Sernik pistacjowy - hit, który podbija internet

 –  NaturalnieZdrowe.pl  04/08/2025 14:23:22    Komentarze 0

Sernik pyszny i efektowny 

Sernik pistacjowy to nie tylko kulinarny trend. Wystarczy, że zrobisz go choć raz, od razu zrozumiesz, dlaczego zyskał viralową sławę. A jeśli jesteś fanem pistacji, zakochasz się bez pamięci. Ten sernik pieczony jest kremowy, intensywnie pistacjowy i pięknie się prezentuje. A do tego naprawdę prosty w przygotowaniu!

Pasta pistacjowa a krem pistacjowy – wybierz dobrze

Sekret idealnego smaku? Pasta pistacjowa! Wybieraj taką, która zawiera 100% pistacji — bez cukru, oleju czy konserwantów. Na rynku znajdziesz wiele kremów pistacjowych z dodatkami, ale jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad smakiem, sięgnij po naturalną pastę, a nie tzw. masło pistacjowe. Smak dopraw już w masie serowej - dodaj optymalną dla siebie ilość cukru. Dzięki temu sernik wychodzi przepyszny – kremowy, delikatny i z charakterem.

wspaniały przepis na sernik pieczony

Składniki na kruchy spód (na 2 tortownice o średnicy ok. 25 cm):

  • 200 g masła (1 kostka)
  • 50 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsyp do miski, masło pokrój w kostkę. Szybko zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut (lub przygotuj dzień wcześniej).

Wskazówki:

Jeśli zostanie Ci ciasto — upiecz z niego kruche ciasteczka!

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a żeby dobrze się układał, dno posmaruj masłem.

Ciasto rozwałkuj lub zetrzyj na tarce i wylep nim spód tortownicy.

Nakłuj widelcem i piecz 15–20 minut w 180°C (góra-dół), aż się zarumieni.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml pasty pistacjowej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka matchy — dla intensywnie zielonego koloru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść je w misie miksera i miksuj krótko — tylko do połączenia. Gotową masę przelej na wystudzony spód.

Pieczenie:

Nagrzej piekarnik do 160°C. Na dolnej półce piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą — dzięki temu sernik upiecze się w tzw. kąpieli wodnej i będzie równy i wilgotny. 

Czas pieczenia sernika to ok. 60–65 minut. Po upieczeniu wystudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej całą noc).

Polewa i dekoracja z niesolonych pistacji:

Polewa:

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g belgijskiej czekolady (najlepiej w pastylkach)

Podgrzej śmietankę do zagotowania, wrzuć czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Wierzch sernika polej tak, by czekolada apetycznie spływała po bokach.

sernik bez białej czekolady i serka mascarpone

Dekoracja:

Liofilizowane maliny, opcjonalnie możesz użyć świeżych malin

Posiekane, niesolone pistacje

Ten pyszny sernik udekorowany posiekanymi pistacjami na kruchym spodzie, z kremową masą i czekoladową polewą, oczaruje każdego — nawet tych, którzy myśleli, że wolą zwykły sernik. Świetnie sprawdzi się też jako baza na mini serniczki, które możesz wykonać na ciasteczkowym spodzie.

Sprawdź koniecznie i oczaruj bliskich na Wielkanoc! Dajce nam znać czy sernik wyszedł przepyszny!

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło