Kozieradka - właściwości, które Cię zaskoczą!

Kozieradka to roślina lecznicza i zioło wywodzące się z południa Europy, a obecnie spotykane również w Polsce. Jakie ma właściwości i kiedy możemy użyć jej w kuchni?

Co to jest kozieradka pospolita? Znana też jako kozieradka lekarska albo boża trawka to roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych, która wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. O ile obecnie kozieradka jest też obecna u nas, to takie miejsce pochodzenia poniekąd tłumaczy łacińską nazwę rośliny, którą można przetłumaczyć jako „greckie siano”. Jest powszechnie wykorzystywana w medycynie azjatyckiej. Wizualnie jest to roślina podobna do popularnej koniczyny. Kozieradka posiada też charakterystyczny i mało przyjemny, specyficzny zapach co ma też odzwierciedlenie podczas używania tego zioła w kuchni. Głównym powodem, dla którego uprawia się i suszy kozieradkę są jej nasiona - źródło jej pro zdrowotnych właściwości.

kozieradka liscie

Kozieradka – właściwości zdrowotne

Kozieradka – do czego jeszcze?

Roślina ta określana bożą trawką jest bogatym źródłem: soli mineralnych (magnez, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor), witamin: B6, PP, C, A. Spożywanie nasion kozieradki zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu poprawia trawienie pokarmów oraz przyswajanie witamin i minerałów. Grecka koniczyna, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego pobudza pracę jelit i ułatwia pasaż jelitowy oraz jest pomocna w leczeniu choroby wrzodowej.  Dodatkowo zabezpiecza błonę śluzową żołądka przed drażniących działaniem substancji tj. kwas solny i pepsyna. Kozieradka określana koniczyną grecką zawiera sylimaryny, dlatego jest pomocniczo stosowana w chorobach wątroby. Wbrew pozorom pozytywny wpływ na niemal cały układ pokarmowy to nie koniec zalet kozieradki.

W nasionach kozieradki występują saponiny steroidowe, które wpływają na obniżenia złego cholesterolu LDL, a dokładniej nasilają jego wykorzystanie oraz przemianę do kwasów żółciowych w wątrobie. Dzięki dużej zawartości pierwiastków jak selen czy krzem roślina wzmacnia i poprawia kondycję zniszczonych włosów. To także świetne antidotum na wypadające włosy, doskonale wzmacnia i przyspiesza ich porost. Aplikacja papki z kozieradki na włosy dodatkowo łagodzi podrażnienia skóry głowy. Zastosowanie zewnętrzne sprawdzi się przy ropnym zapaleniu skóry. Takie okłady zalecane są także na czyraki, wrzody i siniaki. Inną godną odnotowania zaletą kozieradki są jej właściwości antybiotyczne. Wyciąg z nasion kozieradki potrafi usuwać drobnoustroje chorobotwórcze, a także zwalczać niebezpieczne bakterie salmonelli, gronkowca czy pałeczek okrężnicy, które są odpowiedzialne za wiele groźnych schorzeń skutkujących bardzo poważnymi powikłaniami.

Kozieradka jest bogata we flawonoidy, które skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w nasionach substancje sprawiają, że pobudzają one czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i zwiększają produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Znajdziemy w niej także wiele innych aktywnych związków tj. polisacharydy, alkaloidy, lecytyna.  Dzięki zawartości galaktomannan obniża poziom cukru we krwi, dodatkowo kozieradka wpływa na wydzielanie insuliny, co wpływa na jej działanie przeciwcukrzycowe. To nie wszystko - kozieradka stymuluje wytwarzanie śluzu i ma działanie wykrztuśne, dzięki  temu pomaga usunąć alergeny z układu oddechowego. W przypadku dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych zalecamy wypicie 2-3 szklanek naparu z kozieradki dziennie. Do zaparzenia herbatki należy wykorzystać ususzone liście kozieradki. 

kozieradka ziarno

Kozieradka – burza hormonów

Na osobny akapit zasługuje wpływ, jaki kozieradka wywiera na hormony zarówno męskie, jak i żeńskie. W pierwszym przypadku roślina wspiera produkcję najważniejszego hormonu męskiego, czyli testosteronu. Co za tym idzie, sprzyja budowaniu masy mięśniowej i podwyższa stężenie testosteronu oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Kozieradka pospolita jest przez to często spotykana w składzie suplementów dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sporty siłowe. W przypadku kobiet też możemy mówić o bardzo korzystnym wpływie na wygląd i zdrowie. Dzięki obecności fitoestrogenu, który jest zamiennikiem estrogenu, czyli podstawowego hormonu żeńskiego, kozieradka ma duże znaczenie dla szeroko pojętej kobiecości. Pomaga przy kobiecych dolegliwościach tj. bolesne miesiączkowanie czy objawy menopauzy. Dodatkowo może powiększyć kobiecy biust. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka piersi, który jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. Dodatkowo pobudza laktację u kobiet karmiących piersią, a także podnosi poziom libido. Ma też zbawienny wpływ na wygląd skóry, która staje się gładsza i zdrowsza. Warto też zaznaczyć, że estrogen jest bezpośrednio odpowiedzialny za regularność cykli miesiączkowych i płodność. Przy tej okazji warto też podkreślić, że przy spożywania kozieradki należy mieć na względzie efekty, jakie może przynieść przyjmowanie zbyt dużych ilości tej rośliny. Z powodu obecności izoflawonów w składzie kozieradki, sugerujemy zawczasu zasięgnąć opinii lekarza specjalisty.

Kozieradka – zastosowanie w kuchni

Prócz niewątpliwych zalet dla zdrowia, kozieradka to też ciekawy i oryginalny dodatek w naszej kuchni. Zastanawiasz się, jak używać kozieradki? Mimo wspomnianego już nieprzyjemnego i drażniącego zapachu często można spotkać się z dodatkiem kozieradki do niektórych serów, pieczywa, pieczonego kurczaka, a nawet makaronu. Ze względu na właściwości lecznicze warto wprowadzić ją do swojej diety, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów, zup, dipów, mięs, ryb, zapiekanek warzywnych i innych potraw. Jest to też popularny składnik w kuchniach wschodnich, szczególnie indyjskiej. Często można natknąć się na potrawy typu curry, w których istotnym dodatkiem będą właśnie nasiona kozieradki. Można stosować sproszkowane nasiona kozieradki lub podprażyć na patelni całe nasiona, a następnie dokładnie wymieszać z czymś słodkim jak dżem czy miód. W takiej postaci polecamy szczególnie osobom wracających do zdrowia po chorobie, a także chcącym przybrać na masie. Nasiona kozieradki wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Kozieradkę można stosować również zewnętrznie w postaci okładów i w ten sposób zniwelować stany zapalne skóry, ale również żylaki czy odleżyny. Okłady wykonać można w prosty i szybki sposób: 100 g sproszkowanych nasion kozieradki mieszamy z wodą i łyżeczką kwasu octowego, do uzyskania konsystencji pasty. Następnie uzyskaną pastę ogrzewamy na małym ogniu pod przykryciem. Odwar odstawiamy do wystudzenia i nakładamy na opatrunek. Stosujemy zewnętrznie w postaci okładów. Okład zmieniamy rano i wieczorem.

kozieradka kielki

Kozieradka – zaskakująca roślina

Zostaw komentarz

Zamieszczając komentarz, wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu obsługi komentarzy. Zapoznałem/am się i akceptuję Regulamin i Politykę prywatności. Zostałam/em uprzedzony, że komentarze naruszające przepisy prawa lub uzasadniony interes serwisu nie będą publikowane, mogą być moderowane lub usuwane.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło