Keto chleb z siemienia lnianego

 06/13/2022 09:36:48    Komentarze 2

O diecie keto słyszał już chyba każdy. Od wielu lat jej popularność rośnie z roku na roku, a w ostatnim czasie można już mówić o istnym szale na keto. Chociaż początkowo miał być to tylko dodatek przy leczeniu chorób neurologicznych, tak obecnie dieta ketogeniczna lansowana jest głównie jako cudowny sposób na redukcję wagi. I faktycznie, drastyczne obcięcie węglowodanów w posiłkach pozwala szybko uzyskać rezultaty, ale niesie też ze sobą istotny problemem.

Są nim nieuniknione wyrzeczenia, które dla wielu osób mogą okazać się wręcz zaporowe. Głównie chodzi o eliminację z diety ketogenicznej codziennych produktów jak chleb, makarony i innych artykułów z dużą zawartością węgli. Na szczęście dla wszystkich, którzy jednak nie chcą pozbywać się przyjemności zjedzenie przysłowiowej kromki chleba, w sieci można znaleźć ulubione przepisy na keto bułki, czy keto naleśniki. Takim keto zamiennikiem tradycyjnego pieczywa jest również nasz keto chleb z siemienia lnianego.

mąka z siemienia lnianego

Pieczywo na diecie ketogenicznej

Nasz keto chleb przyrządzisz szybko (czas przygotowania to niecałe półtorej godziny) i łatwo. Bochenek będzie w pełni spełniać założenia nie tylko diety keto, ale zadowoli również zwolenników posiłków bezglutenowych i innych diet low carb. O ile chlebek powinien bez problemu wytrzymać kilka dni, to sugerujemy przechowywanie w lodówce ze względu na jego dużą wilgotność.

Do przygotowania chleba zamiast mąki migdałowej, czy mąki kokosowej użyjemy siemienia. Najlepiej jest kupić je w postaci ziaren i następnie zmielić je na mąkę. Można też postawić na siemię lniane mielone, ale lepsze rezultaty uzyskamy z mąką gruboziarnistą (lekko zmielone siemię). Dla urozmaicenia smaku nie ma przeciwwskazań, by zamienić zwykłe siemię na odmianę złotą - powyższe uwagi nie ulegają zmianie.

Bez względu na to, które siemię bardziej nam podpasuje, w obu przypadkach otrzymamy pyszny keto chleb bogaty w błonnik, kwasy omega-3 i solidną porcję białka - wszystko, co miłośnicy keto lubią najbardziej :)

Składniki na keto chleb:

  • 200 g mąki z siemienia lnianego (najlepiej ze zmielonych ziaren)

  • 50 g ziaren słonecznika (alternatywnie pestki dyni albo inne wg. uznania)

  • 35 g łusek babki jajowatej

  • 2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej

  • 4 jajka średniej wielkości

  • 300 ml wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie suche składniki: siemię lniane, ziarna, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól.

  2. Do osobnego naczynia wbij jajka i wlej wodę, dobrze wymieszaj trzepaczką.

  3. Połącz zawartość obu mis i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na kilka minut.

  4. Nastaw piekarnik na 180, grzanie od góry i dołu. W międzyczasie możesz przygotować ciasto. Wyłóż gotową masę na papier do pieczenia i uformuj bochenek. Możesz go naciąć w ulubiony wzór.

  5. Blachę z chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę, a po tym czasie wyjmij i zostaw do wystygnięcia.

Jak widać cały proces nie jest ani trudny ani czasochłonny. Chleb ketogeniczny z siemienia zaskoczy zarówno smakiem, jak i zapachem. Życzymy smacznego!

chleb keto z siemienia lnianego

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

2 Komentarze

    • Avatar
      adam

      Prosty i szybki przepis, a chleb wyszedł przepyszny. No i co najważniejsze zdrowy, bo bez niepotrzebnych dodatków.

      lip 31, 2022
    • Avatar
      Ania

      Prosty i szybki przepis, a chleb wyszedł przepyszny. No i co najważniejsze zdrowy, bo bez niepotrzebnych dodatków.

      sie 1, 2022

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło