Właściwości miodu gryczanego. Sprawdź jakie ma zastosowanie.

 –  NaturalnieZdrowe.pl  09/25/2020 15:01:21     Zdrowa żywność    Komentarze 0

Miód gryczany to ścisła czołówka wśród najchętniej wybieranych miodów. I nic w tym dziwnego – mimo specyficznego smaku, zaliczany jest do najzdrowszych wśród wszystkich odmian. Poznaj właściwości miodu gryczanego i jego zalety!


Miód naturalny to jeden z najstarszych produktów pochodzenia zwierzęcego, jakie człowiek pozyskiwał dla zaspokojenia swoich potrzeb. Pojemniki zawierające miód znajdowano w piramidach i na wyspach antycznej Grecji, a najstarsze odkryte dzbany z miodem szacowane są na zawrotne 5500 lat, co dowodzi tego, że właściwości zdrowotne miodu były doceniane przez najstarsze cywilizacje. Co istotne, mimo tak długiego okresu, miód, chociaż skrystalizowany, nadal nadaje się do spożycia. Potwierdza to fakt, że jest to jeden z nielicznych produktów spożywczych, które nie psują się i nawet po długim czasie zachowują wszystkie swoje właściwości.

Miód gryczany – miód z charakterem

Miód gryczany jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych miodów. Zawdzięcza to przede wszystkim swojemu charakterystycznemu smakowi. Określany jest jako intensywny, ostry, nawet lekko piekący. Zdecydowanie wyczuwalny jest też aromat ziół i kwiatów,  w szczególności kwiatów gryki. Z tego też powodu nie cieszy się dużą popularnością wśród dzieci, które często wolą bardziej słodkie i łagodne odmiany miodów. Ten zbierany pod koniec lipca miód klasyfikowany jest jako miód nektarowy.

miód gryczany


Pod względem barwy miód gryczany jest ciemny i jego odcień może wahać się od ciemniej herbaty do głęboko brunatnego, prawie czarnego. Ciemny kolor uważany jest powszechnie za wyznacznik jakości miodów, bo właśnie te najciemniejsze wykazują najwięcej właściwości prozdrowotnych. Konsystencja miodu gryczanego również jest dość charakterystyczna i często określana jako gruboziarnista. Warto podkreślić, że krystalizacja w przypadku miodu gryczanego zachodzi wolno i powoduje rozwarstwienie, podczas której górna warstwa pozostaje płynna.

Miód gryczany – właściwości lecznicze


Miód gryczany pod względem właściwości leczniczych to istna domowa apteczka w płynie. Jeśli spojrzymy przez pryzmat lecznictwa i zdrowego odżywiania to miód gryczany, można uznać za najlepszy. Pod tym względem ustępuje tylko miodom spadziowym. Wartości odżywcze i pierwiastki jak żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy z grup B i C zawarte w miodzie gryczanym są na wyższym poziomie, niż w innych miodach. W miodzie gryczanym znajdziemy też dużo inhibiny oraz rutyny. Szczególnie ta ostatnia sprawia, że miód gryczany wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli działa przeciwzapalnie, a także spowalnia utlenianie witaminy C, co tym samym wydłuża działanie tej witaminy w czasie. Zwiększa też jej przyswajalność. W efekcie wzmacniany jest układ immunologiczny i podnosi się odporność organizmu na infekcje i zakażenia. Można zatem traktować miód gryczany jako swoisty naturalny antybiotyk.

Miód na serce? Najlepiej gryczany!


Znane powiedzenie „miód na moje serce” w przypadku miodu gryczanego można traktować w sposób dosłowny. Ten typ miodu polecany jest wszystkim, którym zależy na poprawieniu kondycji układu krwionośnego. Dotyczy to szczególnie osób starszych, których naczynia krwionośne są w słabej kondycji i zmagają się z chorobami układu krążenia takimi jak miażdżyca. Miód gryczany obniża także ciśnienie tętnicze krwi. Jest to również doskonały wybór dla pacjentów, którzy po zawale czy wylewie chcą skrócić okres rekonwalescencji i znowu mieć zdrowe i mocne serce. Dotyczy to także osób po zabiegach, ponieważ miód gryczany wspiera organizm w czasie regeneracji – przyspiesza gojenie się ran oraz zrastanie się złamań.

Miód na serce

Gryczany miód dla nałogowców? Tak!


Miód powszechnie kojarzony jest z budowaniem odporności i stosowaniem profilaktycznym mającym na celu uchronić nas od infekcji i przeziębień. Jest to oczywiście prawda i do dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie leczenia w domu bez picia ciepłego mleka z miodem i czosnkiem. Spożywanie miodu, szczególnie gryczanego, łagodzi również skutki kaszlu i pomaga odkrztuszać flegmę. Jednak znacznie mniej znaną cechą miodu gryczanego jest to, że wzmacnia i ochrania wątrobę. Oznacza to, że spożywanie miodu wspomaga proces odtruwania organizmu. Sprawnie działający organ pozwala na szybsze usuwanie toksyn łącznie ze szczególnie szkodliwymi metalami ciężkimi z ołowiem i rtęcią na czele. Odpowiednie i wydajne odtruwanie jest też istotne w przypadku osób niestroniących od używek w postaci alkoholu i papierosów. Każdy spożywający cięższe trunki oraz nałogowi palacze powinni zdecydowanie pomyśleć nad włączeniem do diety miodu gryczanego, który skutecznie pozwoli zmniejszyć szkodliwość stosowanych używek (kawa, nikotyna, alkohol). Warto stosować miód gryczany również doraźnie. Po wyczerpującym i obfitym w alkohol weekendzie miód  pozwoli Ci dojść do siebie znacznie szybciej.

Miód na nałogi

Cud, miód i dobry nastrój


Stres w pracy na koniec miesiąca? Złe samopoczucie z powodu kiepskiej pogody? Brak skupienia przed ważnymi egzaminami? Sięgnij po miód gryczany! Właściwości zdrowotne miodu gryczanego, pomogą w tego typu dolegliwościach. Dodanie go do jogurtu czy posłodzenie porannej herbaty pozwoli dostarczyć do organizmu odpowiedniej dawki energii. Zawarte w miodzie gryczanym cukry proste, które szybko się wchłaniają, stanowią paliwo dla naszego umysłu. Badania potwierdziły, że spożywanie miodu poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację oraz niweluje napięcie psychiczne. Wpływa też pozytywnie na jakość snu oraz łagodzi bóle migrenowe. Zamiast kolejnego napoju energetycznego, przeładowanego chemią, postaw na naturalny i zdrowy sposób poprawy sprawności działania twojego umysłu.

Miodne kosmetyki


Prócz spożywania miodu gryczanego, możemy z powodzeniem stosować go również w domowych warunkach jako składnika maseczek i peelingów. Nie przypadkiem w składzie wielu kosmetyków znajduje się miód gryczany. Na co można go stosować? Sprawdzi się dobrze zarówno na skórze, jak i włosach. Dzięki właściwościom i cechom antyseptycznym pomaga zwalczać wszelkie skazy na skórze, odżywia ją oraz łagodzi zmiany trądzikowe, dzięki czemu cera odzyskuje blask i zdrowy wygląd. W przypadku włosów pomaga odbudować ich kondycję i nadać im miękkości oraz połysku. Zastosowanie miodu gryczanego w kosmetyce jest bardzo szerokie, a przede wszystkim łatwe.

Maseczka z miodem

Miód można stosować bezpośrednio albo połączyć go z innymi składnikami i stworzyć prostą maseczkę. Jedną z łatwiejszych i jednocześnie skutecznych jest tzw. peeling cukrowy zawierający miód gryczany. Jak stosować? Do łyżki miodu należy dodać około 75 g cukru białego i odrobinę oliwy (według uznania może być ciepła lub nie). Po wymieszaniu wystarczy już tylko rozprowadzić masę na twarzy i pozostawić na kilkanaście minut.

Miód – jak spożywać i przechowywać?


Miód jest jednym z produktów, który nie ulega zepsuciu. Nie oznacza to jednak, że nie warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Nie ma to aż takiego znaczenia, jeśli wiemy, że miód zostanie szybko zużyty. Jeśli jednak mamy pewność, że będzie stał u nas dłużej niż 3 miesiące lub mamy większy zapas miodów w domu to warto przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. Dobrze w tym celu wykorzystać ciemną piwnicę czy spiżarnię, szczególnie jeśli temperatura panująca w środku jest pomiędzy 4 i 10 stopni. Warto też pamiętać, że krystalizacja jest procesem naturalnym i może pojawić się w różnym czasie w zależności od miodu. Za każdym razem przywrócenie pierwotnej konsystencji odbywa się tak samo, czyli przez zanurzenie w ciepłej (niegorącej) wodzie, której temperatura nie przekracza 40 stopni – powyżej tego poziomu miód gryczany właściwości swoje straci.


Właściwości zdrowotne miodu gryczanego sprawiają, że spożywanie go niesie ze sobą mnóstwo korzyści, ale warto pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny. Pod tym względem stoi na tym samym miejscu co biały cukier. Dlatego warto stosować go z umiarem. Może być spożywany przez wszystkich bez względu na wiek, zarówno w czasie chorób, jak i profilaktycznie. Wyjątkiem są małe dzieci do 1. roku życia. Miód gryczany zawiera w sobie cząstki pyłku drzew i traw, które mogą być powodem alergii. Stąd zalecane jest wprowadzanie miodu do diety dopiero po tym okresie, zaczynając od małych dawek.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło