Powody dla których pokochasz czarnuszkę

Powody dla których pokochasz czarnuszkę

Niepozorne czarne nasionka to prawdziwy arsenał substancji i związków bioaktywnych o udowodnionym działaniu przeciwrakowym, antybakteryjnym, antywirusowym, łagodzącym stany zapalne. Czarnuszka pomoże Ci zwalczyć przeziębienie, wzmocni odporność, poprawi stan skóry oraz złagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości związane z chorobami dróg oddechowych.

Nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa) ich dobroczynny wpływ na zdrowie znane były już w okresie Starożytności. Wzmianki o niej znajdziemy m.in. w Starym Testamencie oraz pismach greckiego lekarza Hipokratesa – zwanego „ojcem medycyny”. Obecnie jest to roślina hodowlana, o szerokim spektrum zastosowań w zielarstwie, przemyśle farmaceutycznym oraz w kuchni. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 różnych związków aktywnych biologicznie. Są bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, związki steroidowe o działaniu przeciwzapalnym i związki chininowe o właściwościach przeciwutleniających, przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dostarczają również dużej ilości witaminy E i soli mineralnych: żelaza, wapnia, potasu, cynku, fosforu i miedzi.

Jakie zalety mają nasiona czarnuszki?

Naturalnie występujący w nasionach czarnuszki olej charakteryzuje się bogactwem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pełnią one ważną rolę przy wytwarzaniu prostaglandyn, czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu (m.in. powstawaniem i wzrostem komórek). Badania naukowe udowodniły również dobroczynny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na system odpornościowy organizmu - zażywanie ich jest szczególnie wskazane w przypadkach obniżenia odporności i osłabieniu organizmu, w okresie rekonwalescencji, a także wspomagająco po chemio- i radioterapii. Wśród licznych właściwości prozdrowotnych NNKT warto wymieć też obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Cennymi substancjami są również tymochinon, ditymochinon i związki eteryczne - o silnym działaniu hamującym rozwój komórek rakowych, antywirusowym, antybakteryjnym oraz antygrzybiczym i przeciwpasożytniczym. Ich regularne spożywanie może zapobiec przeziębieniom, grypom, infekcjom zatok i oskrzeli. W przypadku takich dolegliwości dobrym rozwiązaniem będzie miód ziołowy - uzyskany poprzez zmieszanie łyżeczki zmielonych nasion z łyżką miodu.

Mielone nasiona czarnuszki wykorzystać można do przygotowania nalewki łagodzącej bóle reumatyczne i mięśniowe, a także leczącej trądzik, stany zapalne skóry, dermatozy i wspomagającej terapię łuszczycy. Picie sporządzonego z nich naparu pomaga przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej i skąpomoczu. Napar stosowany zewnętrznie łagodzi objawy trądziku, atopowego zapalenia skóry i grzybicy.

Ostry, korzenny smak nasion czarnuszki pozwala je wykorzystywać jako przyprawę do past kanapkowych, twarogów, wypiekanego w domu pieczywa, zup, sosów, kiszonej kapusty oraz różnego rodzaju mięs - jako zamiennik pieprzu.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania