Trenuj mózg jedząc orzechy włoskie
Mózg, tak jak wszystkie inne narządy ciała, podlega procesom starzenia się i degeneracji. Aby utrzymać go w dobrej formie przez długie lata należy dostarczać mu regularnie odpowiednich składników usprawniających jego pracę i chroniących przed niekorzystnymi czynnikami. Jednym z najlepszych sposobów na to jest regularne spożywanie orzechów włoskich.
Przejdź do następnych akapitów:
O tym, że orzechy są zdrowe i ich jedzenie przynosi nam wiele korzyści nie trzeba nikogo przekonywać – są prawdziwą kopalnią witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Dzięki temu wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jak się okazuje, jedną z ich licznych zalet jest też znaczne usprawnienie pracy mózgu i poprawa pamięci.
Chociaż mózg nie jest mięśniem, to jednak - podobnie jak muskulatura - wymaga treningu i odpowiedniej diety aby móc efektywnie funkcjonować. Mimo, że jego masa stanowi ok. 2% masy ludzkiego ciała, to jednak mózg zużywa 20% dostarczanej organizmowi energii oraz 25% tlenu. Nic więc dziwnego, że do działania potrzebuje dużych ilości „paliwa”. Jest to głównie glukoza, której źródłem są węglowodany. Bez jej stałego dopływu komórki mózgowe zaczynają obumierać już po 15 minutach. Glukoza to jednak nie wszystko.
Do sprawnego działania ośrodkowy układ nerwowy, którego podstawowym elementem jest mózg, potrzebuje także minerałów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich doskonałym źródłem są orzechy włoskie – uznawane przez specjalistów za najzdrowsze i najbardziej wartościowe dietetycznie.
Naukowcy z Harvard Medical School przeprowadzili eksperyment, w trakcie którego wyselekcjonowanej grupie ochotników podawano przez dwa tygodnie podawano porcje ok. 50 g orzechów włoskich (sugerowaną dzienną dawkę). Po upływie tego czasu przeprowadzony rezonans magnetyczny wykazał zauważalny wzrost aktywności ośrodków mózgu odpowiedzialnych za podejmowanie decyzji i uczenie się. Inne badania sugerują też, że regularne jedzenie orzechów włoskich zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i otępienie starcze (demencja).
Jakich składników dostarczą mózgowi orzechy włoskie?
Na liście niezbędnych mózgowi składników ważną pozycję zajmuje magnez - o udowodnionym działaniu poprawiającym pamięć i zdolność koncentracji, a także spowalniającym procesy starzenia się mózgu i degeneracji neuronów. Kolejny to kwas foliowy, który wraz z innymi witaminami z grupy B zapobiega bezsenności, rozkojarzeniu i nerwowości, a także zauważalnie poprawia nastrój. Należy wspomnieć także o pozytywnym działaniu na pracę mózgu kwasów omega-3, których orzechy włoskie - w porównaniu do pozostałych orzechów - zawierają najwięcej.
Codzienna porcja orzechów włoskich zadziała bardzo korzystnie na osoby przepracowane, zestresowane, często popadające w irytację, mające problem z szybką nauką i kojarzeniem informacji, a także z zasypianiem. Są one również wskazane w profilaktyce choroby Alzheimera, demencji oraz w przypadkach stosowania wyniszczających mózg leków antydepresyjnych.