Bułki z mąki migdałowej keto
Pieczywo w diecie niskowęglowodanowej
Dieta ketogeniczna to absolutny hit ostatnich lat. Wysokotłuszczowe posiłki o niskiej zawartości węglowodanów pozwalają na skuteczne i szybkie zrzucenie nadwagi. Chociaż sama dieta była planowana jako wsparcie w leczeniu chorób neurologicznych u dzieci, to z czasem zaczęły ją stosować osoby odchudzające się, mimo że redukcja masy jest "tylko" skutkiem ubocznym. Nie zmienia to faktu, że dieta ma na świecie wielu zwolenników, a nowe produkty keto co i raz pojawiają się na półkach sklepowych.
O ile diecie ketogenicznej nie można odmówić skuteczności, to trzeba jasno stwierdzić, że jest zarazem mocno restrykcyjna. Drastyczne obcięcie ilości węglowodanów wymaga wielu wyrzeczeń i może okazać się dużo trudniejsze, niż się spodziewamy. Tym bardziej w społeczeństwach, które tradycyjnie spożywają dużo węglowodanów w postaci pieczywa, czy makaronów. Właśnie rezygnacja z tych podstawowych, codziennych produktów często stanowi największe wyzwanie. Na szczęście, są sposoby na to, by przejście na keto było mniej bolesne. Jednym z przykładów może być keto pieczywo, a konkretnie keto bułki z mąki migdałowej.
Keto bułki, bez mąki pszennej i drożdży
Nasz przepis to propozycja na szybki wypiek z prostym składem, który pozwoli cieszyć się świeżymi kajzerkami dosłownie w pół godziny. Co istotne, nasze keto bułki z mąki migdałowej z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. O ile najłatwiej będzie skorzystać z gotowej mąki migdałowej, to nie ma problemu, by mąkę ze zmielonych migdałów zrobić własnoręcznie - wystarczy zmielić migdały w blenderze i gotowe.
Składniki:
-
mąka migdałowa 50 g (lub mielone migdały, jeśli robimy mąkę w domu)
-
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
łyżeczka soli
-
4 duże jajka
Przygotowanie:
-
W dużej misce dokładnie wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową połącz siemieniem lnianym i dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
-
Do suchej masy dodaj całe jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Ciasto przełóż do foremek - najlepiej sprawdzą się te do muffinek, czy małych tart. Wszystko zależy od tego, czy jak niewielkie bułeczki chcemy uzyskać. Możemy je też posypać ziarnami albo pestkami w zależności od własnych preferencji.
-
Krok kolejny: wypiek bułek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni i piecz bułki przez około 25 minut (termoobieg z dodatkiem górnej grzałki).
30 minut i voilà! Po wyjęciu z piekarnika bułeczki pięknie pachną i są niezwykle smaczne. Są do tego bogate w białko i tłuszcze i cechują się małą zawartość węglowodanów.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z keto, przeczytaj nasz artykuł dieta ketogeniczna dla początkujących.
Życzymy smacznego!