Mąka z ciecierzycy - właściwości i zastosowanie
Mąka z ciecierzycy - właściwości
Ciecierzyca to rodzaj rośliny z rodziny bobowatych, która pod względem popularności plasuje się na drugim miejscu tuż za soją. To jeden z najczęściej wykorzystywanych surowców na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ciecierzyca cechuje się dużą uniwersalnością i stanowi podstawę wielu dań. Szczególnie popularna jest w kuchniach bliskowschodnich i indyjskiej. Jest przy tym bardzo zdrowa i zawiera wiele substancji prozdrowotnych.
O ile ciecierzyca jest dobrze znana nie tylko fanom diet bezmięsnych, to o pozyskiwanej z niej mące już nie można powiedzieć tego samego. Mąka wytwarzana z ziaren ciecierzycy jest produktem nisko przetworzonym i dlatego zachowuje większość zalet i składników odżywczych zawartych z całym ziarnie. A jest tego naprawdę sporo.
Jak większość roślin strączkowych również ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Pod względem ilości protein przewyższa mniej więcej dwukrotnie mąki wytwarzane z tradycyjnych zbóż, czyli pszenicy i żyta. Można zatem stwierdzić, że mąka z ciecierzycy to produkt wysoko białkowy, który zapewnia odpowiednią ilość tego makroskładnika w dietach ubogich, czy bezmięsnych.
Mąka z ziaren ciecierzycy - kopania składników mineralnych i witamin
Wysoka zawartość protein to nie wszystko. W mące z ciecierzycy znajdziemy dużo błonnika oraz mnóstwo minerałów i witamin. Co istotne, ciecierzyca to również szeroki wachlarz antyoksydantów. Fitosterole, peptydy, karotenoidy, czy kwasy fenolowe - wszystkie odgrywają rolę przeciwutleniaczy, które budują silny system odpornościowy organizmu. Obecny również w ciecierzycy likopen pozwala również zapobiegać powstawaniu komórek rakowych, szczególnie tych powstających w obrębie układu pokarmowego.
Jakby tego było mało, używanie mąki z ciecierzycy wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wysoka zawartość błonnik pomaga w regulowaniu odpowiedniego poziomu cukru i insuliny we krwi. Ma przy tym niski indeks glikemiczny wynoszący raptem 35 więc może z powodzeniem być spożywana przez diabetyków. To wszystko przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy oraz schorzeń typu miażdżyca.
Ciecierzyca wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, co zawsze przekłada się w dużym stopniu na ogólną dobrą kondycję człowieka. Mąka z ciecierzycy to bezglutenowa mąka i może być spokojnie spożywana przez osoby z celiakią i z alergią na ten rodzaj białka.
Jak powstaje mąka z ciecierzycy?
Mąkę z ciecierzycy można kupić w gotowej postaci, ale można ją również przygotować z suchych ziaren ciecierzycy we własnym zakresie. Jest to jednak proces raczej żmudny i wymagający odpowiedniego sprzętu. Niezbędny jest blender o dużej mocy, który będzie w stanie działać pod obciążeniem przez dłuższy czas. Zdecydowanie łatwiejszym wyjściem jest zakup mąki z ciecierzycy w sklepie ze zdrową żywnością.
Mąka z ciecierzycy - zastosowanie
Robiona z ciecierzycy mąka jest produktem bardzo uniwersalnym i ma dzięki temu szerokie zastosowanie. Jej zalety doceniają szczególnie weganie i wegetarianie, dla których jest to cenne źródło białka roślinnego. Jako mąka do wypieków mąka z ciecierzycy może nie być najlepszym wyborem. Jest cięższa od mąki pszennej i nie zawiera glutenu - przez to średnio nadaje się do lekkich wypieków. Wyjściem z sytuacji jest mieszanie jej z innymi typami mąk, co pozwala częściowo zniwelować tę wadę. Nie oznacza to jednak, że nie można jej używać w pojedynkę. W kuchni mąka z ciecierzycy znakomicie nada się do słodkich potraw: naleśników, omletów i gofrów. Nada im delikatnie orzechowej nuty, co w ich przypadku podniesie tylko walory smakowe.
Wegański zamiennik
Mąka z ciecierzycy to również świetny zamiennik często używanych w kuchni produktów. W daniach wegańskich można użyć jej jako alternatywę dla jajek. Pozwoli to na zlepienie placków i klopsików. Na podobnej zasadzie można użyć mąki do zagęszczania zup i sosów w przepisach, gdzie nie ma miejsca na tradycyjną śmietanę. Maki z ciecierzycy nie trzeba przedstawiać również fanom kuchni indyjskiej i arabskiej. Besan, bo z taką nazwą też można się spotkać, w tej formie może służyć za panierkę. Jest też podstawowym składnikiem prostych placków zwanych socca. Również falafele, czyli smażone na głębokim tłuszczu arabskie kulki często robi się z dodatkiem mąki z ciecierzycy.
Ziarna ciecierzycy z kosmetyce
Co ciekawe, ciecierzyca może być wykorzystywana nie tylko kulinarnie, również w celach kosmetycznych można stosować mąkę z ciecierzycy. Wymieszana z jogurtem może być aplikowana na twarz - odżywi skórę, a przy okazji ma właściwości łagodzące podrażnienia. Mąki można też używać jako naturalnego peelingu pod prysznic. Widać zatem, że jest to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu,
Poza dużą zawartością białka dostarcza porcje witamin i minerałów oraz cennego błonnika. To ważny element diety roślinnej, który stanowi alternatywę dla mięsa jako źródło protein, ale również podnosi odporność organizmu i dba o prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Mąkę z ciecierzycy jest produktem bezglutenowym i może być włączona do diety diabetyków.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Źródła:
Gluten-free products from chickpea flour - International Conference on Agricultural Science and Engineering, 845 012077