Matcha - właściwości i zastosowanie. Czy japońska zielona herbata jest zdrowa?

   01/03/2022 14:04:25    Komentarze 0
Matcha - właściwości i zastosowanie. Czy japońska zielona herbata jest zdrowa?

Matcha zdobywa szturmem coraz większą popularność na całym świecie. Moda na matcha dotarła już wszędzie i napój o smaku matcha latte zawitał nawet w ofercie największej sieci restauracji fast-food. Co sprawia, że wszyscy nagle chcą pić najzdrowszą herbatę świata? 

O herbacie matcha mówią ostatnio wszyscy. Z zachwytami można spotkać się na każdym kroku i trzeba jasno stwierdzić, że większość z nich nie jest formułowana na wyrost. Jasnozielony napój to nie tylko bogate źródło witamin, minerałów i związków prozdrowotnych, ale też dodatek do wielu potraw. 

herbata matcha wsypana do miseczki i mieszadełko

Matcha – dalekowschodni eliksir zdrowia 

Herbata matcha kojarzona jest z najbardziej z Japonią i wiele osób wiąże je z tamtejszą kulturą. O ile faktycznie jest to prawda i picie matchy ma tam wielowiekową tradycję, to jednak sama roślina pochodzi z Chin. Według purystów już samo parzenie to długi proces, a spożywanie bardziej przypomina uroczystą ceremonię. I chociaż oczywiście nadal można przygotowywać napój wg najstarszych wzorców, to obecnie czynności są zdecydowanie krótsze i tylko odrobinę dłuższe niż parzenie zwykłej herbaty. 

Czym jest herbata matcha?

To napój z bardzo drobno sproszkowanych liści zielonej herbaty, której sekret tkwi w uprawie, a konkretnie w tym, co robi się z nimi przed zbiorem. Kilka tygodni przed tym okresem, rośliny są zasłaniane przed słońcem i do końca rosną już w cieniu. Ograniczenie promieni słonecznych pozwala spowolnić wzrost i jednocześnie podnieść walory smakowe, aromatyczne i zdrowotne otrzymanej herbaty - zaciemnienie wzmaga produkcję chlorofilu i antyoksydantów.  

Po zebraniu liście są suszone, a następnie ścierane na bardzo drobny, intensywnie zielony proszek, który finalnie podobny jest do pudru. Tak sproszkowana zielona herbata trafia do sprzedaży i jest gotowa do przyrządzenia. 

Jak parzyć herbatę matcha?

Wyjątkowość matchy to nie tylko sposób uprawy, ale też jej przyrządzenie. O ile możemy posłużyć się zwykłą szklanką i łyżeczką, to zdecydowanie warto zaopatrzyć się w specjalne, dedykowane do tego naczynia i przyrządy. Według tradycyjnej ceremonii herbacianej do przygotowania herbaty matcha potrzebna będzie specjalna miseczka – matchawan, bambusowa miotełka – chasen i bambusowa łyżeczka - chashaku .  

Sam proces jest prosty i zajmuje dosłownie moment. Do naczynka wsypujemy dwie łyżeczki bambusowe (lub zwykłą, płaską łyżeczkę) matchy i zalewamy niewielką ilością wody – 100ml powinno wystarczyć. Istotne jest, by woda nie była wrzątkiem - zaleca się taką o temperaturze około 75-80 stopni. Następnie przez kilkadziesiąt sekund mieszamy trzepaczką - pozwoli to na dokładne rozmieszanie proszku z wodą i uzyskanie charakterystycznej piany na powierzchni. Potem można dolać wody wg uznania – mniej, jeśli wolimy mocny i intensywny smak lub więcej, gdy zależy nam na delikatniejszych doznaniach.  

Opisany sposób to najbardziej tradycyjny sposób parzenia i w Japonii odbywa się tak od setek lat, ale nie ma najmniejszego problemu, by wykorzystać bardziej nowoczesne rozwiązania jak shaker. Herbatę matcha można też wsypać po prostu do butelki z wodą i użyć spieniacza do mleka - po dobrym wymieszaniu będzie nadawać się do picia. 

Matcha latte - herbata dla kawoszy

Nazwa matcha latte może sugerować połączenie herbaty matcha i kawy latte. Nic bardziej mylnego. W matcha latte nie ma żadnej kawy - takie połączenie mogłoby mieć dyskusyjny smak, również ilość kofeiny byłaby dość wysoka. By stworzyć matcha latte, do herbaty matcha wystarczy dodać mleka zwykłego lub roślinnego. Przy okazji zmienić należy również proporcję wody, której używamy bardzo mało (około 50 ml), tylko do rozpuszczenia proszku. Następnie uzupełniamy mlekiem według uznania i dosładzamy miodem, ksylitolem lub innym słodzikiem.  

zielony tort z matcha

Zielona herbata jako dodatek do codziennego menu  Herbata matcha to głównie napój, ale ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i piękny zielony kolor może też służyć do wzbogacania wielu potraw. Dotyczy to zarówno dań ciepłych, jak i zimnych, a nawet deserów. Zielony proszek bez problemu możemy dorzucić do zup, jogurtów i wypieków. Herbatą matcha można barwić makaron, a nawet przygotowywać lody o smaku matcha. Matcha nada wszędzie niepowtarzalny smak i rzucającą się w oczy barwę. 

Herbata matcha – właściwości

Obecność herbaty matcha w medycynie naturalnej to nic dziwnego. Zawartość substancji prozdrowotnych, szczególnie przeciwutleniaczy jest tak duża, że można mówić o bombie antyoksydantów, ale atomowej. Pod tym względem jest to absolutnie ścisła czołówka, która deklasuje konkurencję o kilka długości.  

Na szczególną uwagę zasługują katechiny, które zaliczane są do grona najsilniejszych związków tego typu. Matcha jest zresztą ich najbogatszym źródłem. Należące do flawonoli związki cechują się działaniem antybakteryjnym i antywirusowym. Wzmacniają układ odpornościowy, a dodatkowo pozwalają opóźniać procesy starzenia się komórek i pozwalają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia schorzeń neurodegeneracyjnych.  

Drugim związkiem, o którym warto wspomnieć jest L-teanina. Substancja ta wspomaga umysł na wielu płaszczyznach: pomaga w koncentracji, poprawia pamięć, niweluje oznaki stresu i wspiera myślenie twórcze. Ma też inną ciekawą cechę – l-teaniny niwelują działanie kofeiny, która również jest zawarta w matchy. Należy podkreślić, że ilość kofeiny tylko nieznacznie ustępuje temu, ile ma filiżanka kawy. Oznacza to, że spożycie matchy daje korzyści jak po wypiciu małej czarnej, czyli przypływ energii i pobudzenie, ale bez negatywnych efektów w postaci nadpobudliwości i wyższego ciśnienia krwi.  

Prócz antyoksydantów w matchy znajdziemy również witaminy: A, C, E i te z grupy B. Do tego sporo pierwiastków jak żelazo, potas, cynk, wapń, sód. W składzie obecny jest również błonnik, który wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Na pracę układu pokarmowego działa również chlorofil, który pomaga oczyszczać wątrobę i jelita oraz wykazuje działanie bakteriobójcze.  

Matcha na odchudzanie

Wśród różnych zalet spożywania matchy, często wymienia się jej pozytywny wpływ na odchudzanie. Chociaż redukcja wagi to zawsze w pierwszej kolejności odpowiednia dieta i aktywność fizyczna, to matcha faktycznie może dołożyć małą cegiełkę do sukcesu. Jej picie napędza przemianę materii, a dodatkowo pomaga w regeneracji sił i zdrowym śnie, który gra niebagatelną rolę podczas redukcji wagi. Również obniżenie poziomu cukru i insuliny we krwi sprzyja uzyskaniu lepszych efektów.

Grasz w zielone?

Czy matcha to najzdrowsza herbata świata? Jest to bardzo prawdopodobne. To absolutny hit ostatnich lat i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Nie powinno to zresztą dziwić, bo napój o tak dobroczynnym wpływie na organizm ludzki to naprawdę rzadkość nawet wśród innych gatunków zielonych herbat.  

Codzienne picie matchy to nie tylko olbrzym zastrzyk antyoksydantów i większa odporność, ale też mniejszy stres, lepsza praca mózgu i regeneracja. Sposób parzenia gwarantuje, że wypijamy dosłownie wszystko, co zostanie wsypane do naczynia (w przeciwieństwie do zwykłej zielonej herbaty, gdzie wypijamy napar), co zapewnia maksymalną dawkę dostarczanych związków, witamin i minerałów.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Zostaw komentarz

Zamieszczajc komentarz, wyraam zgod na przetwarzanie moich danych osobowych w celu obsugi komentarzy. Zapoznaem/am si i akceptuj Regulamin i Polityk prywatnoci. Zostaam/em uprzedzony, e komentarze naruszajce przepisy prawa lub uzasadniony interes serwisu nie bd publikowane, mog by moderowane lub usuwane.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło