Herbata z hibiskusa - działanie, jak parzyć

   10/15/2021 10:06:33    Komentarze 0
Herbata z hibiskusa - działanie, jak parzyć

Ketmia szczawiowa (hibiskus sabdariffa) to jedna z tych roślin, które nie tylko pięknie się prezentują, ale mają również wiele właściwości prozdrowotnych. Znana już w starożytności do dzisiaj stanowi podstawowy składnik napojów, które pić można zarówno w lecie, jak i w sezonie jesienno-zimowym. Co takiego zawiera w sobie hibiskus i dlaczego warto go pić? Przekonajmy się.

herbata z hibiskusa

Kwiat hibiskusa - czerwone złoto faraonów

Chociaż hibiskus, nazywany czerwonym złotem faraonów, wywodzi się z terenów północnej Afryki i Bliskiego Wschodu to obecnie jego uprawy można spotkać w wielu miejscach na świecie. Dotarł na tereny południowo-wschodniej Azji, do Ameryki Południowej i Środkowej, a nawet na wyspy Pacyfiku, czyli wszędzie tam, gdzie panuje ciepły i wilgotny klimat. Z powodu takiej ekspansji hibiskus spotykany jest również pod innymi nazwami jak róża chińska, malwa sudańska i ketmia szczawiowa. Potocznie jednak najczęściej używa się skróconej formy, czyli hibiskus.

Pod względem wyglądu hibiskus to dość duża roślina. Ten jednoroczny krzew osiągający wysokość 2,5-3 metry może w przydomowych ogródkach pełnić funkcję barwnego żywopłotu. Tym bardziej że jego kwiaty są spore i mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych: białym, fioletowym, pomarańczowym i liliowym. Najbardziej znaną odmianą jest jednak ta z czerwono-purpurowymi płatkami, które spotkać można w sklepach ze zdrową żywnością.

suszone kwiaty hibiskusa

Kwiaty hibiskusa – wartości odżywcze

Hibiskus to oczywiście nie tylko imponujące kwiaty, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne wynikające z wyjątkowego składu zawartego w płatkach tej rośliny. O ile zapach kwiatów nie jest mocny i wyróżniający się, to smak zdecydowanie jest już charakterystyczny i zapadający w pamięć: mocno kwaskowaty i orzeźwiający. Wszystko przez dużą ilość witaminy C, a także przez kwasy organiczne: kwas cytrynowy, jabłkowy i inne.

To oczywiście nie wszystko. Hibiskus zawiera również wiele cennych substancji prozdrowotnych jak flawonoidy, polifenole i antocyjany, cechujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Kwiat malwy sudańskiej to także błonnik wpływający pozytywnie na nasz układ pokarmowy i regulujący wiele procesów związanych z trawieniem. Składniki hibiskusa nie tylko nadają roślinie oryginalnego smaku, ale też realnie obniżają ryzyko wystąpienia i rozwoju wielu chorób.

Właściwości zdrowotne hibiskusa

Duża ilość przeciwutleniaczy i witaminy C tłumaczy w dużym stopniu właściwości lecznicze ketmii szczawiowej i jej obecność w medycynie naturalnej. Co jednak istotne, również medycyna tradycyjna potwierdziła pozytywne efekty i wpływ hibiskusa na nasze zdrowie. Kiedy zatem warto sięgnąć po herbatę z hibiskusa? Przede wszystkim, by wzmocnić układ odpornościowy organizmu.

Silny układ immunologiczny powinien być dla nas priorytetem nie tylko w okresie wzmożonych infekcji, ale przez cały rok. Hibiskus i jego zdolność do zwalczania wolnych rodników redukuje ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym picie naparu z kwiatu hibiskusa pomaga uniknąć przeziębień, a nawet gryp – gorący napar wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia odporność organizmu i przeciwdziała infekcjom, a nawet łagodzi kaszel.

napar z hibiskusa

Hibiskus na trawienie i oczyszczenie

Wcześniej wspomnieliśmy już o zawartości błonnika w kwiatach hibiskusa, który reguluje procesy trawienne. Co ciekawe, hibiskus wykazuje również właściwości oczyszczające i pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Kwiat malwy sudańskiej nie tylko przyspiesza metabolizm, ale daje też delikatny efekt przeczyszczający, co pozwala usunąć zalegającą treść z jelit. Ma również działanie moczopędne i zapobiega przez to nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.

Z tego powodu warto korzystać z kwiatów hibiskusa nie tylko przy oczyszczaniu organizmu i detoksie, ale także, by wzmocnić efekt diet odchudzających tym bardziej że picie herbaty obniża wchłanianie węglowodanów i przyczynia się do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej.

Herbata z hibiskusa na zdrowe serce

Regularne picie naparu prócz wymienionych wyżej zalet ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i serce. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale redukuje również poziom złego cholesterolu LDL. Wszystko przez zawarte w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału czy udaru.

Kwiaty z hibiskusa na włosy i skórę

Właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne mają też wpływ na poprawę kondycji skóry i włosów. Ten fakt potwierdza również obecność hibiskusa w składzie kosmetyków, szczególnie tych do pielęgnacji cery osób w średnim wieku i starszych. Kwiat hibiskusa nie tylko poprawia elastyczność – wygładza również zmarszczki, niweluje przebarwienia i ujednolica koloryt. Spowalnia procesy starzenia się skóry, a włosom przywraca blask i gładkość.

napój z hibiskusa

Herbata z hibiskusa – jak przygotować?

Parzenie naparu z kwiatu hibiskusa nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Cały proces sprowadza się do zalania odpowiedniej ilości suszu gorącą wodą o temperaturze około 95 stopni, czyli praktycznie od razu po zagotowaniu, gdy przestanie bulgotać. Następnie wystarczy zostawić napar pod przykryciem na mniej więcej 10 minut. W zależności od przyrządzanej ilości powinniśmy użyć dwóch małych łyżeczek, jeśli parzymy tylko dla siebie lub dwóch łyżek, gdy zalewamy litrowy dzbanek.

Herbata z hibiskusa może być pita jako rozgrzewający, leczniczy napar, ale też jako orzeźwiający napój w letnich miesiącach. Samo przygotowanie nie będzie się od siebie różnić, ale w drugim przypadku potrzebne będzie oczywiście odpowiednie schłodzenie i dodanie kostek lodu dla wzmocnienia efektu. Inne będą również dodatki. Ze względu na kwaskowaty smak, warto dodać coś dla osłodzenia. Do ciepłego wariantu lepiej nada się odrobina miodu, plasterki cytryny czy sok z malin. W wersji letniej warto spróbować syropu z czarnego bzu i listków mięty, które dodatkowo podniosą walory smakowe.

Hibiskus – przeciwwskazania

Nie zostały stwierdzone skutki uboczne spożywania herbaty z hibiskusa i chociaż regularne picie naparów niesie ze sobą wiele korzyści, to w pewnych przypadkach powinniśmy skonsultować się z odpowiednim lekarzem specjalistą. Chodzi przede wszystkim o kobiety w ciąży, a także osoby z niskim ciśnieniem. Wiedzy powinny zaciągnąć również pary starające się o dziecko, gdyż hibiskus może zaburzać gospodarkę hormonalną i przez to mieć wpływ na płodność zarówno po stronie kobiet, jak i mężczyzn.

Kwiaty hibiskusa - idealne na zimę i lato Poza powyższymi wyjątkami herbata z hibiskusa, to godny polecenia dodatek do diety, nie tylko w okresie wzmożonych infekcji, ale także jako orzeźwiający napój podczas letnich upałów. Orzeźwiający smak, oczyszczanie organizmu, wzmocniona odporność dzięki antyoksydantom, a także lepsze trawienie i zdrowy wygląd cery. A to tylko niektóre właściwości herbaty z kwiatów hibiskusa! Jesień już za oknem i lepiej działać zawczasu – tym bardziej, jeśli można robić to w tak pyszny sposób.

Zostaw komentarz

Zamieszczajc komentarz, wyraam zgod na przetwarzanie moich danych osobowych w celu obsugi komentarzy. Zapoznaem/am si i akceptuj Regulamin i Polityk prywatnoci. Zostaam/em uprzedzony, e komentarze naruszajce przepisy prawa lub uzasadniony interes serwisu nie bd publikowane, mog by moderowane lub usuwane.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło