Co zrobić z drożdży? Szybkie i łatwe przepisy!

 –  NaturalnieZdrowe.pl  04/07/2020 14:38:22     Zdrowa żywność    Komentarze 6

Na słodko i na słono, na obiad i na deser, na śniadanie i podwieczorek – wypieki drożdżowe okazują się doskonałe o różnych porach dnia i w rozmaitym wydaniu. Co jednak zrobić z drożdży na szybko? Czy przygotowywane z ich wykorzystaniem dania i potrawy mogą być łatwe? Zdecydowanie tak! Nie zawsze bowiem wymagają one długiego i intensywnego wyrabiania. Podpowiadamy, co można zrobić z drożdży nie tylko prosto, ale i błyskawicznie.

Co zrobić z drożdży i który ich rodzaj najlepiej wykorzystać?

Chociaż drożdże wykorzystywane były jako środek spulchniający od tysięcy lat, to ich świadome stosowanie w kuchni rozpoczęło się dopiero w XVII/XVIII wieku. Od tej pory zagościły one w kuchniach całego świata – uzyskane za ich pomocą wypieki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale i konsystencję. Zastosowanie drożdży w kuchni jest bardzo szerokie!

Sprawdź również artykuł Co to są drożdże i jakie mają właściwości? Najważniejsze informacje

Ponadto drożdże mają niezwykłe właściwości zdrowotne, a także bogate wartości odżywcze. Na półkach sklepowych znajdziesz jednak ich różne rodzaje: świeże, suche, a także instant. Co zrobić z drożdży w kostce, a co z tych pod postacią granulek? Co można zrobić z drożdży na szybko, a co z drożdży na słodko będzie najlepsze? Odpowiadamy nie tylko na te pytania, ale także na to, co można zrobić z drożdży na obiad i podwieczorek i które drożdże nadają się do tego najlepiej.

Co można zrobić z drożdży na szybko? Przepis na błyskawiczne bliny gryczane

Błyskawiczne, proste i niezwykle uniwersalne. Trudno sobie wyobrazić lepsze danie niż bliny. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z drożdży na szybko, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Chociaż te drożdżowe zdrowe naleśniki wypieka się z mąki gryczano-pszennej, wykorzystanie wyłącznie mąki gryczanej sprawi, że będą one doskonałe także dla osób na diecie bezglutenowej.

Bliny gryczane z wykorzystaniem drożdży

Możesz podać je ze śmietaną, kawałkami łososia, rybnymi sałatkami, kawiorem, pastami, sosami, a także na słodko – z dodatkiem konfitur. A ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 5 minut!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 0,5 szklanki mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 1 gram drożdży suchych lub 4 gramy świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

1. Do miski wlej mleko oraz wodę. Wbij jajko, dodaj cukier oraz sól.

2. Wsyp do miski drożdże (jeśli używasz świeżych, pamiętaj, by zrobić z nich najpierw rozczyn) oraz mąkę gryczaną.

3. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję.

4. Miskę przykryj folią lub ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno być gęstsze.

5. Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem. Następnie kładź jedną łyżkę stołową ciasta na patelnię i smaż po ok. 1 minucie z każdej strony, aż bliny będą ładnie zarumienione.

Wskazówki:

Pamiętaj, aby w momencie podania bliny były ciepłe i wilgotne. Szybko bowiem stają się kruche (ze względu na obecność mąki gryczanej ubogiej w gluten). Jeśli planujesz podawać je na słodko, np. z owocami, możesz usmażyć je na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.

Co zrobić z drożdży na słodko? Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką dla leniwych

Drożdżówka to nie tylko królowa wśród polskich wypieków, ale również smak dzieciństwa. Kojarzy się ona jednak z długim i uciążliwym wyrabianiem. Nic bardziej mylnego. Co zrobić z drożdży na słodko i w ogóle się nie namęczyć? Prezentujemy przepis na najszybszy i najłatwiejszy placek drożdżowy, jaki istnieje. Jest nie tylko przepyszny w smaku, ale również delikatny w konsystencji.

Placki drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 10 gramów drożdży świeżych lub 3 gramy drożdży suchych

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 100 ml mleka

  • 0,5 szklanki oleju

  • 2 i 2/3 szklanki mąki

  • 0,5 kg truskawek

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 100 gramów miękkiego masła

Wykonanie:

1. Drożdże pokrusz (lub wsyp, jeśli używasz suchych albo instant) do miski, dodaj cukier, jajka, następnie wlej mleko, olej i wsyp mąkę.

2. Tak przygotowaną masę (nie mieszaj jej wcześniej!) przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

3. Po upływie tego czasu, wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x25cm.

4. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki

5. Przygotuj kruszonkę – wymieszaj ręką lub widelcem mąkę z masłem i cukrem, aż powstaną charakterystyczne grudki.

6. Posyp kruszonką truskawki

7. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez ok. 40 min.

Wskazówki:

Ciasto po wsypaniu wszystkich składników możesz również włożyć na noc do lodówki i wymieszać wszystkie składniki dopiero następnego dnia. Jeśli chcesz, by wyszło idealnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, piecz je w piekarniku z funkcją góra-dół bez termoobiegu. Owoce przed wyłożeniem na ciasto warto obtoczyć w mące ziemniaczanej – dzięki czemu nie opadną na spód. Możesz jednak zrezygnować z owoców i zrobić prosty placek z kruszonką.

Co można zrobić z drożdży na obiad? Przepis na cienką i chrupiącą pizzę bez wyrabiania

Co zrobić z drożdży piekarskich na obiad?? Zarówno najmłodsi, jak i najstarsi będą zachwyceni domową pizzą. Ten klasyk kuchni włoskiej podbił serca wszystkich pokoleń na całym świecie. Nic dziwnego, skoro możesz tworzyć tu rozmaite połączenia smakowe – dodatki, które położysz na pizzy, zależą wyłącznie od Twojej wyobraźni. Oto przepis na proste i szybkie, ale niezwykle smaczne ciasto drożdżowe na pizzę bez konieczności wyrabiania.

Ciasto drożdżowe na pizzę

Składniki (na dwie duże pizze):

  • 500 gramów mąki pszennej

  • 4 gramy suchych drożdży

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki cukru

  • 1,5 szklanki wody

  • oliwa z oliwek

  • dodatki: dowolne

Wykonanie:

1. Do miski przesiej mąkę, wsyp drożdże, sól i cukier.

2. Powoli wlewaj wodę, mieszając wszystko drewnianą łyżką do połączenia się składników.

3. Przykryj miskę folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość)

4. Po tym czasie ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, uformuj kulę i podziel na dwie części. Przykryj obie wilgotną ściereczką i zostaw na 30 min.

5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni C i każdą z blach wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek.

6. Wyłóż ciasto na blachę i rozciągnij je palcami po całej powierzchni. Jeśli ciasto za bardzo się klei, oprósz palce mąką lub natłuść oliwą. To samo zrób z drugą połową ciasta.

7. Na tak przygotowanym spodzie możesz rozsmarować sos pomidorowy lub biały, a także dodać swoje ulubione dodatki.

8. Całość piecz w środkowej części piekarnika ok. 30 min, aż spód ciasta będzie dobrze zarumieniony.

Wskazówki:

Do pizzy bez wyrabiania najlepiej użyć mąki chlebowej o wysokiej zawartości protein, czyli mąki typu 750 – ciasto będzie wtedy bardziej chrupiące. Pamiętaj, by delikatne dodatki, jak szynka parmeńska czy ser, położyć na pizzy dopiero pod sam koniec pieczenia – na ostatnie 5-10 minut.

Co z drożdży na szybki podwieczorek? Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Masz w domu opakowanie świeżych lub suszonych drożdży i nie wiesz, co z drożdży możesz wyczarować na szybki, słodki podwieczorek, który zadowoli także dzieciaki? Oto niezawodny przepis na racuszki z jabłkami – chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki (na ok. 15 sztuk)

  • 5 gramów świeżych drożdży lub 2 gramy drożdży suchych (lub instant)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka cukru

  • 1-2 jabłka (twarde i kwaśne)

  • olej roślinny do smażenia

  • cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże (pamiętaj, by ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Dodaj mleko, jajko, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Wszystko delikatnie wymieszaj.

2. Następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut – będzie ono dosyć rzadkie, możesz więc użyć miksera.

3. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.

5. W tym czasie przygotuj jabłka – umyj je, obierz i pokrój w kosteczkę.

6. Tak przygotowane jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta i odstaw na jeszcze 10 min.

7. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju (najlepsza będzie ok. 3mm warstwa tłuszczu). Nabieraj porcje ciasta chochelką lub łyżką i wykładaj na patelnię.

8. Smaż przez ok. 2,5 minuty z każdej strony (podczas smażenia racuchy rosną, więc nie kładź na raz zbyt dużej ilości porcji).

9. Usmażone placki odkładaj na ręczniki papierowe. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Wskazówki:

Pamiętaj, by przed nałożeniem kolejnych porcji maczać uprzednio chochlę lub łyżkę w wodzie – dzięki temu ciasto nie będzie się do niej kleiło. Uważaj też, by olej nie był zbyt rozgrzany – inaczej racuszki zbyt szybką się przyrumienią, a nie zdążą dojść w środku.

Przepis na uniwersalny i prosty chleb czekoladowy

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z drożdży tak, aby danie pasowało zarówno na słodko, jak i słono, skorzystaj z przepisu na chleb czekoladowy. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki i kakaowy. Możesz go podawać zarówno ze słoną gorgonzolą czy solonym masłem, jak i serkiem mascarpone albo dżemem malinowym. To idealny pomysł na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub na smaczne kanapki.

Chleb czekoladowy

Składniki (na 1 duży bochenek lub 2 małe):

  • 15 gramów świeżych drożdży lub 5 gram drożdży suchych

  • 4,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1/3 szklanki kakao

  • 2 łyżeczki soli

  • 0,5 szklanki drobno posiekanej ciemnej czekolady

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Wykonanie:

1. Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj z cukrem, kakao oraz solą. Dodaj drożdże (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn), wlej wodę, wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.

2. Z ciasta uformuj kulę, wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 10-15 minut.

3. Przełóż ciasto do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

4. Po tym czasie uderz pięścią w ciasto. Uformuj jeden okrągły bochenek lub dwa małe i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Odstaw do wyrośnięcia ponownie na 1 godzinę.

5. W połowie wyrastania posmaruj bochenek/bochenki jajkiem rozmieszanym z wodą.

6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz chleb/y przez 10 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i wypiekaj jeszcze przez 20 minut.

Wskazówki:

Jeśli chcesz, by chleb wyszedł idealny, po wyjęciu z piekarnika przykryj go ściereczką i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Masz wtedy pewność, że w środku nie powstanie zakalec, a delikatne, puszyste wnętrze. Zamiast na blaszce, możesz upiec również bochenek w keksówce.

Co zrobić z drożdży? Dosłownie wszystko!

Nie tylko ciasta, chleby, pizze, racuchy i bliny to potrawy, które możesz przygotować z drożdży. Co zrobić z drożdży na słodko? Nie zapominajmy o pączkach, a także drożdżowych naleśnikach. A co zrobić z drożdży jeszcze na słono? Rozmaitość bułek i bułeczek, a także focacci czy paluszków, które możesz za ich pomocą upiec, jest naprawdę oszałamiająca.

Praktycznie we wszystkich tych wypiekach bez problemu zamienisz w odpowiednich proporcjach drożdże świeże na suche lub drożdże instant, co zaoszczędzi jeszcze więcej Twojego czasu – nie musisz ich ocieplać do temperatury pokojowej, a także przygotowywać rozczynu. Pamiętaj jednak, że gdy decydujesz się na naprawdę ciężkie ciasta z dużą ilością masła lub bakalii, wtedy zdecydowanie lepiej postawić na świeżą kostkę. Drożdże można wykorzystać na wiele sposobów, a to, co przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim to kwestia indywidualna. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów z drożdżami!

 

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

6 Komentarze

    • Avatar
      Aleksander

      Ciasta drożdżowego nie robiłem naprawdę dawno, a pizzy to chyba z 5 lat ;)

      kwi 14, 2020
    • Avatar
      Zdrowie

      Bardzo ciekawe przepisy. Szczególnie placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką dla leniwych. Palce lizać :)

      maj 15, 2020
    • Avatar
      Joanna

      Drożdżowka mega :-D byłam w szoku, że wyszła, bo byłam przekonana, że jak nie wyrobie ciasta to nic z tego nie będzie. A wyszła przepyszna :-)

      maj 31, 2020
    • Avatar
      Kasia

      W przepisie na chlebek kakaowy ile wody trzeba wlać? Zabrakło tego w wykazie składników.

      sty 21, 2021
    • Avatar
      Beata

      Pizza super, a dzisiaj robię ciasto z truskawkami

      kwi 17, 2021
    • Avatar
      Maja

      Wstawiłam pizze na 30 minut, i się spaliła, była czarna. Lepiej wstawić na np. 230 stopni i 20 minut, i po tym czasie sprawdzić czy jest gotowa, a jeśli nie, dołożyć jeszcze z 5 minut

      lut 5, 2022

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło