Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie, wartości odżywcze

 11/25/2022 09:11:05    Komentarze 0

Orkisz jest jedną z najchętniej wybieranych odmian zbóż. Nic w tym dziwnego, ten rodzaj pszenicy cechuje się większą odpornością na niesprzyjające warunki, a dodatkowo przy jego uprawie nie jest potrzebne stosowanie środków chemicznych. Również pod względem składników odżywczych jest to bardziej wartościowy wybór. To wszystko sprawia, że zarówno mąka orkiszowa, jak i płatki orkiszowe powinny znaleźć stałe miejsce w dobrze zbilansowanej diecie.

płatki orkiszowe

Czym są płatki orkiszowe?

Płatki orkiszowe to nic innego jak zgniecione ziarna orkiszu. Są one najmniej przetworzone, a sam proces pozyskiwania pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych w przeciwieństwie do wersji prażonej płatków, która wprawdzie jest bardziej lekkostrawna, ale też bardziej zubożona.

Właściwości zdrowotne płatków orkiszowych

Orkisz uznaje się za zdrowszy wariant niż większość odmian pszenicy. W jego składzie znajduje się więcej białka, tłuszczu i błonnika. Jest też sporo witamin i minerałów jak wapń, potas, magnez i żelazo. Stwierdzono nawet obecność rodanidu, który jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki niemu płatki orkiszowe mają właściwości przeciwbakteryjne.

Silny układ odpornościowy to nie wszystko. Płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartym z nich kwasom omega-3. Do tego wpływają pozytywnie na samopoczucie i dodają energii. Wspierają regenerację komórek, a przez to poprawiają wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci.

Warto też wspomnieć o włóknie pokarmowym, które pozwala dłużej zaspokoić uczucie sytości, a także reguluje cykl wypróżnień.

Płatki owsiane, a płatki orkiszowe

Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe pod wieloma względami są do siebie podobne i różnice między nimi są dość subtelne. Indeks glikemiczny płatków orkiszowych jest równy 45, a w przypadku płatków owsianych wynosi 40. To oznacza, że w mniejszym stopniu wpływają na podnoszenie się poziomu cukru we krwi, na co szczególnie powinni zwracać uwagę diabetycy.

Pod względem ilości kalorii to w płatkach orkiszowych, jest ich mniej niż w płatkach owsianych. Dają daniom również lekko orzechowy smak, co może mieć znaczenie przy wyborze jednej lub drugiej odmiany.

płatki owsiane

Wykorzystanie płatków orkiszowych

Posiłkiem w którym najczęściej wykorzystuje się płatki, jest śniadanie. Płatki orkiszowe mogą stanowić dodatek do musli, granoli i pożywnych koktajli. Można je spożywać na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Co istotne, w przeciwieństwie do płatków błyskawicznych zawierają znacznie więcej składników odżywczych.

Pożywne śniadania to oczywiście nie wyjątek. Płatki orkiszowe świetnie sprawdzą się również podczas przygotowywania dań wegańskich: kotletów warzywnych i placuszków z ich dodatkiem. Można ich też użyć jako zagęszczacz do zup, a nawet jako zamiennik lub uzupełnienie mąk w słodkich wypiekach.

Wysoka wartość odżywcza w płatkach orkiszowych

Płatki orkiszowe zdecydowanie są wartościowym dodatkiem do naszej diety nie tylko ze względu na składniki odżywcze, ale również ich smak. Są lekkostrawne i mimo, że zawierają gluten, to ten łatwiej przyswajalny od strony układu pokarmowego. Płatki orkiszowe pomagają w budowaniu odporności, wspierają procesy trawienne, a dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu redukują ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Źródła:

Płatki zbożowe - ocena porównawcza. Cześć I - porównanie składu chemicznego i mineralnego - Postępy techniki przetwórstwa spożywczego , 2/2016, 3(1): 97-102

Porównanie cech fizycznych i sensorycznych płatków zbożowych różnego pochodzenia - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6(109): 55-63

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło