Olejek rycynowy - zastosowanie. Odkryj jego wszechstronne właściwości

Olejek rycynowy - zastosowanie. Odkryj jego wszechstronne właściwości

Olejek rycynowy znany był już od starożytności i na dobre zagościł w medycynie naturalnej jako środek przeczyszczający. Kryje w sobie jednak wiele innych zalet.

Olejek rycynowy – zastosowanie

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z rącznika pospolitego, rośliny znanej już w starożytnym Egipcie i Indiach. Obecnie jego uprawa ma już miejsce w wielu punktach na świecie, nawet w Rosji. Olej z ziaren tłoczony jest na zimno, ale ze względu na zawartość szkodliwej substancji, jaką jest rycyna, musi również zostać poddany dodatkowej obróbce termicznej w celu jej neutralizacji. W efekcie otrzymany produkt w zdecydowanej większości składa się z przezroczystego i gęstego kwasu tłuszczowego rycynowego o białym lub jasnożółtym zabarwieniu.

Dla większości osób olej rycynowy znany jest przede wszystkim jako skuteczny środek przeczyszczający. Jednak możliwości jego wykorzystania jest znacznie więcej i nie ograniczają się tylko do lecznictwa. Dzięki swoim właściwościom olej rycynowy używany jest z wielu, dość odległych od siebie branżach: od farmaceutycznej, przez kosmetyczną, a na produkcji smarów, farb i płynów hydraulicznych kończąc. Z punktu widzenia zwykłego konsumenta najbardziej istotne jest jednak to, jak na co dzień można wykorzystać olejek rycynowy wewnętrznie i zewnętrznie

owoce rycyny na drzewie

Olejek rycynowy – właściwości lecznicze

Olejek rycynowy od zawsze urzęduje w świadomości przede wszystkim jako tani i skuteczny środek przeczyszczający. Stosowany od dawna w medycynie naturalnej do dzisiaj jest często używany jako sprawdzony sposób na zaparcia. Już jedna, dwie łyżki spożytego oleju gwarantują efekt w krótkim czasie. Olej rycynowy podrażnia ścianki jelita grubego i jego błonę śluzową, zwiększa ilość wody w treści, a także pobudza perystaltykę, co prowadzi do lepszego i łatwiejszego wypróżnienia. Należy podkreślić, że o ile jest to skuteczny sposób na radzenie sobie z takimi problemami, to jest to tylko metoda doraźna i nie powinna być stosowana na dłuższą metę. Przy braku oczekiwanych efektów i poprawy stanu, terapię należy przerwać i poszukać rady lekarza specjalisty.

Ze względu na wzmożoną ilość skurczy, spożywanie oleju rycynowego nie jest wskazane dla kobiet w ciąży, a także dla osób, które zmagają się ze schorzeniami układu pokarmowego i jelit. Dodatkowo trzeba pamiętać, że będąca efektem spożycia oleju biegunka może powodować nadmierne odwodnienie i ubytek soli mineralnych z organizmu, które wymagać będą uzupełnienia. Odpowiednia podaż płynów jest tutaj kluczowa.

Olejek rycynowy – stosowanie zewnętrzne

Znacznie większe zastosowanie ma aplikacja zewnętrzna oleju rycynowego – na paznokcie, włosy i skórę. Mimo, że używa się go głównie ze względu na właściwości kosmetyczne, to może on też służyć do sporządzania okładów łagodzących różnego rodzaju bóle – głowy, brzucha czy mięśni. Kojący efekt da się uzyskać bardzo szybko, a wystarczy do tego podgrzany olej nałożony na gazę, którą następnie przykładamy w miejscu występowania bólu. Pozostawienie go na dłużej i zaizolowanie np. folią pozwoli na wydłużenie trwania efektu.

Olejek rycynowy można również stosować na skórę w celu jej zmiękczenia, szczególnie w miejscach, gdzie najczęściej jest ona, zgrubiała i sucha – na piętach, łokciach, czy kolanach. Można go też nakładać na paznokcie w celu wzmocnienia i dla lepszej regeneracji płytki, a także na blizny dla poprawienia wyglądu skóry w tym miejscu. Przy okazji warto również wspomnieć o rzekomym pozytywnym wpływie olejku rycynowego w terapii zmian nowotworowych. Na chwilę obecną badania nie dostarczyły twardych dowodów mogących potwierdzić takowe działanie i nie należy traktować olejku rycynowego jako remedium na raka.

stopy i dłonie

Jak stosować olejek rycynowy na włosy?

Osobnym tematem jest użycie olejku rycynowego na włosy oraz na rzęsy i brwi. Taki zabieg ma na celu szeroko pojmowaną poprawę kondycję i wyglądu włosów. W przypadku brwi i rzęs efektem będą dłuższe i grubsze oraz ciemniejsze włoski. Jak nakładać olej rycynowy na rzęsy? W tym przypadku najlepiej jest po prostu użyć szczoteczki do tuszu do rzęs i nakładać olejek bezpośrednio pamiętając o kontrolowaniu używanej ilości. Nadmiar, który może dostać się do oczu, powoduje podrażnienie i łzawienie. Przy aplikacji na brwi można posłużyć się palcem, cały czas pamiętając o ochronie oczu.

Trochę inaczej wygląda sprawa w przypadku stosowania olejku rycynowego na włosy. Ze względu na gęstą konsystencję lepiej jest użyć oleju jako dodatku do maseczki, czy domowej odżywki do włosów albo wymieszać go z innym, lżejszym olejem. Smarować można zarówno włosy, jak i skórę głowy. Co dzięki temu uzyskamy? Rezultatem są miękkie, grubsze i bardziej lśniące włosy. Poza tym jesteśmy w stanie pozbyć się problemu rozdwojonych końcówek, a nawet przyspieszyć wzrost. Zmianie ulegnie również barwa włosów, które powinny stać się ciemniejsze.

Olejowanie olejem rycynowym

W jaki sposób najlepiej używać olejku rycynowego, aby efekt był najlepszy i długotrwały? Najlepiej zdecydować się na olejowanie. Olejowanie włosów olejem rycynowym to nic innego jak nałożenie i wmasowanie we włosy i skórę głowy oleju i zostawienie go pod przykryciem na jakiś czas. Ciężko jest podać, ile konkretnie powinno minąć, bo nasze włosy są różne i jest to kwestia mocno indywidualna – raz wystarczy kilkadziesiąt minut, a czasami wygodniej i lepiej jest np. zostawić olej na głowie przez całą noc. Należy jednak pamiętać, że potrzebne będzie uzbrojenie się w cierpliwość. Efekty nie będą widoczne od razu i pierwsze rezultaty pojawią się dopiero po kilku tygodniach czy miesiącach regularnego stosowania. Olejek rycynowy warto aplikować po wymieszaniu go z innym olejem – bez tego jego konsystencja może znacząco utrudnić zarówno nakładanie, jak i późniejsze spłukanie włosów.

Olejek rycynowy na łupież

Prócz poprawy wyglądu i kondycji włosów olejek rycynowy może okazać się pomocny także w przypadku zmory wielu osób – łupieżu. Jest to możliwe dzięki właściwościom olejku rycynowego, który nie tylko dobrze nawilża włosy, ale wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Dzięki temu chroni skórę głowy przed infekcjami, które mogą być przyczyną powstawania łupieżu, a także przed nadmiernym wysuszeniem, które często nasila objawy. W tym przypadku kuracja przebiega na podobnej zasadzie, co opisane wcześniej olejowanie.

Olejek rycynowy – czy warto?

Czy warto kupić olej rycynowy? Oczywiście, że tak. I jest ku temu wiele powodów. To naturalny i niedrogi, a przede wszystkim sprawdzony środek, który w zależności od potrzeb możemy stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Szczególnie warto go polecić jako składnik domowej kosmetyczki – zyskamy dzięki niemu nie tylko piękne i zadbane włosy, ale również pozbędziemy się nieznośnego łupieżu oraz wygładzimy i odbudujemy zmiany na skórze i paznokciach. Olejek złagodzi też bóle głowy i mięśni oraz pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zaparć.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania