Keto makaron
Makaron i keto raczej rzadko występuje w jednym zdaniu. Dieta ketogeniczna zakłada przecież spożywanie jak najmniej węglowodanów, a zwykły makaron należy do produktów, w których zajmują one zdecydowaną większość składu. Czy to w ogóle jest możliwe? Tak, a taki keto makaron jest łatwiejszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać.
Zrób makaron na diecie keto - to łatwe!
Do wyrobu tradycyjnego makaronu potrzeba mąki, jajek oraz odrobiny soli i oliwy z oliwek. O ile pełne składników odżywczych jajka są jednym z fundamentów diety ketogenicznej, tak na mąkę zbożową absolutnie nie ma miejsca - w każdych 100 g może być nawet kilkadziesiąt gramów węglowodanów. To zdecydowanie zbyt dużo. Mąka jest jednak niezbędna do makaronu. Jakie jest wyjście? Wybrać odpowiedni zamiennik.
Do zrobienia keto makaronu najlepiej sięgnąć po mąkę bambusową zwaną też błonnikiem bambusowym. Niska kaloryczność i śladowe ilości węglowodanów idealnie wpisują się w wymogi diety ketogenicznej.
Keto makaron - składniki
Aby przygotować ketogeniczny makaron, potrzebować będziemy tylko kilku składników. Prócz wspomnianej mąki bambusowej, musimy zaopatrzyć się w twaróg pełnotłusty, odrobinę gumy guar, jajko oraz szczyptę soli. Opcjonalnie możemy dodać dla smaku np. kurkumę - makaron zyska wtedy charakteru.
Składniki:
-
10 g mąki bambusowej
-
125 g twarogu pełnotłustego
-
20 g gumy guar
-
jajko
-
szczypta soli, opcjonalnie: przyprawy wg uznania
-
Umieść wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszać, by uzyskać jednolitą masę
-
Przełóż ciasto na deskę posypaną mąką bambusową i ugniataj. W razie zbytniej lepkości dodaj więcej mąki.
-
Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj całość niezbyt cienko. Następnie ostrym nożem potnij ciasto na wąskie paski.
-
Zagotuj wodę w garnku. Przygotowany makaron włóż do wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
-
Po odcedzeniu makaron jest gotowy do podania.
Makaron konjac na diecie ketogenicznej
Nie masz czasu albo ochoty na robienie naszego przepisu? Nic straconego. Wystarczy sięgnąć po gotowca, jakim jest makaron konjac. Ten niskokaloryczny makaron ketogeniczny nie zawiera w sobie węglowodanów, a tylko odrobinę błonnika. Do tego nie wywołuje alergii, posiada niski indeks glikemiczny, jest bezglutenowy i wegański więc docenią go również diabetycy oraz osoby na dietach bezmięsnych i low carb. Makaron shirataki to idealna propozycja dla wszystkich miłośników past, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych dań nawet na restrykcyjnych dietach.
Gdzie kupić makaron keto?
Keto makarony, jak ten z mąki bambusowej albo konjac, są produktami niszowymi i ich dostępność jest raczej ograniczona. Czasami możne je spotkać w dużych sieciach handlowych, ale najlepiej szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością jak Naturalnie Zdrowe.