RODZYNKI SUŁTAŃSKIE NATURALNIE ZDROWE

rodzynki sułtańskie niesiarkowane

RODZYNKI SUŁTAŃSKIE NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,67 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu 

  • Wartość energetyczna 1165 kJ / 276 kcal 
  • Tłuszcz 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
  • Węglowodany 60,1 g w tym cukry 60,1 g
  • Błonnik 9,7 g
  • Białko 2,8 g
  • Sól 0,01 g

Rodzynki to jedne z najpopularniejszych suszonych owoców w naszym kraju. Spożywa się je zarówno jako samodzielną przekąskę, razem z orzechami jako składnik mieszanki studenckiej, a także jako urozmaicenie musli, sałatek, wypieków, a także wytrawnych dań obiadowych. Rodzynki sułtańskie to także popularny dodatek do ciast, słodkich deserów i wszelkich maści wyrobów cukierniczych.

Jednak sama naturalna słodycz to nie wszystko – rodzynki sułtańskie to także bogaty skład który na wiele sposobów wpływa pozytywnie na nasz organizm. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznajmy wszystkie zalety rodzynek.

Skąd się biorą rodzynki?

Na początek warto wyjaśnić sobie czym są rodzynki i jak powstają. Mówiąc najprościej, rodzynki to suszone winogrona. Tradycyjnie suszenie odbywa się w pełni naturalnie, na słońcu i bez dodatku żadnych środków, które mogłyby przyspieszyć ten proces. Obecnie sposobów pozyskania rodzynek jest już więcej, ale to właśnie te suszone na słońcu cieszą się największym uznaniem.

Chociaż mogą kusić ceną, to warto unikać owoców siarkowanych i z dodatkiem konserwantów. Są tańsze, ale w parze z tym idzie niższa jakość. Mogą też niekorzystnie wpływać na alergików. Na szczęście łatwo je rozpoznać – siarkowany surowiec zawsze będzie zauważalnie jaśniejszy niż ten sam produkt suszony w tradycyjny sposób.

Co ciekawe, sam sposób przygotowania, czyli suszenie nie wpływa tak bardzo na właściwości winogron i spożycie rodzynek będzie dawać podobne efekty, podobnie zresztą jest z winem. Oczywiście znaczącej zmianie ulegnie sama zawartość wody, a to wpływa na koncentrację składników na każde 100 g. Również barwa rodzynek stanie się ciemniejsza – to przez ekspozycję na promienie słoneczne i efekt utlenienia.

Warto wiedzieć, że rodzynki są znane na całym świecie i towarzyszą nam już od wieków – według obecnego stanu wiedzy, taka forma przetwarzania winogron była znana człowiekowi 1400 lat przed Chrystusem. Już wtedy rodzynki były cenione nie tylko ze względu na wartość energetyczną, ale i obecność wielu cennych składników odżywczych.

Rodzynki sułtańskie, jumbo i koryntki, czyli dla każdego coś miłego.

Podobnie jak spotkać można różne odmiany winogron – różniących się kolorem, wielkością i smakiem – tak samo i rodzynki dostępne są w różnych odmianach. W Polsce zdecydowanie najbardziej popularne są dwa warianty – rodzynki sułtańskie i rodzynki Thompson, znane też jako Jumbo.

Pierwsze z nich to małe, jasne i słodkie rodzynki, najczęściej wykorzystywane w cukiernictwie. Ich nazwa ma związek z krajem pochodzenia, czyli Turcją chociaż producentami tej odmiany są też inne kraje na Bliskim Wschodzie, a także USA i Australia. Z kolei Thomson Jumbo, jak sama nazwa wskazuje, to rodzynki duże, mięsiste i lepiej nadające się jako samodzielna przekąska. Z tego też powodu często stanowią składnik popularnej kompozycji, jaką jest mieszanka studencka. W sklepach spotkać można jeszcze inne odmiany, jak greckie koryntki, czy cybeby, ale są znacznie mniej popularne.

Przeczytaj więcej o mieszance studenckiej

Witaminy, minerały i wartości odżywcze

Jak już wspomnieliśmy na początku, rodzynki są bogatym źródłem minerałów, witamin i związków prozdrowotnych i pod tym względem niewiele się różnią od winogron. Jakich pierwiastków możemy spodziewać się w popularnych sułtankach? Znajdziemy w nich przede wszystkim magnez, żelazo, potas, fosfor, a także cynk.

Wśród witamin z kolei na uwagę zasługuje duża zawartość witaminy C oraz tych z grupy B. Dodatkowo rodzynki zawierają sporo przeciwutleniaczy w postaci polifenoli, a także błonnika. To sprawia, że zarówno winogrona, jak i rodzynki to wartościowy dodatek w każdej diecie.

Wiemy już, że rodzynki to bogate źródło wielu substancji odżywczych. Jak przekładają się one na korzyści dla naszego organizmu? Kto powinien spożywać rodzynki i dlaczego?

Rodzynki – gwarancja zdrowych zębów

Przez wiele lat rodzynki sułtańskie nie były kojarzone ze zdrową żywnością - uważane były za przyczynę próchnicy i z tego powodu zalecało się duże ograniczenie ich spożycia szczególnie u dzieci, które są bardzo podatne na tego typu przypadłości. Argumentowano to kilkoma powodami. Przede wszystkim rodzynki przez ich słodki smak i lepkość miały dłużej pozostawać w jamie ustnej i tym samym przyczyniać się do zmian powodujących próchnicę.

Dzisiaj już wiemy, że tak nie jest. Rodzynki sułtanki nie zostają w naszych ustach dłużej niż inne pokarmy, a węglowodany w nich zawarte (głównie glukoza i fruktoza) nie wpływają istotnie na psucie się zębów. Za to odpowiada przeważnie sacharoza, której w rodzynkach jest bardzo mało. To ona stwarza warunki, które sprzyjają rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za próchnice – to właśnie kwaśne środowisko i niskie pH w jamie ustnej prowadzi do uszkodzenia szkliwa i demineralizację, które są punktem wyjścia nie tylko do powstawania dziur i ubytków, ale też nadwrażliwości, która jest jednym z najbardziej powszechnych dolegliwości w obrębie jamy ustnej.

Dodatkowo, na korzyść rodzynek przemawiają też inne fakty. Wysoka zawartość antyoksydantów pozwala na skuteczne hamowanie rozwoju bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Badania kliniczne potwierdzają zatem, że rodzynki nie tylko nie powodują próchnicy, a wręcz mogą być elementem profilaktyki mającej na celu zapobieganie powstawaniu tego typu zmian.

Sułtanki – wsparcie w odchudzaniu

Podobnie jak w przypadku zębów, trudno uwierzyć, że słodkie rodzynki mogą pomagać w procesie chudnięcia, to w końcu w większości cukry proste. Pozory potrafią jednak mylić. Rodzynki to może nie cudowny sposób na zrzucenie nadmiarowych kilogramów, ale zdecydowanie mogą być dodatkiem w diecie redukcyjnej.

Po pierwsze w rodzynkach znajdziemy sporo błonnika. Jak wiadomo nie tylko zaspokaja on uczucie sytości, ale też hamuje apetyt – pozwala unikać przejadania i zmniejsza ryzyko otyłości. Błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, reguluje cykl wypróżnień i napędza metabolizm. Reguluje również poziom glukozy we krwi po posiłkach, a niski (lub średni) indeks glikemiczny rodzynek wpływa na obniżenie ilości uwalnianej insuliny.

Poza tym rodzynki sułtańskie jak na owoce suszone są stosunkowo nisko kaloryczne. Wartość energetyczna w 100 g to około 270 kcal - popularne morele, daktyle czy śliwki mają ich więcej. Jest to również zdecydowanie mniej niż mają pozostałe bakalie, czyli orzechy.

Suszone winogrona na zdrowe serce

Rodzynki sułtańskie prócz redukcji wagi, pozytywnie wpływają też na obniżenie ryzyka wystąpienia schorzeń serca i układu krwionośnego. Dzieje się tak ze względu na ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Badania pokazały obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu o 7%, a „złej” frakcji LDL aż o 10. W połączeniu z lekką aktywnością fizyczną jak spacery, czy jazda na rowerze, dla każdej przeciętnej osoby dorosłej, rodzynki mogą przyczynić się do istotnego obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca.

Wpływ na poziom cholesterolu LDL to nie wszystko. Rodzynki to także bogate źródło żelaza, które nie tylko może stanowić uzupełnienie tego pierwiastka w dietach roślinnych (brak potraw mięsnych może powodować jego niedobór), ale ma też wpływ na prawidłowe krążenie krwi. W połączeniu w dużą dawki witaminy C, które zapewnia lepsze wchłanianie minerałów, można traktować rodzynki sułtańskie w diecie jako element profilaktyki chorób układu krążenia.

Rodzynki sułtańskie - zdrowa przekąska na odporność

O ile rodzynki sprawdzą się w roli przekąski przez cały rok to szczególnie powinniśmy o nich pamiętać w czasie zwiększonych zachorowań i infekcji, czyli okresie jesienno-zimowym. Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy w składzie suszonych winogron. Polifenole nie tylko zmniejszają stany zapalne i podnoszą odporność organizmu - przy okazji opóźniają procesy starzenia się komórek.

Rodzynki sułtańskie pozytywnie wpływają również na układ nerwowy i biorą udział w zapobieganiu i zmniejszaniu objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, czy Alzheimera.

Rodzynki zamiast batonów energetycznych

Chociaż batony i żele energetyczne są chętnie wybierane przez sportowców, to jak się okazuje, rodzynki pozwalają na osiągnięcie podobnych rezultatów. O ile sprawą dyskusyjną może być wygoda spożywania, o tyle otrzymywane rezultaty nie zostawiają wątpliwości. Testy przeprowadzane z udziałem osób aktywnych fizycznie, szczególnie w dyscyplinach gdzie liczy się wydolność, czyli np. rower i bieganie, jasno pokazały, że spożycie rodzynek pozwala uzyskać takie same rezultaty.
Są doskonałym źródłem energii, a przy okazji są w pełni naturalnym wsparciem, bez sztucznych dodatków i z zaletami, których próżno szukać w typowo sportowych przekąskach.

Rodzynki sułtańskie - pokochasz ich słodki smak

Jak widać, rodzynek nie tylko nie należy unikać, ale wręcz powinny znaleźć stałe miejsce w każdej zdrowej diecie. Ta zdrowa przekąska to bogaty w wartości odżywcze dodatek dający wiele korzyści dla naszego organizmu bez względu na wiek, czy stan zdrowia – te suszone owoce mogą być spożywane zarówno przez dzieci, osoby starsze, a nawet diabetyków i sportowców.

Ich niewątpliwą zaletą jest też duża uniwersalność - stanowią doskonały dodatek do porannej owsianki, sałatki na lunch, czy potraw mięsnych na obiad. To także składnik ciast, tradycyjnych deserów i wypieków - to w końcu rodzynki stanowią nieodłączny element serników, makowców, czy kutii. A w ciągu dnia rodzynki idealnie spełnią się w roli zdrowej przekąski, zastępując ciastka i chipsy.

Źródła:

Journal of Food and Science vol.78 S1 - A review of the health benefits of Raisins

Journal of Food and Science vol.78 S1 - Raisins and Oral Health

European Food Research and Technology 2021 - Selected dried fruits as a source of nutrients

BIO Web Of Conferences 7, 2016 - Raisins in human health: a review

Gdzie kupić rodzynki sułtańskie

Gdzie nabyć dobrej jakości rodzynki sułtańskie? Kup je oczywiście w Naturalnie Zdrowe. Dodaj rodzynki sułtanki do koszyka już dzisiaj, najlepiej opakowanie 1 kg - zapewniamy, że lubią szybko się skończyć. Świeże suszone owoce, niesiarkowane, bez konserwantów – idealne na każdą okazję i w każdej postaci.

Skład: rodzynki sułtańskie 100%
UWAGA: produkt nie posiada certyfikatu bio, ale ze względu na brak konserwantów, rodzynki mogą istotnie różnić się poziomem wilgotności (zasuszenia) oraz kolorem/barwą (patrz zdjęcie). Dostawa produktu odbywa się zgodnie z dostępnością na magazynie.

Kraj pochodzenia: Iran, Turcja, Chile, RPA

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu pochodzącego ze zbóż oraz soi i sezamu.

Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E55

Specyficzne kody

ean13
5904730501606

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło