Suszone daktyle - skąd bierze się ich popularność?

   11/19/2021 12:00:33    Komentarze 0
Suszone daktyle - skąd bierze się ich popularność?

Suszone daktyle - skąd bierze się ich popularność?

Daktyle należą do najchętniej wybieranych suszonych owoców. Są szczególnie popularne w niektórych kręgach np. sportowców. Korzyści ze spożywania mogą jednak czerpać wszyscy, którzy dbają o zdrowy styl życia, bo daktyle to skarbnica wartościowych substancji odżywczych i alternatywa dla cukru. Sprawdźmy, skąd bierze się ich popularność i czy faktycznie są warte włączenia do codziennej diety.

palma daktylowa z owocami

Pochodzenie daktyli suszonych

Daktyli suszonych nie trzeba nikomu przedstawiać. Te bakalie spożywać można obecnie przez cały rok, ale kiedyś kojarzone były głównie ze świętami bożonarodzeniowymi. Wtedy wśród orzechów i innych owoców suszonych stanowiły przekąskę spożywaną w rodzinnym gronie. I tak jest do dzisiaj, chociaż ich wyjątkowość z racji powszechnej dostępności jest już oczywiście mniejsza.

Skąd biorą się suszone daktyle? To owoce palmy daktylowej, zwanej drzewem życia - rośliny rosnącej w krajach arabskich na Bliskim Wschodzie, regionie południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce, a nawet na południu Stanów Zjednoczonych. Świeże owoce występują w dwóch rodzajach: miękkie, z których uzyskać można miód daktylowy oraz twarde, o większej zawartości skrobi, które przerabia się na mąkę i służą do pieczenia "chleba pustyni".

Właściwości odżywcze suszonych daktyli

Daktyle suszone to prawdziwa bomba składników odżywczych począwszy od witamin i minerałów, a na antyoksydantach i błonniku kończąc. Jeśli chodzi o witaminy, to szczególnie dużo jest tych z grupy B, ale nie brakuje również A, C oraz K. Wśród pierwiastków na uwagę zasługują przede wszystkim znaczne ilości potasu, a także fosforu, wapnia i cynku. Wymienić można również żelazo i mangan.

Na szczególną uwagę zasługują jednak zawarte w daktylach przeciwutleniacze. Ich właściwości przeciwzapalne nie tylko pomagają budować odporność organizmu, ale zwalczają również wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się komórek oraz zwiększają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Suszone daktyle zawierają w sobie również naturalne salicylany, które obniżają gorączkę i działają przeciwbólowo. Daktyle suszone nie podrażniają przy tym żołądka i jelit jak ma to miejsce w przypadku analgetyków.

daktyle suszone

Daktyle suszone na dobre trawienie

Duża zawartość błonnika w suszonych daktylach pozwala na skuteczne zaspokojenie głodu i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Dodatkowo błonnik wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i normuje cykl wypróżnień. Regularne spożywanie daktyli poprawia przemianę materii i mimo wysokiej kaloryczności może być cennym dodatkiem w dietach odchudzających przy zachowaniu umiaru.

Również osoby zmagające się z nadkwasotą powinny włączyć do diety suszone daktyle. Właściwości alkalizujące daktyli pozwalają na łagodzenie objawów i przynoszą ulgę przy częstej zgadze.

Suszone daktyle na mocne serce

Może być to zaskakujące dla niektórych, ale spożywanie suszonych daktyli może w istotny sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wzmocnić pracę serca. Wszystko za sprawą dużej ilości potasu. Dzięki obecności tego pierwiastka daktyle nie tylko zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w żyłach, ale również regulują ciśnienie krwi, chroniąc przed nadciśnieniem tętniczym.

Stres, zły sen, zmęczenie? Spróbuj suszonych daktyli.

Obecne tempo życia sprawia, że każdego dnia jesteśmy narażeni na stres i obciążenie układu nerwowego, co następnie przekłada się na bezsenność i kiepską regenerację. Zamknięte koło bez wyjścia. Zamiast sięgać po środki farmaceutyczne, warto spróbować najpierw naturalnych rozwiązań. Jednym z nich są właśnie suszone daktyle.

Na poszargane nerwy i lepszy sen pomogą obecne w dużych ilościach witaminy z grupy B, a także tauryna, która przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i działa wzmacniająco na nasze zmysły, szczególnie wzroku i słuchu. Przyczynia się do lepszej i szybszej regeneracji mięśni, a także wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.

suszone daktyle w miseczce

Suszone daktyle - idealne źródło energii dla sportowców

Osoby aktywne fizyczne wiedzą doskonale jak istotna jest odpowiednia podaż energii podczas treningu. Dlatego też daktyle suszone są idealnym kompanem każdego sportowca. Ich właściwości odżywcze pozwalają szybko dostarczyć szybko wchłanianej porcji cukrów prostych i uzupełnić niedobór glikogenu. Również wspomniana wcześniej tauryna, która pomaga w regeneracji mięśni, powinna zachęcać do spożywania daktyli suszonych podczas wysiłku fizycznego.

Świeże daktyle, a suszone. Jaka jest różnica?

Daktyle świeże od wersji suszonej różnią się przede wszystkim ilością kalorii w przeliczeniu na 100 g produktu. Spowodowane jest to ubytkiem wody podczas procesu suszenia. O dziwo jednak nie zmienia się aż tak bardzo koncentracja witamin i minerałów. Ma to związek z tym że nawet świeży daktyl nie jest bardzo soczysty więc i ubytek wody jest znacznie mniejszy niż w przypadku innych owoców. Suszone daktyle mają jednak dodatkową przewagę, że mogą być przechowywane dłużej.

Przeciwwskazania do spożywania daktyli

Kto nie powinien jeść daktyli? Przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą. Wysoki indeks glikemiczny powoduje, że spożycie daktyli powinno być mocno ograniczone przez diabetyków.

syrop daktylowy

Wykorzystanie daktyli suszonych w kuchni

Daktyle wykorzystywane są w wielu kuchniach świata zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Słodki smak sprawia, że najlepiej sprawdzają się jako zdrowe przekąski lub dodatek do wyrobów cukierniczych - ciast i "kulek mocy", które są częstą przekąską około treningową. To oczywiście nie wszystko, bo daktyle nadają się też do domowego musli, jaglanek i zup mlecznych.

Daktyli można też użyć do słodzenia potraw i napojów, jak chociażby herbaty, gdzie syrop daktylowy może stanowić alternatywę białego cukru.

Daktyle suszone - słodka i zdrowa przekąska

Bogactwo błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a także właściwości zdrowotne sprawiają, że suszone owoce daktylowca zdecydowanie powinny na dobre zagościć w naszym jadłospisie. Stanowią zdrową przekąskę i mimo wysokiej kaloryczności mogą wspomóc proces odchudzania. Są źródłem cukrów prostych i tauryny, co docenią głównie sportowcy, ale nie tylko. Także osoby dbające o kondycję układu pokarmowego i krwionośnego będą czerpać sporo korzyści ze spożywania suszonych daktyli.

Produkty wymienione w artykule:

Zostaw komentarz

Zamieszczajc komentarz, wyraam zgod na przetwarzanie moich danych osobowych w celu obsugi komentarzy. Zapoznaem/am si i akceptuj Regulamin i Polityk prywatnoci. Zostaam/em uprzedzony, e komentarze naruszajce przepisy prawa lub uzasadniony interes serwisu nie bd publikowane, mog by moderowane lub usuwane.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło