Dlaczego warto jeść czarny ryż?

 –  NaturalnieZdrowe.pl  01/12/2018 14:28:21     Zdrowa żywność    Komentarze 0

Czarny ryż to dość rzadka, ale wyjątkowo zdrowa odmiana jednego z najczęściej spożywanych pokarmów świata. Jedzony regularnie łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.

Przejdź do następnych akapitów:

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, będących podstawą wyżywienia ponad dwóch miliardów ludzi na całym świecie. W Polsce kojarzony jest przede wszystkim z ryżem białym, czyli najpowszechniejszą a jednocześnie najmniej wartościową odmianą. Bogactwo gatunków tej rośliny jest jednak ogromne, tak samo jak jej właściwości odżywcze. W dzisiejszym wpisie chcemy opowiedzieć o ryżu czarnym - gatunku stosunkowo mało znanym w naszym kraju, uznawanym jednak za najszlachetniejszy i posiadającym najwięcej cennych składników i wartości prozdrowotnych. W dawnych Chinach był potrawą niedostępną dla zwykłych ludzi, zarezerwowaną jedynie dla Cesarza i najwyższych dostojników państwowych – stąd wzięła się jego druga nazwa „ryż zakazany”. Czym charakteryzuje się czarny ryż, jakie ma zalety i dlaczego powinien regularnie gościć na naszych talerzach?

Jakie zalety ma czarny ryż?

Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku ryżu, po ugotowaniu przechodząca w intensywny ciemny fiolet, jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów. Są to związki z grupy flawonoidów, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, a także spowalniającym procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie produktów zawierających antocyjany minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, zmniejsza zagrożenie cukrzycą oraz chorobą Alzheimera. Czarny ryż zawiera więcej tych substancji niż powszechnie uznane i cenione ciemne owoce jagodowe (np. borówka amerykańska), żurawina, bakłażany czy nawet winogrona.

Spośród szerokiej palety niezbędnych organizmowi składników występujących w czarnym ryżu warto wymienić również: liczne aminokwasy enodo i egzogenne - będące składnikami budulcowymi białek, dużą ilość błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego, niezbędne dla zdrowia pierwiastki takie jak żelazo, cynk i miedź, betakaroten - będący prekursorem witaminy A, witaminę E oraz zestaw witamin z grupy B - które korzystnie oddziałują na stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają koncentrację i efektywność pracy umysłowej.

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe, których wyniki zaprezentowano na łamach prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowodzą że otręby – czyli zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu - wykazują działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry, tak więc wskazane są jako element diety osób borykających się z tego rodzaju problemami. Zalecany jest również jako składnik kuracji oczyszczających i odchudzających, osobom osłabionym po chemioterapii lub zabiegach operacyjnych.

Jak stosować czarny ryż? 

Czarny ryż ma lekko kleistą konsystencję, łagodny orzechowy smak, jest pożywny i sycący. Doskonale sprawdzi się w przypadku tradycyjnego obiadu, jako zamiennik ziemniaków lub kasz. Można go wykorzystać do robienia sushi lub jako składnik risotto, sałatek z dodatkiem warzyw i mięsa lub krewetek. W krajach dalekowschodnich uznanie zyskał sporządzany z niego słodki pudding z dodatkiem wanilii, mleczka kokosowego, goździków, kardamonu i imbiru. Zmielone w młynku do kawy ziarna można wykorzystać jako wartościową w składniki odżywcze mąkę - dodawaną do ciast, domowego pieczywa lub naleśników.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło