Keto chleb z mąki kokosowej
Dieta ketogeniczna to chyba najszybciej zdobywająca popularność forma żywienia. Wysokotłuszczowe posiłki i znikoma ilość węglowodanów pozwalają w bardzo krótkim czasie zobaczyć imponujące rezultaty - istotna redukcja wagi i tkanki tłuszczowej są powodem, dla której coraz więcej osób chce spróbować życia na osławionej diecie ketogenicznej. Niestety, w tym przypadku łatwiej powiedzieć, niż zrobić.
Głównym problemem, na który wiele osób nie jest przygotowana to kwestia rezygnacji z podstawowych produktów, które normalnie spożywane są praktycznie codziennie: pieczywo, płatki, czy makarony. Na szczęście, są sposoby, by kromki nadal gościły na talerzach chociaż sam chleb będzie oczywiście inny od tych, które najczęściej można spotkać w piekarniach. Jeśli chcesz poznać, jakie mąki będą najlepsze do wypieku chleba tradycyjnego, ale także bezglutenowego, przeczytaj nasz artykuł.
Keto chleb z mąki kokosowej
W sieci znaleźć można sporo przepisów na keto chleb i keto bułki, które bazują na różnego rodzaju tłustych mąkach niepochodzących ze zbóż. Przykładami mogą być te robione na bazie mąk orzechowych: mąki kokosowej albo mąki migdałowej. Do naszego przepisu użyliśmy tej pierwszej. Warto podkreślić, że nasz chleb keto spełnia również założenia diety bezglutenowej i wegetariańskiej - ze względu na obecność jajek weganie muszą obejść się smakiem.
Nasz chleb keto jest szybki i prosty w zrobieniu, co odzwierciedla jego krótki skład: bez drożdży, siemienia lnianego, czy babki płesznik, które często są obecne w keto przepisach.
Składniki:
-
5 jajek
-
rozpuszczony olej kokosowy 100 ml
-
mąka kokosowa 50 g
-
pół łyżeczki soli kłodawskiej (może być też himalajska)
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
-
Do misy wbij jajka i połącz z olejem kokosowym. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Połącz suche składniki: mąkę kokosową, sól i odrobinę proszku do pieczenia. Następnie dodaj resztę składników do masy z jaj i oleju i dokładnie wymieszaj.
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż przygotowane gładkie ciasto. Opcjonalnie posyp wierzch ulubionymi przyprawami, pestkami lub ziarnami.
-
Wstaw formę do piekarnika na około 3 kwadranse. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy i w razie potrzeby wydłuż pieczenie.
Godzinka i pyszny keto chleb keto z mąki kokosowej jest gotowy. Pieczywo powinno bez problemu zachować świeżość przez kilka dni. Należy pamiętać, że ze względu na dużą zawartość tłuszczu wypieki robione na mące kokosowej warto przechowywać w lodówce. Jesteśmy jednak pewni, że nasz chlebek zniknie znacznie szybciej.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z keto, przeczytaj nasz artykuł dieta ketogeniczna dla początkujących.