Najlepsza mąka na chleb

Najlepsza mąka na chleb

Najlepsza mąka na chleb

Pyszny i chrupiący chleb piekły kiedyś nasze babcie. Dziś - gdy na sklepowych półkach znajdujemy niskiej jakości pieczywo - wracamy do korzeni i szukamy informacji na temat domowego wypieku chleba. Jaką mąkę wybrać? Która najbardziej nadaje się do wypieku tradycyjnych kajzerek, a z której upieczemy pełnoziarnisty ciemny chleb?

W tym artykule pokażemy Wam poszczególne rodzaje mąk, wskażemy, która mąka na chleb jest najlepsza oraz opiszemy ciekawy sposób na wypiek pieczywa w domu.

Ale zacznijmy od wskazania, że tradycyjna mąka chlebowa to mąka pszenna i żytnia. A w jej doborze do wypieku chleba istotny jest nie tylko jej rodzaj, ale i typ.

Co oznacza typ mąki?

Typ mąki to wartość, która pokazuje nam, ile w danej mące znajduje się substancji mineralnych po spaleniu jej w specjalnym piecu. Pozostałe substancje mineralne nazywa się popiołem. I tak mąka pszenna typ 550 zawiera 0,55% popiołu, a typ 2000 już 2% tych składników.

Dodajmy, że im wyższy typ, tym zdrowsza mąka i ciemniejszy chleb można z niej upiec.

Mąka na chleb, a różne rodzaje pieczywa

Mąka pszenna do wypieku chleba

Wszystkie mąki pszenne są łatwe w wykorzystaniu i idealnie nadają się do wypieku chleba - zwłaszcza dla początkujących. Wysoka zawartość glutenu sprawia, że ciasto na chleb i bułki jest sprężyste, puszyste i lekkie. Ten typ mąki wymaga dodania drożdży, ale nie jest konieczne przygotowanie chleba pszennego na zakwasie. Warto jednak wiedzieć, że jego dodatek subtelnie podkręci smak i zapach powstałych wypieków.

Co ważne wypieki z mąki pszennej wpływają na porowatość pieczywa - czego koronnym dowodem jest ciabatta, której nie przygotujemy z innego rodzaju mąki.

Mąka pszenna - idealna do wypieku ciabatty

Typ 750 - najpopularniejsza mąka do wypieków

Zyskuje miano mąki z najlepszymi właściwościami wypiekowymi. Ma kremowy kolor i nadaje się do pieczenia tradycyjnych bułek, chleba, a nawet pizzy. Powstałe z niej wypieki domowego wyrobu są bogate w substancje odżywcze, witaminy oraz błonnik, pieczywo zaś ma delikatny smak. A wysoka zawartość glutenu w pszenicy sprawia, że ciasto jest sprężyste i dobrze wyrośnięte.

Chrupiąca skórka i delikatne ezdwnętrze - idealny polski chleb

Graham typ 1850 - sypka, ale pełnowartościowa mąka do wypieków

Popularnością wśród wielu osób cieszy się również mąka Graham typ 1850. Ten rodzaj mąki powstaje w wyniku przemiału złożonego, tj.:

  • bielmo, czyli środek ziarna mieli się drobno;
  • otrąb, czyli otoczkę zewnętrzną owocowo-nasienną mieli się na grubo.

Taki sposób przygotowania powoduje, że mąka jest sypka (tak jak w przypadku mąki pszennej) oraz zawiera wszystkie wartości odżywcze, co całe ziarno. Najlepiej przygotować z niej małe grahamki, ale jest również idealna do wypieku pełnoziarnistego chleba.

Mąka pszenna razowa typu 2000

Mąka razowa typu 2000 to pełnoziarnista mąka, której ziarno zostało przemielone tylko raz. Zawiera obfite ilości błonnika i witamin, a powstałe z niej wypieki są elastyczne i o lekko wilgotnej konsystencji. Gluten zaś sprawia, że ciasto rośnie jak oszalałe.

Pokrojony świeżo upieczony chleb

Mąka orkiszowa - uniwersalna mąka chlebowa

Produkowana z pszenicy, ale ze starszej odmiany, orkiszu - o znacznie wyższych wartościach odżywczych niż tradycyjna mąka pszenna. Dzięki temu mąka orkiszowa zawiera lepiej przyswajalną formę glutenu i może być wykorzystana w jadłospisie osób przebywających na niektórych rodzajach diet. Jest lekka i można ją stosować na zmianę z mąką pszenną.

Mąka orkiszowa ma dwa najpopularniejsze typy:

  • typ 700 - o jasnym kolorze zbliżonym do barwy mąki pszennej;
  • typ 2000 - mąka bogatsza w białko, magnez oraz witaminy z grupy B, w tym głównie witaminę B6.

Jaka mąka orkiszowa będzie najlepsza do wypieku chleba w domu? Obie idealnie sprawdzą się do przygotowania klasycznych bułek i zdrowego chleba. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych.

Miarka białej mąki na chleb

Jaką mąkę wybrać do wypieku bułek?

W przypadku pieczywa wyborowego, czyli bułek i rogali dużo lepiej sprawdzą się mąki o niższym typie. Proponujemy tutaj mąkę typ 500 oraz 650. Bułki będą puszyste, wyrośnięte i niezwykle smaczne. Ta mąka jest idealna dla osób z problemami trawiennymi - upieczone pieczywo jest lekkie i łatwo przyswajalne przez organizm.

Jaką mąkę wybrać do przygotowania bułek TAK

Mąka żytnia do wypieku chleba

Zastanawiając się, jaką mąkę na chleb wybrać, trafiamy na mąkę żytnią. Ten typ mąki zawiera minimalne ilości glutenu, składniki mineralne w wyższej ilości, np. witaminy z grupy B i więcej błonnika, a produkty z niej przygotowane są znacznie trwalsze niż pieczywo z mąki pszennej. Warto wiedzieć, że pieczywo z mąki żytniej jest charakterystyczne dla Europy centralnej i wschodniej.

Mąki żytnie wymagają użycia zakwasu w procesie prowadzenia ciasta. I najlepiej robić to wg starej piekarskiej zasady, tj. ukwasić połowę całości mąki żytniej przewidzianej w recepturze pieczenia.

Mąka na chleb w woreczku

Typ 720 - najpopularniejsza mąka żytnia

Ta ciemna odmiana sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej do wypieku chleba. Ma szaro-brązowy kolor oraz widoczne całe ziarna w gotowym produkcie. Pieczywo żytnie z mąki typu 720 jest bogate w błonnik, magnez, potas oraz fluor. I najlepiej smakuje przygotowane na tradycyjnym zakwasie.

Mąka żytnia razowa typ 2000

Jej największym plusem jest jednorazowe mielenie. Ta pełnoziarnista i ciemna mąka żytnia razowa będzie świetną bazą do wypieku pieczywa w domu - niezależnie czy masz ochotę na chleb przygotowany na drożdżach czy na zakwasie. Zawiera mnóstwo otrębów i witamin. A dodatkowo możemy z niej przygotować żytni zakwas na polski żurek.

Mąka żytnia i przygotowany z niej ciemny chleb

Żytnia sitkowa typ 1400 - zapomniana, ale doskonała na zakwas

To bardzo nietypowy produkt. Sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za ciemnym pieczywem, ale chcą się zdrowo odżywiać. Powstaje w wyniku zmielenia całego ziarna wraz z oddzieleniem większych otrębów. Doskonała na zakwas z lekko kwaskowym smakiem i jasnoszarą barwą. Nasz sklep oferuje ten rodzaj mąki. Możesz ją znaleźć również w innych miejscach ze zdrową żywnością.

Inne mąki do wypieku chleba

Obecnie ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne oraz panującą modę do pieczenia chleba używa się także innych mąk takich jak ryżowa, kukurydziana czy gryczana, które dodatkowo są mąkami bezglutenowymi.

Mąka ryżowa

Występuje w wersji białej oraz brązowej. W Polsce mało popularna, za to wykorzystywana na szeroką skalę w krajach azjatyckich - właśnie do wypieku chleba. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, co sprawia, że produkty z niej przygotowane są kruche.

Mąka kukurydziana

Ma żółty kolor i delikatny smak. Podobnie jak w przypadku mąki ryżowej jest to produkt bezglutenowy. Lubiana w USA. Możemy z niej przygotować pieczywo na drożdżach lub zakwasie. Dzięki temu powstaje chleb o zbitej konsystencji.

Chleb kukurydziany – inne mąki do wypieku chleba TAK

Mąka gryczana

Stosowana często w diecie bezglutenowej. Ma delikatny lekko gorzki smak i najlepiej do wypieku chleba łączyć ją z tradycyjną mąką pszenną, co sprawi, ze wzmocni ona jego smak. Powstały chleb ma miękką strukturę i bardzo ładnie rośnie.

Dostępna jest w wersji białej oraz pełnoziarnistej.

Jaką mąkę wybrać do wypieku tradycyjnego polskiego chleba?

Smak tradycyjnego polskiego chleba uzyskamy łącząc ze sobą dwa rodzaje mąk: mąkę pszenną typ 750 oraz żytnią typ 720 w proporcjach 60%-40%. Do tego dodaj odrobinę soli oraz wody, aby uzyskać polskie ciasto z prawdziwego zdarzenia. Dodajmy jeszcze, że taki tradycyjny chleb nie jest wypiekany na zakwasie.

Tradycyjny polski chleb z mąki żytniej i pszennej

Gotowe mieszanki do wypieku chleba

Zamiast kupować różne rodzaje mąki na chleb warto skusić się na gotowe mieszanki do wypieku w domu. Są to specjalnie przygotowane zestawy składające się z odpowiednio dobranych rodzajów mąk wraz z naturalnym zakwasem oraz słodem zbożowym. To szybki i niezwykle prosty sposób pieczenia chleba w domowym zaciszu.

Pieczywo z domowego wypieku

Mieszanki do wypieku chleba dostępne w naszym sklepie nie zawierają konserwantów, substancji spulchniających oraz cukrów. Możemy z nich przygotować chleb tradycyjnie w piekarniku lub przy pomocy automatu. Składniki mieszanek są odpowiednio dobrane, a ich różnorodność sprawia, że każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie. Jaka mieszanka będzie dla Ciebie najlepsza? Wśród produktów znajdziesz:

  • chleb orkiszowy,
  • ketogeniczny,
  • razowy,
  • chleb wiejski,
  • pieczywo bezglutenowe.

Wszystkie informacje dotyczące sposobu przygotowania naszych produktów znajdują się na każdym opakowaniu. W dodatku do każdego wypieku możesz dodać odrobiny swoich ulubionych składników - ziaren czarnuszki, słonecznika, pestki dyni, a nawet mak czy kminek.

Pełnoziarnisty chleb wypiekany w domu

Mąka na chleb - podsumowanie

Już wiemy, że tradycyjna mąka na polski chleb składa się z mieszanki mąki pszennej i żytniej w odpowiednich proporcjach. Chcielibyśmy na koniec zachęcić Was do wypieku pieczywa w domu, zwłaszcza, że producenci pieczywa często kuszą nas z pozoru zdrowym chlebem, ale sztucznie barwionym karmelem. W przypadku własnoręcznego wypieku mamy pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się w środku naszego chleba czy bułki.

< Wróć do bloga

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania