Dlaczego warto jeść czarny ryż?

Dlaczego warto jeść czarny ryż?

Czarny ryż to dość rzadka, ale wyjątkowo zdrowa odmiana jednego z najczęściej spożywanych pokarmów świata. Jedzony regularnie łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, będących podstawą wyżywienia ponad dwóch miliardów ludzi na całym świecie. W Polsce kojarzony jest przede wszystkim z ryżem białym, czyli najpowszechniejszą a jednocześnie najmniej wartościową odmianą. Bogactwo gatunków tej rośliny jest jednak ogromne, tak samo jak jej właściwości odżywcze. W dzisiejszym wpisie chcemy opowiedzieć o ryżu czarnym - gatunku stosunkowo mało znanym w naszym kraju, uznawanym jednak za najszlachetniejszy i posiadającym najwięcej cennych składników i wartości prozdrowotnych. W dawnych Chinach był potrawą niedostępną dla zwykłych ludzi, zarezerwowaną jedynie dla Cesarza i najwyższych dostojników państwowych – stąd wzięła się jego druga nazwa „ryż zakazany”. Czym charakteryzuje się czarny ryż, jakie ma zalety i dlaczego powinien regularnie gościć na naszych talerzach?

Jakie zalety ma czarny ryż?

Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku ryżu, po ugotowaniu przechodząca w intensywny ciemny fiolet, jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów. Są to związki z grupy flawonidów, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, a także spowalniającym procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie produktów zawierających antocyjany minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, zmniejsza zagrożenie cukrzycą oraz chorobą Alzheimera. Czarny ryż zawiera więcej tych substancji niż powszechnie uznane i cenione ciemne owoce jagodowe (np. borówka amerykańska), żurawina, bakłażany czy nawet winogrona.

Spośród szerokiej palety niezbędnych organizmowi składników występujących w czarnym ryżu warto wymienić również: liczne aminokwasy enodo i egzogenne - będące składnikami budulcowymi białek, dużą ilość błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego, niezbędne dla zdrowia pierwiastki takie jak żelazo, cynk i miedź, betakaroten - będący prekursorem witaminy A, witaminę E oraz zestaw witamin z grupy B - które korzystnie oddziałują na stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają koncentrację i efektywność pracy umysłowej.

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe, których wyniki zaprezentowano na łamach prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowodzą że otręby – czyli zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu - wykazują działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry, tak więc wskazane są jako element diety osób borykających się z tego rodzaju problemami. Zalecany jest również jako składnik kuracji oczyszczających i odchudzających, osobom osłabionym po chemioterapii lub zabiegach operacyjnych.

Czarny ryż ma lekko kleistą konsystencję, łagodny oraz łagodny orzechowy smak, jest pożywny i sycący. Doskonale sprawdzi się w przypadku tradycyjnego obiadu, jako zamiennik ziemniaków lub kasz. Można go wykorzystać do robienia sushi lub jako składnik risotto, sałatek z dodatkiem warzyw i mięsa lub krewetek. W krajach dalekowschodnich uznanie zyskał sporządzany z niego słodki pudding z dodatkiem wanilii, mleczka kokosowego, goździków, kardamonu i imbiru. Zmielone w młynku do kawy ziarna można wykorzystać jako wartościową w składniki odżywcze mąkę - dodawaną do ciast, domowego pieczywa lub naleśników.

Produkt dodany do porównania