Kwasek cytrynowy - zastosowanie. 7 propozycji, jak go wykorzystać
Kwasek cytrynowy, czyli popularny dodatek do żywności znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji wykorzystania go w domu.
Przejdź do następnych akapitów:
- 1
- Kwasek cytrynowy w żywności
- Kwasek cytrynowy w kuchni i nie tylko
- Kwasek cytrynowy jako odkamieniacz
- Kwasek na osad w szklankach
- Kwasek cytrynowy na świeże owoce
- Kwasek cytrynowy do prania
- Kwasek cytrynowy na brudne dłonie
- Kwasek cytrynowy do kuchenki mikrofalowej
- Kwasek cytrynowy na przypalony garnek
- Kwasek cytrynowy – uniwersalny eko-czyściciel
Kwasek cytrynowy w żywności
Kwasek cytrynowy kojarzy się z głównie z kwaśnym smakiem cytryn. To jeden z tych związków, który występuje praktycznie wszędzie, a o istnieniu, którego wiele osób nawet nie wie. Występujący pod symbolem E330 kwasek stanowi składnik napojów, sosów, olejów, soków przypraw, wina i piwa, a także przetworów mięsnych i rybnych oraz produktów spożywczych w puszkach. Skutecznie zabija bakterie i grzyby. Nie ma się jednak czego obawiać, bo jest to w pełni naturalny środek, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest na masową skalę w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz farmaceutycznym.
Na początek warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest kwasek cytrynowy? Jest organicznym związkiem chemicznym z grupy hydroksykwasów karboksylowych w postaci białego proszku, który, chociaż pozyskiwany jest przemysłowo w sposób sztuczny, to występuje również naturalnie. Naturalnie występuje nie tylko, jak sama nazwa może wskazywać, w cytrynach i innych owocach cytrusowych, ale też w innych owocach: malinach, ananasach czy porzeczkach i warzywach. Jest bardzo kwaśny – około 20 razy bardziej niż taka sama ilość soku z cytryny. W niewielkich ilościach występuje także w organizmach żywych oraz odgrywa ważną rolę w procesie metabolizmu węglowodanów. Jego zjonizowaną formą jest cytrynian.
Mimo wielu właściwości i zastosowań, w przemyśle spożywczym stosuje się go przede wszystkim jako środek zwiększający trwałość produktów żywnościowych i wydłużający termin zdatności do spożycia. Kwasek cytrynowy to przeciwutleniaczu i regulator kwasowości i jako taki zapobiega psuciu się żywności, dlatego jest dodawany do wielu gotowych produktów spożywczych. Co istotne, nie jest konserwantem. To właśnie kwasek cytrynowy zapobiega przebarwieniom na owocach, a dzięki niskiemu pH zwiększa także przyswajalność witamin i składników odżywczych
Jak widać, nie taki diabeł straszny jak go malują. Kwasek cytrynowy przynosi dużo korzyści i charakteryzuje go bezpieczeństwo stosowania w produktach spożywczych, ale nie brakuje też wokół niego kontrowersji. Jednak szkodliwość kwasu cytrynowego to mit. Wile osób myśli, że jest szkodliwy i negatywnie wpływa na ludzki organizm. Chodzi głównie o zarzuty, że jest to substancja rakotwórcza. Trzeba jasno zaznaczyć, że tego typu tezy nie mają żadnych solidnych podstaw i żadne rzetelne badania nie potwierdziły tych wątpliwości. Wprawdzie zbyt duża ilość kwasku cytrynowego w diecie może faktycznie sprzyjać pojawieniu się próchnicy, ale nadal nie ma mowy o żadnych zmianach nowotworowych. Jak ze wszystkim – wskazany jest umiar i rozsądek.
Kwasek cytrynowy w kuchni i nie tylko
Jest wiele scenariuszy, kiedy możemy sięgnąć po kwasek cytrynowy. Zastosowanie go nie musi zresztą ograniczać się tylko do kuchni. Prócz niewątpliwych zalet, dzięki którym substancja ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, kwasek cytrynowy na szeroką skalę, wykorzystywany jest jako środek czyszczący, niemal w każdym gospodarstwie domowym. Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Nie musimy już sięgać po dedykowaną chemię domową, by uzyskać rewelacyjne rezultaty - wystarczy zaopatrzyć się w czysty i tani kwas cytrynowy i zrobić pastę do czyszczenia armatury, sprawdza się do usuwania osadu i zabrudzeń z wanny, umywalki, WC.
Kwasek cytrynowy jako odkamieniacz
Najbardziej znany sposób wykorzystania kwasku cytrynowego to użycie go do czyszczenia i odkamieniania czajników. Nie tylko pomoże nam pozbyć się kamienia, ale też niweluje charakterystyczny zapach zastałej wody. Stosować można zarówno do czajników elektrycznych, jak i tradycyjnych. Nasza porada dotyczy czyszczenia dna naczynia, ale jeśli osad znajduje się również na ściankach, to można zrobić to samo zwiększając odpowiednio ilość wszystkich składników. Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym? Na początek należy pozbyć się z czajnika całej wody, kolejno wystarczy wsypać do środka 4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalewamy proszek odrobiną wody, około 50 ml wystarczy w zupełności. Następnie trzeba zagotować roztwór i zostawiamy go na kwadrans. Po tym czasie wylewamy pozostałość i płuczemy. Może zajść potrzeba ponownego zagotowania wody 2-3 razy w celu całkowitego pozbycia się zapachu i smaku cytryny. Czyszczenie czajnika kwaskiem cytrynowym to skuteczny i ekologiczny sposób na przywrócenie sprzętu do pierwotnego stanu.
Kwasek na osad w szklankach i kubkach
Na podobnej zasadzie co czajnik możemy również doczyścić szklanki, na których zebrał się osad z kawy czy herbaty. W tym przypadku wystarczy jednak zwykłe przetarcie szklanek by pozbyć się osadów po kawie, herbacie i innych zabrudzeń. Najlepiej jest to zrobić wysypując łyżeczkę kwasku cytrynowego na wilgotną gąbkę do mycia naczyń lub małą ścierkę i przetrzeć szklanki oraz resztę naczyń. By zapobiegać takim zaciekom, a jednocześnie nadać naczyniom świeżego zapachu, kwasek cytrynowy można dodawać również do zmywarek – wystarczy 1 łyżeczka na cykl.
Kwasek cytrynowy na świeże owoce
Zebrane czy kupione owoce dość szybko potrafią czernieć z zewnątrz. Szczególnie jest to widoczne podczas cieplejszych miesięcy, ale też kiedy wsadzimy owoce do lodówki, co w niektórych przypadkach (np. banany) nie jest wskazane. By owoce dłużej zachowały świeżość i apetyczny wygląd wystarczy spryskać je roztworem zrobionym z łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 200 ml wody lub rozcieńczonym z wodą sokiem z cytryny. Przed spożyciem wystarczy je oczywiście przemyć pod bieżącą wodę lub po prostu obrać ze skórki.
Kwasek cytrynowy do prania
Odkamienianie pralki kwaskiem cytrynowym to nie tylko gwarancja czystego bębna, ale również świeży, cytrynowy zapach ubrań. Dodanie dwóch łyżeczek nie tylko pozwoli pozbyć się plan, ale również przedłuży żywot pralki. Wprawdzie kwasek jest bezpieczny dla kolorów i nie uszkadza ich w czasie prania, to dzięki swoim właściwościom wybielającym polecamy go stosować szczególnie w przypadku prania rzeczy białych.
Kwasek cytrynowy na brudne dłonie
Praca w kuchni czy garażu często może skutkować ciężkim do doczyszczenia brudem na dłoniach. Smar czy ślady po obieraniu buraków? Również w takiej sytuacji kwasek cytrynowy usuwa plamy. Najcięższe zabrudzenia wystarczy posypać kwaskiem i wcierać drugą dłonią. Po chwili plamy powinny zacząć znikać. Można również wspomóc się wodą i powtórzyć proces ponownie. Nie ma się przy tym, czego obawiać – kwasek cytrynowy nie jest drażniący dla skóry ciała.
Kwasek cytrynowy do kuchenki mikrofalowej
Przypalony tłuszcz i resztki jedzenia to widok znany każdemu posiadaczowi kuchenki mikrofalowej. Nie wygląda i nie pachnie to dobrze, a dodatkowo jest trudne do usunięcia. Przy pomocy kwasku cytrynowego będzie to jednak znacznie prostsze. Wystarczy rozpuścić 3 łyżeczki kwasku cytrynowego w 100 ml wody, a następnie roztwór w szklance lub małej miseczce umieścić w mikrofali i włączyć na kilka minut. Po tym czasie brud powinien być znacznie łatwiejszy do usunięcia.
Kwasek cytrynowy na przypalony garnek
Spalony garnek to jedna z tych rzeczy, która przytrafiła się chyba każdemu. Zadymione pomieszczenie i zapach spalenizny, który jest wyczuwalny jeszcze wiele godzin czy nawet dni później. Jest jednak sposób by pozbyć się go znacznie szybciej. Do garnka (nowego, nie tego przypalonego) wsypujemy opakowanie kwasku cytrynowego i zalewamy go niewielką ilością wody (około pół litra). Stawiamy na ogień, a po zagotowaniu trzymamy garnek na małym ogniu, pozwalając na powolne wygotowywanie się roztworu. Robimy tak do momentu, aż zapach spalenizny w kuchni zostanie zniwelowany, w razie potrzeby uzupełniając w międzyczasie wodę w garnku.
Kwasek cytrynowy – uniwersalny eko-czyściciel
Kwasek cytrynowy to nie tylko tani, ale przede wszystkim dobry i wydajny naturalny środek czystości dostępny w każdym sklepie spożywczym. Jeśli życie bez zbędnej chemii nie jest Ci obce, to zdecydowanie warto sprawdzić działanie kwasku cytrynowego. Obok sody oczyszczonej i octu to chyba najbardziej wszechstronny produkt czyszczący, który można dołączyć do arsenału domowych eko-detergentów.
3 Komentarze
Super artykuł
Używam do garnka :)
Kwasek cytrynowy bardzo przydatny