Dlaczego warto wybrać chleb orkiszowy
Przejdź do następnych akapitów:
Orkisz to jeden z najstarszych rodzajów zbóż uprawianych przez człowieka. Ta odmiana pszenicy znana jest od tysięcy lat, a swoją największą popularność przeżywała w średniowieczu. Już wtedy święta Hildegarda z Bingen, siostra zakonna i uzdrowicielka, propagowała orkisz na szeroką skalę. Mimo iż ówczesny stan wiedzy był bez porównania mniejszy niż ten obecnie, to wiele z jej nauk udało się potwierdzić.
Co kryje się w mące orkiszowej?
Czym jest orkisz? To bliski krewny samopszy i płaskurki - dwóch odmian, kwalifikowanych jako pra-zboża, które jako pierwsze były uprawiane na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu. W porównaniu do najbardziej powszechnej pszenicy zwyczajnej orkisz cechuje się bogatszym i bardziej wartościowym składem: ma większą zawartość błonnika, białka, witamin i minerałów. Reguluje poziom cholesterolu i cukru, a dzięki obecności antyoksydantów wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
Poza tym orkisz to zboże odporne na niesprzyjające warunki, nie wymaga stosowania środków ochronnych. Jako gatunek zboża nie był poddawany żadnym modyfikacjom i do dzisiaj zachował swój pierwotny i niezmieniony charakter. Należy zaznaczyć, że orkisz zawiera gluten. Wprawdzie jest on lepiej przyswajalny, ale nie oznacza to, że może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancjami.
Mąka orkiszowa - zdrowa i wszechstronna
Z racji tego, że orkisz jest odmianą pszenicy, jest w stanie zastąpić ją w praktycznie wszystkich kulinarnych przepisach. Oczywiście nie zawsze będzie to optymalny wybór, bo mąkę orkiszową cechuje jednak charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, który nie każdemu może odpowiadać. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to świetny i uniwersalny surowiec, szczególnie jeśli szukamy materiału zarówno do wypieku chleba, jak i czegoś bardziej słodkiego. Mąka orkiszowa nada się do naleśników, pierogów, a nawet spodów do pizzy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by dodawać mąki orkiszowej i mieszać ją z innymi rodzajami.
Chleb z mąki orkiszowej
Zdrowy chleb orkiszowy to jeden z chętniej wybieranych rodzajów pieczywa. Jest wprawdzie droższy niż wypieki robione z mąki pszennej, ale rekompensuje to zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi. Prosty chleb orkiszowy można łatwo przygotować z gotowych mieszanek chlebowych dostępnych w sklepie Naturalnie Zdrowe. Jeśli jednak lubimy wyzwania, chcemy spróbować własnych sił i zrobić domowy chleb od podstaw - najlepiej wybrać na początek coś łatwiejszego. Nasza propozycja to smaczny chleb orkiszowy zrobiony na suchych drożdżach. Można też użyć drożdży świeżych, jeśli akurat mamy je pod ręką. Należy tylko pamiętać o zwiększeniu odpowiednio ilości w stosunku do instant.
Chleb orkiszowy - przepis
Na początek przygotuj niezbędne składniki. Podane ilości pozwolą na wypiek jednego chleba orkiszowego ze standardowej keksówki.
Składniki
-
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
-
8 g drożdży suchych (przy świeżych drożdżach będzie 16 g)
-
łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki miodu
-
350 ml wody
-
opcjonalnie możesz dodać ziaren słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i inne wg uznania
Wykonanie
-
Na początek wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, sól, suche drożdże i dobrze wymieszaj.
-
Rozpuść miód w wodzie i całość wlej powoli do miski, cały czas dobrze mieszając.
-
Wyrabiaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto chlebowe powinno dać się formować.
-
Przełóż ciasto do keksówki i wyrównaj. Nie zapomnij o wyłożeniu jej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
-
Po tym czasie wyrośnięte ciasto powinno być gotowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół). Włóż formę i piecz przez 50 minut.
-
Upieczony chleb wyjmij z formy, zdejmij papier i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie można go też przykryć lnianym ręcznikiem.
2 godziny i mamy gotowy chlebek: przepyszny i z chrupiącą skórką. Taki orkiszowy chleb możemy bez problemu mrozić, by domowe pieczywo mieć zawsze pod ręką. Warto tylko pamiętać, żeby przed wsadzeniem do zamrażarki owinąć chleb folią spożywczą.
Do wypieków chlebów orkiszowych można oczywiście użyć także mąki razowej. Chleb orkiszowy zrobiony z takiego surowca będzie oczywiście cięższy i nie wyrośnie tak bardzo, ale będzie jeszcze bardziej odżywczy - mąkę orkiszową pełnoziarnistą cechuje mniejszy stopień przetworzenia i większa zawartość błonnika.