Keto chleb z siemienia lnianego
O diecie keto słyszał już chyba każdy. Od wielu lat jej popularność rośnie z roku na roku, a w ostatnim czasie można już mówić o istnym szale na keto. Chociaż początkowo miał być to tylko dodatek przy leczeniu chorób neurologicznych, tak obecnie dieta ketogeniczna lansowana jest głównie jako cudowny sposób na redukcję wagi. I faktycznie, drastyczne obcięcie węglowodanów w posiłkach pozwala szybko uzyskać rezultaty, ale niesie też ze sobą istotny problemem.
Są nim nieuniknione wyrzeczenia, które dla wielu osób mogą okazać się wręcz zaporowe. Głównie chodzi o eliminację z diety ketogenicznej codziennych produktów jak chleb, makarony i innych artykułów z dużą zawartością węgli. Na szczęście dla wszystkich, którzy jednak nie chcą pozbywać się przyjemności zjedzenie przysłowiowej kromki chleba, w sieci można znaleźć ulubione przepisy na keto bułki, czy keto naleśniki. Takim keto zamiennikiem tradycyjnego pieczywa jest również nasz keto chleb z siemienia lnianego.
Pieczywo na diecie ketogenicznej
Nasz keto chleb przyrządzisz szybko (czas przygotowania to niecałe półtorej godziny) i łatwo. Bochenek będzie w pełni spełniać założenia nie tylko diety keto, ale zadowoli również zwolenników posiłków bezglutenowych i innych diet low carb. O ile chlebek powinien bez problemu wytrzymać kilka dni, to sugerujemy przechowywanie w lodówce ze względu na jego dużą wilgotność.
Do przygotowania chleba zamiast mąki migdałowej, czy mąki kokosowej użyjemy siemienia. Najlepiej jest kupić je w postaci ziaren i następnie zmielić je na mąkę. Można też postawić na siemię lniane mielone, ale lepsze rezultaty uzyskamy z mąką gruboziarnistą (lekko zmielone siemię). Dla urozmaicenia smaku nie ma przeciwwskazań, by zamienić zwykłe siemię na odmianę złotą - powyższe uwagi nie ulegają zmianie.
Bez względu na to, które siemię bardziej nam podpasuje, w obu przypadkach otrzymamy pyszny keto chleb bogaty w błonnik, kwasy omega-3 i solidną porcję białka - wszystko, co miłośnicy keto lubią najbardziej :)
Składniki na keto chleb:
-
200 g mąki z siemienia lnianego (najlepiej ze zmielonych ziaren)
-
50 g ziaren słonecznika (alternatywnie pestki dyni albo inne wg. uznania)
-
35 g łusek babki jajowatej
-
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki soli kłodawskiej
-
4 jajka średniej wielkości
-
300 ml wody o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
-
Połącz wszystkie suche składniki: siemię lniane, ziarna, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól.
-
Do osobnego naczynia wbij jajka i wlej wodę, dobrze wymieszaj trzepaczką.
-
Połącz zawartość obu mis i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na kilka minut.
-
Nastaw piekarnik na 180, grzanie od góry i dołu. W międzyczasie możesz przygotować ciasto. Wyłóż gotową masę na papier do pieczenia i uformuj bochenek. Możesz go naciąć w ulubiony wzór.
-
Blachę z chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę, a po tym czasie wyjmij i zostaw do wystygnięcia.
Jak widać cały proces nie jest ani trudny ani czasochłonny. Chleb ketogeniczny z siemienia zaskoczy zarówno smakiem, jak i zapachem. Życzymy smacznego!
2 Komentarze
Prosty i szybki przepis, a chleb wyszedł przepyszny. No i co najważniejsze zdrowy, bo bez niepotrzebnych dodatków.
Prosty i szybki przepis, a chleb wyszedł przepyszny. No i co najważniejsze zdrowy, bo bez niepotrzebnych dodatków.