Słód jęczmienny a laktacja

 –  NaturalnieZdrowe.pl  11/22/2017 09:24:14     Zdrowie i uroda    Komentarze 2

Jak wskazują badania, z problemem niedoboru pokarmu boryka się ponad jedna trzecia młodych, karmiących matek. Jednym ze sposobów poprawy laktacji jest dobrze zbilansowana dieta, z odpowiednią ilością naturalnych galaktogogów, czyli substancji mlekopędnych.

Przejdź do następnych akapitów:

Mleko matki to jedyny całkowicie naturalny, pozbawiony efektów ubocznych sposób odżywiania noworodków i niemowląt, całkowicie zaspokajający ich potrzeby do ok. 6 miesiąca życia. Walorów odżywczych tego naturalnego pokarmu nie zastąpi nawet najlepsza mieszanka bazująca na mleku krowim.

„Z badań wynika, że dzieci od urodzenia karmione piersią unikają wielu nieprawidłowości w okresie noworodkowym, głównie infekcji. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko występowania otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu II. Wpływa na odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, stymuluje inteligencję, tworzy silną więź między mamą, zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej” - wylicza dr n. med. Krzysztof Kamiński, specjalista ginekolog-położnik z Katedry i Kliniki Położnictwa i Perinatologii UM w Lublinie.

Według badania z 2014 r. około 36% kobiet zrezygnowało z karmienia piersią z powodu braku lub niewystarczającej ilości pokarmu.

Słód jęczmienny – naturalny produkt mlekopędny

Jednym z istotnych czynników, wpływających na ilość mleka powstającego w piersiach jest sposób odżywiania się matki karmiącej. Właściwie skomponowana dieta szczególnego znaczenia nabiera zwłaszcza w przypadkach nietypowych, takich jak przedwczesny poród, stan po cięciu cesarskim czy kryzys laktacyjny – niedobór mleka w piersiach, którego przyczynami mogą być m.in. zaburzenia hormonalne, przemęczenie i stres. Dla pobudzenia i utrzymania właściwego poziomu laktacji zaleca się stosowanie zbilansowanej diety, będącej źródłem:

- węglowodanów złożonych (kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa)

- wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie)

- białek pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryb, jaj i produktów mlecznych)

- witamin i składników mineralnych (produkty zbożowe, nabiał, owoce i warzywa)

Prawidłowo skomponowana dieta może przyczynić się do tego, że karmienie piersią będzie satysfakcjonującym okresem, nienaruszającym dobrostanu fizycznego ani psychicznego kobiet karmiących. Kobiety karmiące bezwzględnie nie powinny spożywać alkoholu. Niektóre mamy, aby pobudzić laktację, piją piwo bezalkoholowe na bazie słodu jęczmiennego i chmielu. Jednak badania wykazały, że rozwiązanie to nie jest skuteczne, gdyż w procesie warzenia piwa beta glukany są celowo redukowane. 

Szczególną grupą produktów - zalecanych matkom mającym problemy z laktacją są tzw. galaktogogi, czyli substancje mlekopędne. Zalicza się do nich słód jęczmienny – produkt znany i stosowany od pokoleń.

Słód jęczmienny to skiełkowane i ususzone w kontrolowanych warunkach ziarno jęczmienia, znajdujące szerokie zastosowanie w browarnictwie i piekarstwie. Jest w pełni naturalnym, bogatym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów złożonych (polisacharydów), witamin z grupy B, sodu, potasu, wapnia oraz fosforu. Słód jęczmienny wykazuje właściwości energetyzujące i pobudzające siły witalne organizmu oraz produkcję mleka.

Zawarty w słodzie jęczmiennym polisacharyd o nazwie betaglukan oddziałuje na komórki przysadki mózgowej (laktotropy), pobudzając syntezę prolaktyny - hormonu regulującego produkcję mleka, szczególnie w początkowym okresie laktacji.

W przeciwieństwie do innych podobnie działających, związków pochodzenia roślinnego słód jęczmienny nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Zasadność i bezpieczeństwo stosowania (poza przypadkami osób chorych na celiakię i cukrzycę) potwierdzają m.in. eksperci LLLI (La Leche League – międzynarodowej organizacji promującej karmienie piersią) oraz LactMed – międzynarodowa baza danych nt. leków i substancji mogących oddziaływać na matki karmiące (toxnet.nlm.nih.gov).

Aby wywołać pobudzenie laktacji, należy stosować słód jęczmienny ok. 30-60 minut przed planowanym karmieniem – tyle czasu potrzebuje organizm, aby doszło do produkcji prolaktyny, która spowoduje poprawę laktacji.  

Kobiety często, aby pobudzić laktację, stosują herbatki laktacyjne, w których składzie najczęściej  znajdziemy koper włoski, anyż i inne zioła.  Należy mieć jednak na uwadzę, że herbatki ziołowe należy stosować z ostrożności, ich przedawkowanie może mieć negatywny wpływ na matkę i dziecko. Spożywane w nadmiarze mogą powodować wymioty, nudności i inne dolegliwości. Przed zastosowaniem ziół na pobudzenie laktacji, warto skonsultować się z doradcą laktacyjnym. Stosowanie słodu jęczmiennego dostępnego w proszku lub jako syrop nie pociąga za sobą skutków ubocznych. Pewne ilości słodu jęczmiennego znajdziemy także w kawie zbożowej,  jednak nie ma badań potwierdzających, że jej picie ma pozytywny wpływ na zwiększenie ilości mleka. 

Źródła:

  1. 1. Borszewska-Kornacka M.K., Rachtan-Janicka J., Wesołowska A., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, W: „Standardy Medyczne” [online] nr 3, 2013. [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: http://www.kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf.
  2. 2. Wierzejska R., Dieta matki karmiącej, W: „Banki mleka w Polsce. Funkcjonowanie w podmiotach leczniczych – idea i praktyka” [online] Bank Mleka, s.109. [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: http://bankmleka.pl/userfiles/files/bank%20mleka_monografia.pdf#page=109.
  3. 3. Mennella J., Alcohol’s Effect on Lactation, W: „Alcohol Res Health” [online] 2001, 25(3), s. 230-234. [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6707164/.
  4. 4. Lewicka K., Dieta matki karmiącej – fakty i mity dotyczące sposobu odżywiania w okresie laktacji [online] Poznan, University of Medical Sciences [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: http://www.pielegniarstwo.ump.edu.pl/uploads/2019/3/312_3_73_2019.pdf.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

2 Komentarze

    • Avatar
      Karol

      Przy pierwszym dziecku pokarmu miałam zbyt mało, zaczęłam dokarmiać Syna butelką i została sama butelka. Przy drugim maleństwie dużo poczytałam o metodach wsparcia laktacji i krótko po porodzie zaczęłam pić lactosan mama, bo ma właśnie słód jęczmienny i jęczmienny beta-glukan. Piłam też dużo wody, starałam się nie stresować i często przystawiać Córkę do piersi, co dało 10 miesięcy spokojnego kp.

    • Avatar
      Ania

      Genialny produkt na laktacje, stosuje 2lyzki dziennie. Rozpuszczam w odrobinie cieplej wody, po 3 dniach mam znaczny wzrost pokarmu, znane na rynky produktu mi nie pomogly, slod jest strzalem w 10. Polecam !

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło