Acerola - naturalny sposób na poprawę odporności i urody

Niepozorna „wiśnia z Barbados” to prawdziwa kopalnia wysoko przyswajalnej witaminy C i bioflawonidów, których synergiczne działanie chroni nas przed wolnymi rodnikami, spowalnia starzenie się skóry, pomaga zapobiegać grypie i przeziębieniom.

Acerola w proszuku (Malphigia glabra), czyli wiśnia z Barbados lub malpigia granatolistna, to wiecznie zielony krzew z wysp karaibskich, wydający niewielkie, lekko spłaszczone owoce o czerwonej barwie, soczystym miąższu i kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. Popularność na całym świecie zyskały one ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C (kwasu L-askrobinowego). Jej ilość w 100 gramach owoców sięga nawet 4500 mg, czyli 30 razy więcej niż w cytrynie i 50 razy więcej niż w malinach. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C pokrywają już 2-3 owoce aceroli.

Dodatkowo, acerola zawiera znaczne ilości bioflawonidów, z których najważniejsze to:

  • Pelargonidyna – silny przeciwutleniacz, neutralizujący wolne rodniki będące przyczyną przyśpieszonego starzenia się.

  • Malwidyna – wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

  • Kwercetyna – hamuje uwalnianie histaminy a w połączeniu z solami wapnia bywa składnikiem wielu leków wspomagających leczenie różnego typu alergii.  

  • Cyjanidyna – działa przeciwzapalnie, ochronnie na naczynia krwionośne, pomaga zapobiegać otyłości i cukrzycy, wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.

Kombinacja witaminy C z bioflawonidami doskonale się uzupełnia, wykazując działanie synergiczne. Oznacza to, efekt prozdrowotny połączonych składników będzie większy niż suma efektów działania poszczególnych substancji działających oddzielnie.

Acerola dla zdrowia i urody

Chociaż witamina C znana i stosowana jest powszechnie w przypadku przeziębień i grypy, jako środek wzmacniający odporność, to jednak jej rola i znaczenie dla organizmu człowieka jest znacznie szersze.

Kwas L-askorbinowy CZDA aktywuje wiele enzymów – substancji niezbędnych dla przebiegu prawie wszystkich procesów biochemicznych organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, jest niezbędny w syntezie kolagenu – białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry i ścięgien, wzmacnia zęby i dziąsła, zwalcza bakterie próchnicowe i przyśpiesza gojenie ran. Efektem jego niedoboru mogą być m.in. szkorbut, kruchość i pękanie małych naczyń krwionośnych, podatność na przeziębienia, czy nieprawidłowe zrastanie się kości. Obniżony poziom witaminy C w organizmie często dotyczy nałogowych palaczy, na których twarzach można zauważyć sieć drobnych zmarszczek.

Cechą owoców aceroli jest to, że oprócz bezkonkurencyjnie wysokiej zawartości witaminy C, charakteryzuje ją również bardzo wysoki stopień jej przyswajalności (nawet 90% wg niektórych źródeł). Dla porównania, wchłanialność tej samej witaminy z owoców czarnej porzeczki nie przekracza zazwyczaj 50%, zaś pietruszki zaledwie 40%.

Acerola – dla kogo i w jakiej formie?

Nie ulega wątpliwości, ze najlepszym wyjściem byłoby jedzenie surowych owoców, jednak pod naszą szerokością geograficzną takie rozwiązanie jest mało realne. Owoce aceroli są dość delikatne, wrażliwe na długie przechowywanie i transport, tak więc ich szybki import do naszego kraju byłby problematyczny i dość kosztowny.

Alternatywą jest nabycie gotowego soku z aceroli, tabletek do ssania lub połknięcia, ewentualnie rozpuszczalnego proszku do przygotowania napoju. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi już 1-2 łyżeczki soku, pół łyżeczki proszku lub 1 tabletka – jest to więc rozwiązanie najbardziej ekonomiczne.

Regularna suplementacja preparatami aceroli wskazana jest zwłaszcza dzieciom w wieku szkolnym, sportowcom o zwiększonym zapotrzebowaniu na substancje odżywcze, palaczom oraz rekonwalescentom i kobietom w ciąży.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło