Mąka ryżowa – przepisy, które musisz wypróbować.
Mąka ryżowa, choć stosunkowo jeszcze mało popularna jest świetnym zamiennikiem lub uzupełnieniem innych rodzajów mąk. Dodatkowo nie zawiera glutenu, jest delikatna i ma neutralny smak i zapach. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w swojej kuchni.
Przejdź do następnych akapitów:
Mąka ryżowa jako mąka jest relatywnie rzadko wykorzystywana z polskiej kuchni. Nic w tym dziwnego. Wywodzi się bowiem i jest charakterystyczna szczególnie dla potraw z Dalekiego Wschodu. Nie oznacza to jednak, że używano jej tylko tam. Już dawno temu mąka ryżowa dotarła do Europu wraz z powstawaniem szlaków handlowych, ale szczególnie popularna i często używana była w krajach basenu Morza Śródziemnego, głównie w Grecji i Włoszech. Obecnie spotyka się ją i używa w wielu miejscach na świecie jako dobry i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej.
Ryż w innej postaci
Mąka ryżowa może być robiona: białego lub brązowego ryżu. To nic innego jak bardzo drobno zmielone lub zblendowane ziarna ryżu. Oznacza to, że mąkę ryżową można przygotować we własnym zakresie w domu i każdy kilogram zmielonego ryżu da w efekcie taką samą ilość mąki. W przypadku, gdy chcemy zrobić mąką ryżową samodzielnie, musimy zblendować ziarna ryżu przez około minutę. Uzyskamy wtedy mąkę ryżową grubiej mieloną. Jeśli chcemy uzyskać drobniejszą konsystencję, to należy wydłużyć proces o dodatkowe 30 sekund. Po takim czasie mąka ryżowa powinna być już bardzo sypka.
Jakiego ryżu najlepiej użyć? W tym przypadku sprawdza się podobna zasada jak w przypadku całego ryżu. Chodzi konkretnie o kolor, który jest jednocześnie powiązany z wartościami odżywczymi. Na samym tabeli znajduje się ryż biały, który przez obróbkę pozbawiony został największej ilości korzystnych składników. Warto więc wybierać odmiany ciemniejsze, które automatycznie są bardziej odżywcze i korzystniejsze dla naszego zdrowia. Dokonując zatem wyboru, warto zdecydować się na ryż brązowy. W obu przypadkach uzyskamy mąkę ryżową o delikatnym i neutralnym smaku, która nie będzie wpływała w żaden sposób na odbiór potraw.
Mąka ryżowa – uniwersalna i wszechstronna
Mąka ryżowa dzięki swoim właściwościom jest świetnym zamiennikiem i uzupełnieniem innych mąk, z których korzystamy na co dzień. Może zastąpić mąkę pszenną i znakomicie nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich wypieków i potraw. Mąka ryżowa stanowi podstawę do popularnego papieru ryżowego, ale można jej też użyć do uzyskania lekkiego pieczywa. Bardzo dobrze będzie również nadawać się do naleśników czy racuchów. Pamiętać należy jednak o kilku cechach mąki ryżowej, które wpłyną na cały proces gotowania. Przede wszystkim mąka ryżowa jest to naturalna mąka bezglutenowa. Jeśli na opakowaniu zamieszczony jest przekreślony kłos, mąka ryżowa może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej oraz chorujących na celiakię. Oznacza to, że nie klei się jak inne mąki i wymagać będzie użycia dodatkowego „spoiwa” w postaci większej ilości jajek czy ekstra łyżki tłuszczu lub masła. Alternatywnie możemy do mąki ryżowej dosypać domieszkę innej mąki. Najczęściej wykorzystywane w takich połączeniach są mąki kukurydziane lub ziemniaczane. Jeśli jednak planujemy użyć tylko mąki ryżowej i zastąpić nią mąkę pszenną to powinniśmy wziąć jej odpowiednio mniej, około ¾ ilości z przepisu.
Gdzie jeszcze sprawdzi się mąka ryżowa? Ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Można z niej piec ciasta i ciasteczka. Mąka ryżowa sprawdzi się do przygotowania racuchów i naleśników, zagęszczania zup i sosów, panierowania ryb i mięsnych kotletów (takie panierki będą delikatnie chrupiące i kruche w porównaniu z mąką pszenną), oraz do wyrobu makaronu. Należy jednak pamiętać o wspomnianym już braku glutenu. Brak pulchności i wilgotności w porównaniu z innymi mąkami sprawia, że wszelkie potrawy robione z użyciem mąki ryżowej cechować się będą większą kruchością i suchością, będą też twardsze. Aby po upieczeniu ciasta z mąki ryżowej nie były zbyt kruche i piaskowe, warto zastosować dodatek innych mąk. Aby ciasta miały odpowiednią kleistość można także dodać kawałek banana lub więcej jajek. Na koniec warto podkreślić, że mąka ryżowa dość łatwo łapie wilgoć i potrafi spleśnieć. Z tego powodu istotny jest sposób przechowywania oraz świadomość tego, że data zdatności może być krótsza niż w przypadku innych mąk.
Mąka ryżowa właściwości
Mąka ryżowa to nie tylko duża uniwersalność w kuchni, ale też odżywcza i zdrowa alternatywa dla innych mąk. Jest bogata w wiele cennych składników odżywczych: minerałów, witamin i błonnika pokarmowego. Obfita w witaminy z grupy B, magnez, cynk oraz żelazo, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układu krwionośnego i układu odpornościowego. Dzięki zawartości lektyny wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwnowotworowo. Maka ryżowa jest lekkostrawna, ma niską zawartość tłuszczy, a jednocześnie zawiera sporo błonnika, co w efekcie pomaga regulować procesy trawienne i zapobiega występowaniu zaparć. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawałów serca. Duża ilość błonnika zapewnia też uczucie sytości po posiłkach, co powinny docenić osoby zmagające się z nadwagę i próbujące zrzucić nadmierne kilogramy.
To jednak nie koniec zalet mąki ryżowej. Wspomniany już brak glutenu oznacza, że jest to też mąka przeznaczona dla osób cierpiących na jego nietolerancję, w tym celiakię. Co ciekawe, mąką ryżowa buduje również mocne paznokcie i włosy, a także wpływa korzystnie na wygląd cery. Ponadto, prócz spożywania można ją również stosować zewnętrznie w postaci maseczek. Szybko i prosto można taką wykonać przez dodanie łyżeczki mąki ryżowej do dwóch łyżek jogurtu. Po wymieszaniu jest od razu gotowa do nakładania.
Nie ma większych przeciwwskazań, jeśli chodzi o spożywanie mąki ryżowej. Wyjątkiem jak zwykle są osoby z alergiami, a w tym przypadku także osoby z insulinoopornością czy cukrzycą. Odpowiedzialny za to jest bardzo wysoki indeks glikemiczny, wysoki nawet w porównaniu do innych mąk.
Mąka ryżowa zastosowanie – przepisy
Znamy już właściwości oraz niewątpliwe zalety, rzućmy zatem okiem na popularne przepisy z mąki ryżowej.
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
Mało jest mąk tak uniwersalnych, jak mąka ryżowa. Naleśniki są na to najlepszym przykładem – szybka i popularna propozycja na śniadanie lub obiad. Prosta do zrobienia, sycąca. Wraz z dodatkami jak syrop klonowy czy owoce stanowi świetny, poranny zastrzyk energii.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki ryżowej
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- jajko
- 2 łyżki cukru (albo słodzika)
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (polecamy olej kokosowy)
- Łączymy wszystkie składniki w misie i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i czekamy chwilę do uzyskania odpowiedniej temperatury. Wylewamy masę na patelnię.
- Po zarumienieniu przewracamy na drugą stronę.
- Na koniec dekorujemy naleśniki ulubionym dodatkiem jak syrop klonowy albo pastą orzechową.
Bezglutenowy chleb z mąki ryżowej
Pieczywo to jedna z rzeczy, której najbardziej brakuje osobom z nietolerancją glutenu. Wybawieniem dla nich jest lekkie pieczywo z mąki ryżowej. Poza tym Naturalnie Zdrowe to od zawsze orędownik domowych wypieków więc przepisu na chleb nie mogło zabraknąć.
Składniki:
- drożdże instant 15 g
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek ciepłej wody
- mąka ryżowa 350 g
- łyżeczka soli
- olej lniany 30 ml
- letnia woda 300 ml
- pestki słonecznika lub pestki dyni 20 g
- siemię lniane ziarno 20 g
- Zaczynamy od zaczynu. Do drożdży dodajemy 2 łyżki cukru oraz 5 łyżek ciepłej wody. Odstawiamy na bok.
- Do mąki dodajemy uprzednio zmielone pestki i siemię. Dodajemy olej, wcześniej przygotowany zaczyn oraz wodę. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsca na pół godziny.
- Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i wkładamy formę na środkową półkę. Na dół piekarnika stawiamy naczynie z wrzątkiem. Pieczemy 30 minut.
Krucha szarlotka z mąki ryżowej
Nasza trzecia propozycja to coś w sam raz na deser po obiedzie lub gdy złapie nas ochota na coś słodkiego. Placek z mąki ryżowej świetnie uzupełni gorącą kawę i co najważniejsze – jest bez glutenu.
Składniki:
- 75 g mąki ryżowej
- 75 g mąki kukurydzianej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml masła klarowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko starte na tarce
- Wszystkie składniki wkładamy do misy i łączymy dobrze do uzyskania jednolitej masy
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydzianą, przekładamy masę do środka.
- Masę mocno ubijamy i wyrównujemy powierzchnię.
- Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy formę i pieczemy około 45 minut
- Dekorujemy plastrami jabłka, obsypujemy cukrem-pudrem.
Mąka ryżowa – alternatywa dla pszenicy
Mąka ryżowa to nie tylko bardzo dobry, ale i zdrowy zamiennik mąki pszennej. Sprawdzi się przy wielu potrawach i wypiekach, a jednocześnie wniesie do naszej diety wiele korzyści. Bez względu czy będzie robiona w domu z ziaren ryżu, czy kupowana jako gotowy produkt, warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu i zastąpić nią częściowo mąką pszenną. Mąkę ryżową szczególnie polecić można osobom z alergią na gluten. Pozwoli to cieszyć się ponownie posiłkami, które tradycyjnie są bogate w gluten. W naszym sklepie internetowym możesz kupić naturalną mąkę ryżową bez konserwantów.
Komentarze
Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze