Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Erytrol – zdrowszy zamiennik cukru, od którego nie przytyjesz

Erytrol – zdrowszy zamiennik cukru, od którego nie przytyjesz

Uważany przez dietetyków za jeden z najlepszych zamienników cukru. Jego kaloryczność jest minimalna, indeks glikemiczny bliski zeru. Ma również właściwości hamujące rozwój próchnicy. O jakiej substancji mowa? O erytrolu, który od kilka lat zyskuje w pełni zasłużoną popularność.

Przejdź do następnych akapitów:

Zauważalny w ostatnich latach wzrost zainteresowania tematyką zdrowego stylu życia i odżywiania nie mógł oczywiście ominąć tematyki cukru. Coraz powszechniejsza jest świadomość niekorzystnego wpływu na zdrowie sacharozy, będącej podstawowym składnikiem cukru wytwarzanego z buraków oraz trzciny cukrowej. Jej masowe wykorzystanie przez przemysł spożywczy słusznie wiązane jest z plagą otyłości i cukrzycy typu II (insulinozależnej). Ponieważ jednak smak słodki jest jednym z najbardziej „cenionych” przez nasze kubki smakowe, kwestią czasu było rozpowszechnienie się słodzików, które mogłyby sacharozę zastąpić a jednocześnie pozbawione są jej wad. Jedną z takich substancji jest ertyrol.

Niskokaloryczne substancje słodzące, zwane popularnie słodzikami, pozwalają zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Jest to szczególnie ważne dla osób, które mają zaburzoną gospodarkę węglowodanową. Spożywanie produktów zawierających niskokaloryczne substancje słodzące ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii oraz nie powoduje poposiłkowych wzrostów stężenia glukozy, a to z kolei sprzyja redukcji masy ciała i kontroli glikemii u chorych na cukrzycę” - mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

Erytrol – co to takiego?

Erytrol jest substancją słodzącą zaliczaną do grupy alkoholi poliwodorotlenowych (cukrowych). Występuje naturalnie w różnych gatunkach owoców, porostach i wodorostach. Na skalę przemysłową wytwarza się go poprzez fermentację glukozy z udziałem określonych typów drożdży (m.in. Candida magnoliae i Torula) Popularność zdobył dzięki swoim właściwościom słodzącym i minimalnej wartości energetycznej (ok. 0,2 kcal/1 gram, czyli 20-krotnie mniej niż w przypadku sacharozy). Do jego zalet zaliczyć trzeba również brak obcego posmaku, występującego w słodzikach na bazie stewii lub aspartamie. Wykorzystywany jest do produkcji żywności o obniżonej kaloryczności, w diecie osób chorych na cukrzycę, jak również w przemyśle farmaceutycznym jako wypełniacz tabletek.

W formie skrystalizowanej erytrol przypomina wyglądem oraz smakiem zwykły cukier, chociaż o nieco mniejszej słodkości – jedna łyżeczka sacharozy (ok. 5 g) jest odpowiednikiem ok. 7g erytrolu.

Mały rozmiar cząsteczkowy erytrolu, w połączeniu z brakiem w organizmie rozkładających go enzymów sprawia, że prawie w całości jest on wydalany z moczem w niezmienionej formie. Mimo, że ok. 10% spożytej substancji trafia do jelita grubego, to jednak nie staje się ona pożywką dla bakterii jelitowych – nie powoduje tym samym wzdęć ani biegunek.

Badania laboratoryjne potwierdziły zdolność erytrolu do ograniczania fermentacji innych cukrów w jamie ustnej, jego stosowanie jest więc korzystne z punktu widzenia hamowania rozwoju procesów próchnicowych – kwestia o tyle istotna, że problemy z próchnicą, o mniejszym lub większym nasileniu, dotyczą prawie 99% dorosłych Polaków.

Wartość indeksu glikemicznego erytrolu zbliżona jest do zera – tym samym nie wpływa on na wahania poziomu cukru we krwi i nie powoduje wyrzutów insuliny. Może być więc bezpiecznie stosowany przez cukrzyków, u których dodatkowo wykazuje działanie ochronne na śródbłonek naczyń krwionośnych w stanie hiperglikemii (przekroczenia norm poziomu glukozy), poprawia ich elastyczność oraz ułatwia przepływ krwi w naczyniach włosowatych.

Dotychczas nie stwierdzono toksyczności, ani występowania skutków ubocznych spożycia erytrolu. Jest on dobrze tolerowany przez organizm nawet w dużych dawkach a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała go za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Rozporządzenie polskiego Ministerstwa Zdrowia z 2008 r. dopuszcza stosowanie erytrolu w wyrobach cukierniczych, przetworach zbożowych i owocowych oraz suplementach diety.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania