Bułki z mąki migdałowej keto

 –  NaturalnieZdrowe.pl  06/13/2022 14:42:21     Kuchenne inspiracje , Przepisy na pieczywo    Komentarze 0

Pieczywo w diecie niskowęglowodanowej

Dieta ketogeniczna to absolutny hit ostatnich lat. Wysokotłuszczowe posiłki o niskiej zawartości węglowodanów pozwalają na skuteczne i szybkie zrzucenie nadwagi. Chociaż sama dieta była planowana jako wsparcie w leczeniu chorób neurologicznych u dzieci, to z czasem zaczęły ją stosować osoby odchudzające się, mimo że redukcja masy jest "tylko" skutkiem ubocznym. Nie zmienia to faktu, że dieta ma na świecie wielu zwolenników, a nowe produkty keto co i raz pojawiają się na półkach sklepowych.

O ile diecie ketogenicznej nie można odmówić skuteczności, to trzeba jasno stwierdzić, że jest zarazem mocno restrykcyjna. Drastyczne obcięcie ilości węglowodanów wymaga wielu wyrzeczeń i może okazać się dużo trudniejsze, niż się spodziewamy. Tym bardziej w społeczeństwach, które tradycyjnie spożywają dużo węglowodanów w postaci pieczywa, czy makaronów. Właśnie rezygnacja z tych podstawowych, codziennych produktów często stanowi największe wyzwanie. Na szczęście, są sposoby na to, by przejście na keto było mniej bolesne. Jednym z przykładów może być keto pieczywo, a konkretnie keto bułki z mąki migdałowej.

mąka migdałowa

Keto bułki, bez mąki pszennej i drożdży

Nasz przepis to propozycja na szybki wypiek z prostym składem, który pozwoli cieszyć się świeżymi kajzerkami dosłownie w pół godziny. Co istotne, nasze keto bułki z mąki migdałowej z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. O ile najłatwiej będzie skorzystać z gotowej mąki migdałowej, to nie ma problemu, by mąkę ze zmielonych migdałów zrobić własnoręcznie - wystarczy zmielić migdały w blenderze i gotowe.

Składniki:

  • mąka migdałowa 50 g (lub mielone migdały, jeśli robimy mąkę w domu)

  • siemię lniane mielone 25 g

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka soli

  • 4 duże jajka

Przygotowanie:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową połącz siemieniem lnianym i dodaj proszek do pieczenia oraz sól.

  2. Do suchej masy dodaj całe jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Ciasto przełóż do foremek - najlepiej sprawdzą się te do muffinek, czy małych tart. Wszystko zależy od tego, czy jak niewielkie bułeczki chcemy uzyskać. Możemy je też posypać ziarnami albo pestkami w zależności od własnych preferencji.

  4. Krok kolejny: wypiek bułek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni i piecz bułki przez około 25 minut (termoobieg z dodatkiem górnej grzałki).

30 minut i voilà! Po wyjęciu z piekarnika bułeczki pięknie pachną i są niezwykle smaczne. Są do tego bogate w białko i tłuszcze i cechują się małą zawartość węglowodanów. 

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z keto, przeczytaj nasz artykuł dieta ketogeniczna dla początkujących.

Życzymy smacznego!

gotowe bułeczki keto

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło