Keto chleb z mąki migdałowej

Dieta ketogeniczna to absolutny przebój ostatnich lat wśród diet odchudzających. Chociaż została stworzona jako wsparcie procesów leczenia epilepsji u dzieci, pozwala również szybko zrzucić zbędne kilogramy. Co ciekawe, chociaż spadek wagi to "tylko" efekt uboczny, zapewnił diecie ketogenicznej dużą popularność. Oczywiście jak w każdej diecie, również keto to sporo wyrzeczeń i wykluczeń z jadłospisu.

keto chleb z maki migdałowej

Pieczywo na diecie ketogenicznej

W przypadku keto z naszych talerzy zniknąć musi większość wysokowęglowodanowych produktów. Wszelkie produkty zbożowe, czyli pieczywo, makarony, płatki. Do tego dochodzą napoje słodzone, owoce z dużą zawartością cukru, a nawet warzywa z bogate w skrobię. W wielu społeczeństwach oznacza to rezygnację z wielu codziennych i bardzo lubianych pozycji. Niestety, dieta ketogeniczna jest pod względem wykluczeń bardzo restrykcyjna i albo godzimy się na tak stawiane warunki, albo szukamy alternatyw, które będą spełniać założenia reżimu żywieniowego.

Skoro dieta keto wymusza duże kompromisy, to co zostaje do jedzenia? Na szczęście, jest tego całkiem sporo. Szczególną uwagę powinniśmy zwracać na produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i białka. Mogą być to zatem mięsa tłustych ryb, nabiał w postaci jaj i serów, a także warzywa jak awokado, orzechy i oliwa z oliwek. Jest więc z czego wybierać.

Z czego zrobić keto chleb?

Jedną z największych bolączek diety keto jest brak w niej codziennych produktów, takich jak pieczywo. Większość osób nie wyobraża sobie życia bez kromek chleba, które stanowią element codziennej diety. Nie chcąc rezygnować z ulubionych kanapek, musimy zrobić sobie własny bochenek. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu mąki migdałowej lub mąki kokosowej. W poniższym przepisie na keto chleb użyta będzie mąka z orzechów migdałowca.

Co będzie nam potrzebne, by przygotować pyszny i zdrowy chleb ketogeniczny? Przepis jest prosty, ilość składników również wyjątkowo mała. Przygotować musimy oczywiście mąkę migdałową, a prócz niej trochę masła, jajka, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Taka zawartość gwarantuje, że nasz chleb keto z mąki migdałowej będzie miał niską zawartość węglowodanów. Nie będzie również zawierać glutenu.

Składniki:

  • 150 g mąki migdałowej

  • 1/3 kostki masła ~60-70 g

  • 4 jajka

  • 8 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  1. Na początek wszystkie suche składniki wsyp do naczynia i dobrze wymieszaj.

  2. Jajka wbij do drugiego naczynia, oddzielając żółtka od białek. Następnie ubij białka na sztywną masę.

  3. Postaw na małym ogniu niewielki rondelek i rozpuść w nim masło. Gdy będzie już ciepłe, zdejmij garnek z kuchenki. Uważaj, by nie przypalić roztopionego masła.

  4. Resztę składników połącz z żółtkami i dodaj roztopione masło. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Do tak przygotowanej masy dodaj powoli ubite białka i delikatnie wymieszaj.

  6. Gotową masę przełóż całość do foremki. Możesz dla wygody wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wstaw formę na około pół godziny.

  8. Sprawdź, czy chleb jest gotowy - możesz zrobić to patyczkiem. Pamiętaj, by zostawić chleb do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

chleb keto

Nasz przepis na keto chleb jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie oznacza to oczywiście, że nie można go dodatkowo zmodyfikować. Zamiast masła możemy sięgnąć po olej kokosowy - dzięki temu unikniemy laktozy w składzie. Inna propozycja to dodanie ulubionych pestek lub ziaren np. siemienia lnianego albo słonecznika.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło