzie masła orzechowego powinna automatycznie wykluczyć dany produkt.
Innymi całkowicie zbędnymi dodatkami są wspomniany już cukier, ale także sól. Najczęściej spotykanym i wybieranym surowcem są orzeszki ziemne zwane też arachidowymi. Niemniej jednak jest to tylko jeden z kilku rodzajów maseł orzechowych, jakie dostępne są na rynku. W sklepach natkniemy się na odmiany bazujące na innych gatunkach orzechów: nerkowcach, migdałach czy orzechach laskowych. Również w ich przypadku wytyczne odnośnie jakości i zawartości składu się nie zmieniają – im krótszy skład, tym lepiej. Poniżej dowiesz się, jakie masło orzechowe wybrać.
1. Masło orzechowe najlepsze dla sportowców? Masło z orzeszków ziemnych!
Mówiąc „masło orzechowe”, mamy na myśli masło orzechowe z orzechów arachidowych zwanych też powszechnie fistaszkami lub orzechami ziemnymi. Jest ono najczęściej spotykane w sklepach, a przez to najpopularniejsze.
Jego dużą zaletą jest również atrakcyjna cena, niższa od produktów z innych gatunków orzechów. Nie oznacza to jednak, że jest to produkt niższej jakości. Wręcz przeciwnie. Dobra masło z orzechów arachidowych to bogate źródło białka i tłuszczy. Jest przez to bardzo często polecane nie tylko dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, ale też dla wegan i wegetarian.
Prócz tego masło orzechowe, ze względu na surowiec, z jakiego jest wytwarzane, zawiera w sobie dużo błonnika. Co za tym idzie, usprawnia perystaltykę jelit i zaspokaja uczucie głodu przez wiązanie wody i pęcznienie.
Co więcej, masło orzechowe reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Jest to istotne dla osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. W Naturalnie Zdrowe dostępne są naturalne masła orzechowe z orzeszków ziemnych w dwóch wariantach: gładkim oraz z kawałkami orzechów.
2. Ciąża i masło orzechowe. Jakie wybrać? Migdałowe!
Podobnie jak w przypadku masła orzechowego z arachidów, również masło migdałowe jest magazynem białka i tłuszczy. Dodatkowo wyróżnia się jednak dużą zawartością wapnia. W 100 g orzeszków będzie ponad 260 mg tego pierwiastka. Dla porównania mleko zawiera go mniej niż połowę – 125 mg na 100 g. Nie jest to jednak jedyna zaleta tej odmiany orzechów.
Mocne strony masła z orzechów migdałowych szczególnie docenią wszystkie kobiety, które planują dziecko lub są już w ciąży. Migdały czy produkty takie jak masło migdałowe powinny być włączone do diety od samego początku starania się o potomstwo. Po pierwsze są świetnym źródłem witaminy E, która pomaga przy zaburzeniach płodności, a także zmniejsza ryzyko poronienia.
Dodatkowo obecność kwasu foliowego jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka. Co więcej: migdały to dobry sposób na nudności w ciąży. Są też bezpieczne dla przyszłych mam – nie powodują reakcji alergicznych, jak może mieć to miejsce w przypadku orzeszków ziemnych.
3. Jakie masło orzechowe dla łasuchów? Masło z orzechów nerkowca!
Kolejna odmiana to masło z orzechów nerkowca, znanego też jako nanercz. To, co od razu można poczuć, to słodycz – masło z nerkowca jest pod tym względem na pierwszym miejscu. Jest delikatniejsze i słodsze, ale wynika to głównie ze specyfiki samego surowca – nerkowce nie są ani gorzkie, ani tak twarde jak inne orzechy.
Ten typ masła szczególnie powinien przypaść do gustu osobom, które borykają się ze schorzeniami typu cukrzyca – indeks glikemiczny nerkowców to tylko 15, więc spożywanie ich nie wpływa mocno na poziom insuliny we krwi.
Masło z nerkowców powinno również zainteresować osoby szczególnie dbające o układ krwionośny. Zawarte w tych orzechach duże ilości potasu, magnezu i żelaza chronią przed zawałami i obniżają ciśnienie tętnicze. Na te dolegliwości pomaga również bardzo korzystny stosunek kwasów omega-3 i omega-6. To jeszcze zdrowsza przekąska, niż masło z orzeszków ziemnych.
Warto pamiętać jednak, że nerkowce są jednymi z łatwiej psujących się orzechów. Jeśli masło zostało wykonane z kiepskiej jakości surowca, to jego smak może być inny, a dodatkowo zawierać aflatoksyny, będące rodzajem pleśni. W takich przypadkach sprawdzenie daty ważności jest równie ważne, co czytanie składu.
4. Masło orzechowe najlepsze na potencję? Masło z orzechów laskowych!
Masło rzadziej spotykane, co nie oznacza, że gorsze czy niesmaczne. Orzechowe masło tego typu ma swój specyficzny lekko gorzkawy smak – dokładnie tak, jak w przypadku orzechów laskowych. Tego niestety nie można powiedzieć o popularnej Nutelli, która posiada w składzie te same orzechy. W jej przypadku zawartość orzechów laskowych jest na poziomie 13% - wartość wręcz śmieszna. O reszcie składu nawet nie warto wspominać – najlepiej trzymać się od takich produktów z daleka!
Wracając do prawdziwego masła z orzechów laskowych, na wyróżnienie zasługuje tutaj duża zawartość witaminy E. Co za tym idzie, owoce leszczyny wspierają płodność i potencję u mężczyzn oraz pomagają zajść w ciążę kobietom. Podobnie jak w innych orzechach, także i tutaj znajdziemy spore ilości potasu i błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za obniżenie złego cholesterolu LDL.
Masło orzechowe z orzechów laskowych będzie też przydatne dla osób na diecie odchudzającej. Oczywiście nie można zapominać tutaj o kaloryczności – to nadal 500-600 kcal na każde 100 g produktu. Trzymając jednak w ryzach nasz apetyt, wykorzystasz wszelkie zalety orzechów bez ryzyka zwiększenia wagi.
Masło orzechowe – jakie wybrać?
Masła orzechowe, bez względu na rodzaj orzecha, są smacznym i zdrowym dodatkiem do diety. Świetnie sprawdzą się do smarowania nie tylko pieczywa, ale również naleśników. Mogą być też dodatkiem do deserów z nasion chia, gdzie dodadzą orzechowo-słonego smaku.
Jakie masło orzechowe wybierzesz, zależy tylko od Twoich preferencji. Decyzję należy podjąć, pamiętając o uważnym czytaniu etykiet. Na rynku dostępnych jest wiele produktów kiepskiej jakości, dlatego pamiętaj, że masło orzechowe, które kupisz, powinno mieć jak najmniejszą ilość składników. Najlepsze masło orzechowe to te, z naturalnym składem, bez zbędnych polepszaczy. Najlepiej, gdy w składzie będą same orzechy. Wtedy masz pewność, że będzie to masło wysokiej jakości. Takie właśnie są produkty dostępne w Naturalnie Zdrowe. Zarówno wersja smooth, jak i crunchy to masła orzechowe, które wybrać możesz bez obaw o skład i zbędne dodatki.
Zobacz także, z czym jeść masło orzechowe.