Musli z jagodami goji, nasionami chia i kokosem – pożywne i zdrowe śniadanie
Musli z dodatkiem mleka lub jogurtu naturalnego może być pełnowartościowym posiłkiem, pod warunkiem że w jego składzie nie znajdziemy cukru, oleju palmowego i sztucznych dodatków. W pełni naturalne musli z jagodami Goji i nasionami Chia lub kokosem to nie tylko doskonały smak, ale też codzienna porcja zdrowia.
Przejdź do następnych akapitów:
Jak zgodnie twierdzą dietetycy, śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia, dostarczającym nam solidnej porcji energii i wszystkich składników odżywczych. Reguluje ono pracę układu pokarmowego i sprawia, że nie dopadają nas ataki „wilczego głodu”, które często zaspokajamy bezwartościowymi słodyczami i przekąskami.
„Poranny posiłek zapewnia nam 25% energii, zaopatruje organizm w glukozę, która pobudza mózg do pracy i przyśpiesza proces myślenia. Jednocześnie zmniejsza problemy z koncentracją i pamięcią, poprawia naszą odporność i samopoczucie. Nawyk jedzenia śniadań dobrze wpływa na nasze zdrowie oraz wygląd, zapobiega nadwadze oraz powodowanym nią chorobom. Ponadto posiłek jedzony bez pośpiechu, wspólnie z rodziną, kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir-vivre i kształtuje kompetencje społeczne” - twierdzi Julita Dudicz, dietetyk i specjalista medycyny naturalnej w wywiadzie dla serwisu fit.pl.
Podstawową częścią składową śniadania powinny być produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Zawarte w nich węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, stopniowo uwalniają energię, dostarczając „paliwa” na wiele godzin pracy lub nauki.
Musli na śniadanie?
Popularnym wyborem śniadaniowym wielu osób jest musli, czyli mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów i owoców. Serwowane z mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami wydaje się być idealnym rozwiązaniem, dostarczającym nie tylko zdrowych węglowodanów, ale również białka, witamin i innych niezbędnych składników.
Pamiętać trzeba jednak, że nie każde musli jest takie samo i nie każde jest zdrowe. Najpopularniejsze produkty, dostępne w większości sklepów, wytwarzane są metodami przemysłowymi z wykorzystaniem dużych ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego a nierzadko również utwardzanych tłuszczy trans i syntetycznych aromatów. Takie musli nie ma wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia, a już na pewno nie pomoże nam w zachowaniu szczupłej sylwetki.
Ale ja lubię musli, czy powinienem z niego zrezygnować?
Nie, nie ma takiej potrzeby. Alternatywą dla masowej, przemysłowej produkcji jest oferta sklepów ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich pyszne mieszanki musli pozbawione wad swoich masowo produkowanych odpowiedników.
W sklepie Naturalnie Zdrowe postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom osób, które chcą jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie. W naszej ofercie znajdą Państwo musli skomponowane wyłącznie z naturalnych składników, BEZ DODATKU cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, wzmacniaczy smaku i syntetycznych aromatów. Warto wspomnieć, że wykorzystywane w produkcji płatki pochodzą bezpośrednio od polskich rolników a bakalie nie zawierają siarczyn.
Zwolennikom egzotyki proponujemy następujące warianty smakowe:
-
Musli pełnoziarniste Kokos i Goji - płatki owsiane (40%), płatki jęczmienne (20%), płatki ryżowe (15%), jagody goji (8%), płatki kokosowe (7%), słonecznik łuskany (5%), siemię lniane (5%).
-
Musli pełnoziarniste Chia i Goji - płatki owsiane (20%), płatki jęczmienne (20%), płatki żytnie (20%), słonecznik łuskany (15%), jagody Goji (10%), siemię lniane (10%), nasiona Chia (5%).
Nasiona Chia, czyli szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) jest rośliną pochodzącą z Meksyku, uprawianą już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Jej nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, dużą ilość przeciwutleniaczy, żelazo, magnez, cynk, fosfor, witaminy E, B1 i B3 oraz kwasy Omega-3 i Omega-6 (obniżające poziom cholesterolu i regulujące pracę układu odpornościowego.
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lyciu barbarum). Pomagają regulować pracę serca, ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu i cukru.
Płatki kokosowe powstają z miąższu orzecha palmy kokosowej (Cocos nucifera). Są przede wszystkim bogatym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) – w przeciwieństwie do innych tłuszczy, do ich trawienia nie są potrzebne enzymy takie jak żółć i lipaza. Wchłaniają się bezpośrednio z żołądka do naczyń krwionośnych wątroby, gdzie od razu są wykorzystywane jako źródło łatwo dostępnej energii. Zawierają także kompleks witamin z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy – wskazany dla kobiet w ciąży.