Szybki przepis na gofry ketogeniczne
Keto gofry
Dieta ketogeniczna to absolutny hit ostatnich lat. Chociaż pociąga za sobą wiele wyrzeczeń, to nie można jej odmówić skuteczności. Osiągane rezultaty są spektakularne i widoczne w krótszym czasie niż w przypadku innych diet redukcyjnych. W czym tkwi sekret diety keto? W dużym skrócie wszystko sprowadza się do drastycznego obcięcia ilości węglowodanów w diecie i zastąpienie ich tłuszczami. Takie działanie ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Mówiąc prościej, ciało przestawia się ze spalania węglowodanów, na tłuszcze. To oznacza, że energia czerpana jest również z tłuszczu zgromadzonego w naszych tkankach, co sprzyja szybkiej utracie wagi.
Dieta keto bije rekordy popularności, jednak ma również wady. Jak każda dieta eliminacyjna, również keto usuwa z jadłospisu wiele produktów uważanych powszechnie za zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Dotyczy to przede wszystkim pozycji bogatych w węglowodany, czyli np. produkty zbożowe (pieczywo, makaron), ale również ryż, czy kasze. Z menu wypadają też warzywa i owoce, które są bogate w cukry np. ziemniaki i banany. Oczywiście wykluczone są słodycze pod każdą postacią, ale te i tak są na czarnej liście każdej odchudzającej się osoby.
Wiele osób planuje przejść na dietę keto z powodu świetnych rezultatów. Jednak zderzenie z rzeczywistością może by dla nich dość bolesne właśnie przez ilość wykluczeń. Jak temu zaradzić? Najlepiej zawczasu przygotować sobie przepis na wersje keto ulubionych dań. Wbrew pozorom, takich zamienników jest naprawdę bardzo dużo. I często dotyczy dań, które w ogóle nie kojarzą się z keto. Dzisiaj przedstawiamy przepis na gofry keto.
Gofry bezglutenowe i keto
Przepis warto sprawdzić, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie ketogenicznej. Dlaczego? Jest kilka powodów. Po pierwsze jest on absurdalnie prosty i może go zrobić dosłownie każdy. Po drugie są to gofry bezglutenowe. Poza tym te keto gofry są pyszne i stanowią świetną alternatywę dla "oryginałów". To zresztą niejedyny sposób na ich wykonanie. Gofry keto można przygotować też z wykorzystaniem np. serka mascarpone dlatego warto eksperymentować i szukać ulubionych przepisów.
Składniki na gofry keto:
~30 g mąki kokosowej lub mąki migdałowej
2 jajka
60 ml napoju migdałowego (120ml jeśli używasz mąki migdałowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
erytrol (dla miłośników słodkości)
Toping
100g śmietanki 36%
100g mascarpone
ulubione dodatki: orzechy, wiórki kokosowe, drobne kawałki gorzkiej czekolady, borówki
Wykonanie:
-
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
-
Do osobnej miski wbij jajka i rozstrzep, a następnie dodaj do nich napój roślinny i roztopione masło.
-
Połącz zawartość obu misek i mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
-
Rozgrzej gofrownicę, a następnie wylej zawartość z miski i piecz do uzyskania odpowiedniego koloru i chrupkości.
- Gofry można jeść od razu po przygotowaniu lub na zimno. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry ketogeniczne to szybkie, proste i pożywne śniadanie gotowe, które sprawdzą się oczywiście również jako forma deseru. Smacznego!