Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

Kwasek cytrynowy - zastosowanie. 7 propozycji, jak go wykorzystać

Kwasek cytrynowy - zastosowanie. 7 propozycji, jak go wykorzystać

Kwasek cytrynowy, czyli popularny dodatek do żywności znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji wykorzystania go w domu.

Kwasek cytrynowy w żywności

Kwasek cytrynowy to jeden z tych związków, która występuje praktycznie wszędzie, a o istnieniu, której wiele osób nawet nie wie. Występująca pod symbolem E330 substancja jest obecna w składzie napojów, sosów, olejów, przypraw, wina i piwa, a także przetworów mięsnych i rybnych. Nie ma się jednak czego obawiać, bo jest to w pełni naturalny środek, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest na masową skalę w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz farmaceutycznym.

Na początek warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest kwasek cytrynowy? Jest to organiczny związek chemiczny w postaci białego proszku, który, chociaż pozyskiwany jest przemysłowo w sposób sztuczny, to występuje również naturalnie. Jest obecny nie tylko, jak sama nazwa może wskazywać, w cytrynach, ale też w innych owocach: malinach, ananasach czy porzeczkach. Jest bardzo kwaśny – około 20 razy bardziej niż taka sama ilość soku z cytryny.

Mimo wielu właściwości, w przemyśle spożywczym stosuje się go przede wszystkim jako środek zwiększający trwałość produktów i wydłużający termin zdatności do spożycia. Kwasek cytrynowy jest przeciwutleniaczem i regulatorem kwasowości i jako taki zapobiega psuciu się żywności. Co istotne, nie jest konserwantem. To właśnie kwasek cytrynowy zapobiega przebarwieniom na owocach, a dzięki niskiemu pH zwiększa także przyswajalność witamin i składników odżywczych.

Jak widać, nie taki diabeł straszny jak go malują. Kwasek cytrynowy przynosi dużo korzyści, ale nie brakuje też wokół niego kontrowersji. Chodzi głównie o zarzuty, że jest to substancja rakotwórcza. Trzeba jasno zaznaczyć, że tego typu tezy nie mają żadnych solidnych podstaw i żadne rzetelne badania nie potwierdziły tych wątpliwości. Wprawdzie zbyt duża ilość kwasku w diecie może faktycznie sprzyjać pojawieniu się próchnicy, ale nadal nie ma mowy o żadnych zmianach nowotworowych. Jak ze wszystkim – wskazany jest umiar i rozsądek.

Kwasek cytrynowy w kuchni i nie tylko

Jest wiele scenariuszy, kiedy możemy sięgnąć po kwasek cytrynowy. Zastosowanie go nie musi zresztą ograniczać się tylko do kuchni. Prócz niewątpliwych zalet, dzięki którym substancja ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, kwasek cytrynowy na szeroką skalę wykorzystywany jest jako składnik różnego rodzaju środków czystości. Wszystko dzięki swoim właściwościom wybielającym, a także działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Nie musimy już sięgać po dedykowaną chemię domową, by uzyskać rewelacyjne rezultaty - wystarczy zaopatrzyć się w czysty i tani kwas cytrynowy.

Kwasek cytrynowy jako odkamieniacz

Najbardziej znany sposób wykorzystania kwasku cytrynowego to użycie go jako odkamieniacza do czajników. Nie tylko pomoże nam pozbyć się białego nalotu, ale też zniweluje zapach zastałej wody. Stosować można zarówno do czajników elektrycznych, jak i tradycyjnych. Nasza porada dotyczy czyszczenia dna naczynia, ale jeśli osad znajduje się również na ściankach, to można zrobić to samo zwiększając odpowiednio ilość wszystkich składników.  Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym? Na początek z czajnika pozbywamy się całej wody, a następnie do środka wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego. Zalewamy proszek odrobiną wody, około 50 ml wystarczy w zupełności. Następnie zagotowujemy roztwór i zostawiamy go na kwadrans. Po tym czasie wylewamy pozostałość i płuczemy. Może zajść potrzeba ponownego zagotowania wody 2-3 razy w celu całkowitego pozbycia się zapachu i smaku cytryny. Czyszczenie czajnika kwaskiem to skuteczny i ekologiczny sposób na przywrócenie sprzętu do pierwotnego stanu.

Kwasek na osad w szklankach

Na podobnej zasadzie co czajnik możemy również doczyścić szklanki, na których zebrał się osad z kawy czy herbaty. W tym przypadku wystarczy jednak zwykłe przetarcie szkła by usunąć zabrudzenia. Najlepiej jest to zrobić wysypując łyżeczkę na wilgotną gąbkę lub małą ścierkę. By zapobiegać takim zaciekom, a jednocześnie nadać naczyniom świeżego zapachu, kwasek można dodawać również do zmywarek – wystarczy 1 łyżeczka na cykl. 

Kwasek cytrynowy na świeże owoce

Zebrane czy kupione owoce dość szybko potrafią czernieć z zewnątrz. Szczególnie jest to widoczne podczas cieplejszych miesięcy, ale też kiedy wsadzimy owoce do lodówki,  co w niektórych przypadkach (np. banany) nie jest wskazane. By owoce dłużej zachowały świeżość i apetyczny wygląd wystarczy spryskać je roztworem zrobionym z łyżki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 200 ml wody. Przed spożyciem wystarczy je oczywiście przemyć pod bieżącą wodę lub po prostu obrać ze skórki.

Kwasek cytrynowy do prania

Odkamienianie pralki kwaskiem cytrynowym to nie tylko gwarancja czystego bębna, ale również świeży, cytrynowy zapach ubrań. Dodanie dwóch łyżeczek nie tylko pozwoli pozbyć się plan, ale również przedłuży żywot pralki. Wprawdzie kwasek jest bezpieczny dla kolorów i nie uszkadza ich w czasie prania, to dzięki swoim właściwościom wybielającym polecamy go stosować szczególnie w przypadku prania rzeczy białych.

Kwasek cytrynowy na brudne dłonie

Praca w kuchni czy garażu często może skutkować ciężkim do doczyszczenia brudem na dłoniach. Smar czy ślady po obieraniu buraków? Również w takiej sytuacji kwasek cytrynowy pomoże nam doprowadzić się do ładu. Najcięższe zabrudzenia wystarczy posypać proszkiem i wcierać drugą dłonią. Po chwili plamy powinny zacząć znikać. Można również wspomóc się wodą i powtórzyć proces ponownie. Nie ma się przy tym, czego obawiać – kwasek cytrynowy nie jest drażniący dla skóry.

Kwasek cytrynowy do kuchenki mikrofalowej

Przypalony tłuszcz i resztki jedzenia to widok znany każdemu posiadaczowi kuchenki mikrofalowej. Nie wygląda i nie pachnie to dobrze, a dodatkowo jest trudne do usunięcia. Przy pomocy kwasku cytrynowego będzie to jednak znacznie prostsze. Wystarczy rozpuścić 3 łyżeczki kwasku w 100 ml wody, a następnie roztwór w szklance lub małej miseczce umieścić w mikrofali i włączyć na kilka minut. Po tym czasie brud powinien być znacznie łatwiejszy do usunięcia.

Kwasek cytrynowy na przypalony garnek

Spalony garnek to jedna z tych rzeczy, która przytrafiła się chyba każdemu. Zadymione pomieszczenie i zapach spalenizny, który jest wyczuwalny jeszcze wiele godzin czy nawet dni później. Jest jednak sposób by pozbyć się go znacznie szybciej. Do garnka (nowego, nie tego przypalonego) wsypujemy opakowanie kwasku cytrynowego i zalewamy go niewielką ilością wody (około pół litra). Stawiamy na ogień, a po zagotowaniu trzymamy garnek na małym ogniu, pozwalając na powolne wygotowywanie się roztworu. Robimy tak do momentu, aż zapach spalenizny w kuchni zostanie zniwelowany, w razie potrzeby uzupełniając w międzyczasie wodę w garnku.

Kwasek cytrynowy – uniwersalny eko-czyściciel

Kwasek cytrynowy to nie tylko tani, ale przede wszystkim dobry i wydajny naturalny środek czystości. Jeśli życie bez zbędnej chemii nie jest Ci obce, to zdecydowanie warto sprawdzić działanie kwasku cytrynowego. Obok sody oczyszczonej i octu to chyba najbardziej wszechstronny produkt czyszczący, który można dołączyć do arsenału domowych eko-detergentów.  

< Wróć do bloga Następny wpis >

2Komentarze

    • Avatar
      Ania
      Apr 04, 2021

      Super artykuł

    • Avatar
      Marta
      Apr 04, 2021

      Używam do garnka :)

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania