Co zrobić z drożdży? Szybkie i łatwe przepisy!

 –  NaturalnieZdrowe.pl  04/07/2020 14:38:22     Zdrowa żywność    Komentarze 6

Na słodko i na słono, na obiad i na deser, na śniadanie i podwieczorek – wypieki drożdżowe okazują się doskonałe o różnych porach dnia i w rozmaitym wydaniu. Co jednak zrobić z drożdży na szybko? Czy przygotowywane z ich wykorzystaniem dania i potrawy mogą być łatwe? Zdecydowanie tak! Nie zawsze bowiem wymagają one długiego i intensywnego wyrabiania. Podpowiadamy, co można zrobić z drożdży nie tylko prosto, ale i błyskawicznie.

Co zrobić z drożdży i który ich rodzaj najlepiej wykorzystać?

Chociaż drożdże wykorzystywane były jako środek spulchniający od tysięcy lat, to ich świadome stosowanie w kuchni rozpoczęło się dopiero w XVII/XVIII wieku. Od tej pory zagościły one w kuchniach całego świata – uzyskane za ich pomocą wypieki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale i konsystencję. Zastosowanie drożdży w kuchni jest bardzo szerokie!

Sprawdź również artykuł Co to są drożdże i jakie mają właściwości? Najważniejsze informacje

Ponadto drożdże mają niezwykłe właściwości zdrowotne, a także bogate wartości odżywcze. Na półkach sklepowych znajdziesz jednak ich różne rodzaje: świeże, suche, a także instant. Co zrobić z drożdży w kostce, a co z tych pod postacią granulek? Co można zrobić z drożdży na szybko, a co z drożdży na słodko będzie najlepsze? Odpowiadamy nie tylko na te pytania, ale także na to, co można zrobić z drożdży na obiad i podwieczorek i które drożdże nadają się do tego najlepiej.

Co można zrobić z drożdży na szybko? Przepis na błyskawiczne bliny gryczane

Błyskawiczne, proste i niezwykle uniwersalne. Trudno sobie wyobrazić lepsze danie niż bliny. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z drożdży na szybko, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Chociaż te drożdżowe zdrowe naleśniki wypieka się z mąki gryczano-pszennej, wykorzystanie wyłącznie mąki gryczanej sprawi, że będą one doskonałe także dla osób na diecie bezglutenowej.

Bliny gryczane z wykorzystaniem drożdży

Możesz podać je ze śmietaną, kawałkami łososia, rybnymi sałatkami, kawiorem, pastami, sosami, a także na słodko – z dodatkiem konfitur. A ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 5 minut!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 0,5 szklanki mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 1 gram drożdży suchych lub 4 gramy świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

1. Do miski wlej mleko oraz wodę. Wbij jajko, dodaj cukier oraz sól.

2. Wsyp do miski drożdże (jeśli używasz świeżych, pamiętaj, by zrobić z nich najpierw rozczyn) oraz mąkę gryczaną.

3. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję.

4. Miskę przykryj folią lub ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno być gęstsze.

5. Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem. Następnie kładź jedną łyżkę stołową ciasta na patelnię i smaż po ok. 1 minucie z każdej strony, aż bliny będą ładnie zarumienione.

Wskazówki:

Pamiętaj, aby w momencie podania bliny były ciepłe i wilgotne. Szybko bowiem stają się kruche (ze względu na obecność mąki gryczanej ubogiej w gluten). Jeśli planujesz podawać je na słodko, np. z owocami, możesz usmażyć je na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.

Co zrobić z drożdży na słodko? Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką dla leniwych

Drożdżówka to nie tylko królowa wśród polskich wypieków, ale również smak dzieciństwa. Kojarzy się ona jednak z długim i uciążliwym wyrabianiem. Nic bardziej mylnego. Co zrobić z drożdży na słodko i w ogóle się nie namęczyć? Prezentujemy przepis na najszybszy i najłatwiejszy placek drożdżowy, jaki istnieje. Jest nie tylko przepyszny w smaku, ale również delikatny w konsystencji.

Placki drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 10 gramów drożdży świeżych lub 3 gramy drożdży suchych

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 100 ml mleka

  • 0,5 szklanki oleju

  • 2 i 2/3 szklanki mąki

  • 0,5 kg truskawek

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 100 gramów miękkiego masła

Wykonanie:

1. Drożdże pokrusz (lub wsyp, jeśli używasz suchych albo instant) do miski, dodaj cukier, jajka, następnie wlej mleko, olej i wsyp mąkę.

2. Tak przygotowaną masę (nie mieszaj jej wcześniej!) przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

3. Po upływie tego czasu, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x25cm.

4. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki

5. Przygotuj kruszonkę – wymieszaj ręką lub widelcem mąkę z masłem i cukrem, aż powstaną charakterystyczne grudki.

6. Posyp kruszonką truskawki

7. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez ok. 40 min.

Wskazówki:

Ciasto po wsypaniu wszystkich składników możesz również włożyć na noc do lodówki i wymieszać wszystkie składniki dopiero następnego dnia. Jeśli chcesz, by wyszło idealnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, piecz je w piekarniku z funkcją góra-dół bez termoobiegu. Owoce przed wyłożeniem na ciasto warto obtoczyć w mące ziemniaczanej – dzięki czemu nie opadną na spód. Możesz jednak zrezygnować z owoców i zrobić prosty placek z kruszonką.

Co można zrobić z drożdży na obiad? Przepis na cienką i chrupiącą pizzę bez wyrabiania

Co zrobić z drożdży piekarskich na obiad?? Zarówno najmłodsi, jak i najstarsi będą zachwyceni domową pizzą. Ten klasyk kuchni włoskiej podbił serca wszystkich pokoleń na całym świecie. Nic dziwnego, skoro możesz tworzyć tu rozmaite połączenia smakowe – dodatki, które położysz na pizzy, zależą wyłącznie od Twojej wyobraźni. Oto przepis na proste i szybkie, ale niezwykle smaczne ciasto drożdżowe na pizzę bez konieczności wyrabiania.

Ciasto drożdżowe na pizzę

Składniki (na dwie duże pizze):

  • 500 gramów mąki pszennej

  • 4 gramy suchych drożdży

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki cukru

  • 1,5 szklanki wody

  • oliwa z oliwek

  • dodatki: dowolne

Wykonanie:

1. Do miski przesiej mąkę, wsyp drożdże, sól i cukier.

2. Powoli wlewaj wodę, mieszając wszystko drewnianą łyżką do połączenia się składników.

3. Przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość)

4. Po tym czasie ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, uformuj kulę i podziel na dwie części. Przykryj obie wilgotną ściereczką i zostaw na 30 min.

5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni C i każdą z blach wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek.

6. Wyłóż ciasto na blachę i rozciągnij je palcami po całej powierzchni. Jeśli ciasto za bardzo się klei, oprósz palce mąką lub natłuść oliwą. To samo zrób z drugą połową ciasta.

7. Na tak przygotowanym spodzie możesz rozsmarować sos pomidorowy lub biały, a także dodać swoje ulubione dodatki.

8. Całość piecz w środkowej części piekarnika ok. 30 min, aż spód ciasta będzie dobrze zarumieniony.

Wskazówki:

Do pizzy bez wyrabiania najlepiej użyć mąki chlebowej o wysokiej zawartości protein, czyli mąki typu 750 – ciasto będzie wtedy bardziej chrupiące. Pamiętaj, by delikatne dodatki, jak szynka parmeńska czy ser, położyć na pizzy dopiero pod sam koniec pieczenia – na ostatnie 5-10 minut.

Co z drożdży na szybki podwieczorek? Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Masz w domu opakowanie świeżych lub suszonych drożdży i nie wiesz, co z drożdży możesz wyczarować na szybki, słodki podwieczorek, który zadowoli także dzieciaki? Oto niezawodny przepis na racuszki z jabłkami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki (na ok. 15 sztuk)

  • 5 gramów świeżych drożdży lub 2 gramy drożdży suchych (lub instant)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka cukru

  • 1-2 jabłka (twarde i kwaśne)

  • olej roślinny do smażenia

  • cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże (pamiętaj, by ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Dodaj mleko, jajko, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj.

2. Następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut – będzie ono dosyć rzadkie, możesz więc użyć miksera.

3. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.

5. W tym czasie przygotuj jabłka – umyj je, obierz i pokrój w kosteczkę.

6. Tak przygotowane jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta i odstaw na jeszcze 10 min.

7. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju (najlepsza będzie ok. 3mm warstwa tłuszczu). Nabieraj porcje ciasta chochelką lub łyżką i wykładaj na patelnię.

8. Smaż przez ok. 2,5 minuty z każdej strony (podczas smażenia racuchy rosną, więc nie kładź na raz zbyt dużej ilości porcji).

9. Usmażone placki odkładaj na ręczniki papierowe. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać syropem z agawy.

Wskazówki:

Pamiętaj, by przed nałożeniem kolejnych porcji maczać uprzednio chochlę lub łyżkę w wodzie – dzięki temu ciasto nie będzie się do niej kleiło. Uważaj też, by olej nie był zbyt rozgrzany – inaczej racuszki zbyt szybką się przyrumienią, a nie zdążą dojść w środku.

Przepis na uniwersalny i prosty chleb czekoladowy

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z drożdży tak, aby danie pasowało zarówno na słodko, jak i słono, skorzystaj z przepisu na chleb czekoladowy. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki i kakaowy. Możesz go podawać zarówno ze słoną gorgonzolą czy solonym masłem, jak i serkiem mascarpone albo dżemem malinowym. To idealny pomysł na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub na smaczne kanapki.

Chleb czekoladowy

Składniki (na 1 duży bochenek lub 2 małe):

  • 15 gramów świeżych drożdży lub 5 gram drożdży suchych

  • 4,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1/3 szklanki kakao

  • 2 łyżeczki soli

  • 0,5 szklanki drobno posiekanej ciemnej czekolady

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Wykonanie:

1. Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj z cukrem, kakao oraz solą. Dodaj drożdże (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn), wlej wodę, wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.

2. Z ciasta uformuj kulę, wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 10-15 minut.

3. Przełóż ciasto do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

4. Po tym czasie uderz pięścią w ciasto. Uformuj jeden okrągły bochenek lub dwa małe i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Odstaw do wyrośnięcia ponownie na 1 godzinę.

5. W połowie wyrastania posmaruj bochenek/bochenki jajkiem rozmieszanym z wodą.

6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz chleb/y przez 10 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i wypiekaj jeszcze przez 20 minut.

Wskazówki:

Jeśli chcesz, by chleb wyszedł idealny, po wyjęciu z piekarnika przykryj go ściereczką i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Masz wtedy pewność, że w środku nie powstanie zakalec, a delikatne, puszyste wnętrze. Zamiast na blaszce, możesz upiec również bochenek w keksówce.

Co zrobić z drożdży? Dosłownie wszystko!

Nie tylko ciasta, chleby, pizze, racuchy i bliny to potrawy, które możesz przygotować z drożdży. Co zrobić z drożdży na słodko? Nie zapominajmy o pączkach, a także drożdżowych naleśnikach. A co zrobić z drożdży jeszcze na słono? Rozmaitość bułek i bułeczek, a także focacci czy paluszków, które możesz za ich pomocą upiec, jest naprawdę oszałamiająca.

Praktycznie we wszystkich tych wypiekach bez problemu zamienisz w odpowiednich proporcjach drożdże świeże na suche lub drożdże instant, co zaoszczędzi jeszcze więcej Twojego czasu – nie musisz ich ocieplać do temperatury pokojowej, a także przygotowywać rozczynu. Pamiętaj jednak, że gdy decydujesz się na naprawdę ciężkie ciasta z dużą ilością masła lub bakalii, wtedy zdecydowanie lepiej postawić na świeżą kostkę. Drożdże można wykorzystać na wiele sposobów, a to, co przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim to kwestia indywidualna. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów z drożdżami!

 

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

6 Komentarze

    • Avatar
      Aleksander

      Ciasta drożdżowego nie robiłem naprawdę dawno, a pizzy to chyba z 5 lat ;)

      kwi 14, 2020
    • Avatar
      Zdrowie

      Bardzo ciekawe przepisy. Szczególnie placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką dla leniwych. Palce lizać :)

      maj 15, 2020
    • Avatar
      Joanna

      Drożdżowka mega :-D byłam w szoku, że wyszła, bo byłam przekonana, że jak nie wyrobie ciasta to nic z tego nie będzie. A wyszła przepyszna :-)

      maj 31, 2020
    • Avatar
      Kasia

      W przepisie na chlebek kakaowy ile wody trzeba wlać? Zabrakło tego w wykazie składników.

      sty 21, 2021
    • Avatar
      Beata

      Pizza super, a dzisiaj robię ciasto z truskawkami

      kwi 17, 2021
    • Avatar
      Maja

      Wstawiłam pizze na 30 minut, i się spaliła, była czarna. Lepiej wstawić na np. 230 stopni i 20 minut, i po tym czasie sprawdzić czy jest gotowa, a jeśli nie, dołożyć jeszcze z 5 minut

      lut 5, 2022

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło