Ryż jaśminowy - nowa odmiana - jakie ma właściwości i wartości odżywcze

   12/31/2021 10:59:41    Komentarze 0

Ryż jaśminowy

Chociaż ryż jaśminowy to jedna z mniej popularnych odmian, to zdecydowanie warto go spróbować i przekonać się, że stanowi świetny zamiennik do częściej używanego, ale dość ubogiego w składniki odżywcze, ryżu białego. Pasuje do wielu potraw, ma sporo witamin i minerałów i jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów ryżu. Sprawdźmy, co jeszcze ma do zaoferowania. 

Charakterystyka ryżu jaśminowego 

Podobnie jak ryż basmati jest to rodzaj ryżu długoziarnistego, jednak są między nimi delikatne różnice w wyglądzie - ziarenka są odrobinę krótsze i bardziej okrągłe. Dodatkowo po ugotowaniu ryż jaśminowy jest bardziej kleisty w porównaniu do basmati, ale nie na tyle by nie można mówić o sypkiej konsystencji. O ile najczęściej dostępny w sklepach ryż jaśminowy ma jasną barwę, czyli jest oczyszczony, to można go dostać również w wersji niepozbawionej zewnętrznej warstwy, otrąb. Ma to oczywiście odbicie we właściwościach - w brązowym ryżu jaśminowym będzie więcej witamin i minerałów (które gromadzą się właśnie z zewnętrznej otoczce). Również zawartość błonnika będzie wyższa, co przełoży się na uczucie sytości i lepszą perystaltykę. Natomiast jako wadę można wymienić obecność kwasu fitynowego, który może dawać efekt przeczyszczający, a spożywanie ryżu może utrudniać wchłanianie się składników odżywczych. 

ryż jaśminowy w misce

Smak ryżu jaśminowego 

Ryż jaśminowy powszechnie uznaje się za najdelikatniejszą i najbardziej wykwintną odmianę ryżu. Już sama nazwa wzięła się od aromatu, który kojarzy się z kwiatami jaśminu. Jest to prawda i faktycznie ryż ma przyjemny, lekko słodki zapach. Prócz tego da się też wyczuć nuty orzechowe, a niektórzy wśród aromatów wymieniają nawet miód. 

Zastosowanie ryżu jaśminowego 

Taka charakterystyka (słodkawy smak i aromat) sprawia, że ryż jaśminowy sprawdzi się dobrze w daniach przygotowywanych na słodko. Idealnym przykładem jest popularny u nas ryż z jabłkami i cynamonem. Jeśli jednak chcemy czegoś bardziej egzotycznego, to możemy spróbować połączenia z aromatycznym mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca, które też są stosunkowo słodsze niż inne odmiany.  

Prócz dań słodkich ryż jaśminowy sprawdzi się równie dobrze w potrawach wytrawnych, szczególnie tych z kuchni azjatyckiej. Nie polecamy go do sushi, od tego jest inny dedykowany w tym celu ryż, ale bardzo dobrze sprawdzi się w smażonych daniach typu curry. Ta odmiana ryżu będzie też dobrze komponować się w towarzystwie mięs, szczególnie drobiu i ryb oraz jako wzbogacenie sałatek podawanych na zimno. Ryż jaśminowy można szczególnie polecić miłośnikom dań kuchni tajskiej.   

Jak przygotować ryż jaśminowy? 

Przygotowanie ryżu jaśminowego nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze mocno zalecane jest przepłukanie ziaren przed gotowaniem. Można to robić pod bieżącą wodą albo wlewać wodę do garnka i wymieniać ją do momentu aż będzie czysta. Ta czynność sprawi, że ryż po ugotowaniu będzie bardziej sypki. Istotne jest też, by dobrać odpowiednią ilość wody. Najczęściej zalecane proporcje to 1:2, czyli na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Oczywiście może zajść potrzeba dolania odrobiny w czasie gotowania, ale ryż powinien wchłonąć całą wodę bez potrzeby dolewania lub odlewania – pozwoli to na zachowanie wszystkich składników odżywczych. 

Sam proces obróbki termicznej powinien odbywać się w dwóch etapach. Pierwszy to gotowanie na dużym ogniu do momentu wrzenia, a następnie zmniejszenie ognia do minimum i gotowanie pod przykryciem przez około kwadrans. Niektórzy zalecają również, by ugotowany ryż jaśminowy po zdjęciu z kuchenki zostawić w garnku na kolejne 10 minut. Wskazane jest też kontrolowanie procesu i mieszanie od czasu do czasu – dość łatwo o przypalenie. 

ryż jaśminowy z łopatką do odmierzania

Ryż jaśminowy - wartości odżywcze 

Porównując właściwości, ryż jaśminowy stoi o oczko wyżej niż zwykły biały ryż. Zawiera w sobie sporo cennych składników odżywczych w tym witamin z grupy B oraz witaminę E, a także pierwiastki: żelazo, cynk, potas. Obecny jest też błonnik, chociaż jego ilość może się zmieniać w zależności od wersji ryżu (więcej w nieoczyszczonym). Poza tym mimo że ryż jako taki jest bezglutenowy to należy podkreślić, że naturalny brak glutenu nie oznacza, że każdy ryż na półce sklepowej nie będzie zawierać tego białka. Decydują warunki transportu i produkcji, a potwierdzeniem jest odpowiedni certyfikat i logo przekreślonego kłosa na opakowaniu.  

Pod względem makroskładników ryż to w zdecydowanej większości węglowodany oraz niewielka ilość białka. Tłuszcz jest praktycznie nieobecny. Co istotne, ryż jaśminowy jest jedną z najmniej kalorycznych odmian i może być stosowany przez osoby na dietach odchudzających. Te cechy sprawiają, że produkt docenią również sportowcy, dla których będzie to świetne baza do posiłków około treningowych. Oczywiście jest to też propozycja dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli wegan i wegetarian.  

Ryż jaśminowy ceniony jest ze względu na swój delikatnie słodki smak, ale też lekkość. Nie obciąża układu pokarmowego, a wręcz jest polecany jako remedium na biegunki. Jako produkt lekkostrawny pozwala przywrócić równowagę flory jelitowej i wspiera pracę nerek. Dodatkowo pomaga uregulować ciśnienie krwi, a także obniża w niej poziom cukru. Posiada średni indeks glikemiczny więc diabetycy powinni łączyć go z produktami o niskim IG w celu obniżenia ogólnego bilansu całego posiłku. To sprawia, że prócz niewątpliwych walorów smakowych ryż jaśminowy to także zdrowy i wartościowy dodatek do codziennej diety.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Zostaw komentarz

Zamieszczając komentarz, wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu obsługi komentarzy. Zapoznałem/am się i akceptuję Regulamin i Politykę prywatności. Zostałam/em uprzedzony, że komentarze naruszające przepisy prawa lub uzasadniony interes serwisu nie będą publikowane, mogą być moderowane lub usuwane.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło