Naturalne antybiotyki na zimowe przeziębienia i inne dolegliwości

 –  NaturalnieZdrowe.pl  02/06/2018 10:46:58     Zdrowie i uroda    Komentarze 0

Nadmierne spożycie antybiotyków to jeden z poważnych problemów współczesnego świata, niosący za sobą wiele skutków ubocznych dla pacjenta, jak również grożący rozwojem szczepów bakterii odpornych na ich działanie. W przypadku większości zimowych infekcji stosowanie antybiotyków jest zupełnie nieuzasadnione a bardziej efektywne i znacznie tańsze może okazać się wykorzystanie naturalnych substancji o podobnych właściwościach.

Przejdź do następnych akapitów:

Przeziębienia, gorączka, kaszel i grypa to problemy dotykające w okresie zimowym wielu osób. Nie zawsze są na tyle poważne, żeby zmusić nas do wzięcia zwolnienia z pracy i leżenia w łóżku, ale zawsze są problematyczne, męczące i komplikują codzienne życie.

Zanim jednak zaczniemy „faszerować” się ogólnodostępnymi preparatami na przeziębienie lub domagać od lekarza recepty na antybiotyk – wypróbujmy metody leczenia, znane od lat naszym rodzicom i dziadkom. Skuteczność naturalnych substancji leczniczych może okazać się zadziwiająco wysoka, a obciążenie dla portfela zdecydowanie niższe niż w przypadku wyrobów przemysłu farmaceutycznego.

Czosnek – król naturalnych antybiotyków

Ma charakterystyczny ostry smak i zapach, przez niektórych uwielbiany, przez innych znienawidzony, nikt jednak nie kwestionuje jego skuteczności w walce z zimowymi infekcjami i zakażeniami bakteryjnymi. Podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.

Swoje bakteriobójcze właściwości czosnek zawdzięcza wysokiej zawartości allicyny – substancji zdolnej m.in. do zwalczania bakterii z rodzaju paciorkowców, gronkowców (odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe i schorzenia skórne) i E. Coli (zapalenie płuc, sepsa). Allicyna niszczy też wiele grzybów, m.in. pleśniowe i Candida albicans (wywołujące drożdżycę).

Spożywanie czosnku zaleca się w przypadkach stanów zapalnych zatok, bólu gardła, grypy, przeziębienia, jak również w zaburzeniach jelitowych – część naukowców uważa, że czosnek zwalcza bakterie wywołujące problemy jelitowe znacznie skuteczniej niż wiele stosowanych antybiotyków. Regularne jedzenie czosnku poprawia krążenie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, chroni nawet przed nowotworami.

Cebula – lekarstwo znane od wieków

Powszechnie znana cebula zwyczajna znana jest w medycynie ludowej od wieków. Wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Zawiera ona liczne olejki lotne, enzymy, flawonoidy i fitoncydy, jak również witaminę C - dzięki którym przejawia szeroki wachlarz właściwości leczniczych. W terapii wykorzystuje się całe świeże cebule, liście oraz sok – mają one działanie dezynfekujące, wykrztuśne, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne i poprawiające przemianę materii. Cebula jest również bogatym źródłem fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu – czyli minerałów minerałów niezbędnych w budowaniu ogólnej odporności organizmu. Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma również działanie grzybobójcze.

Żurawina – w zapaleniach dróg moczowych

Proantocyjanidy i kwas hipurowy to najważniejsze substancje odpowiedzialne za antybakteryjne działanie owoców żurawiny. Ich spożywanie jest pomocne m.in. w leczeniu zakażeń dróg moczowych wywoływanych najczęściej przez bakterie E. Coli. W wielu szpitalach w USA i Kanadzie, sok żurawinowy stosowany jest profilaktycznie przeciwko zapaleniom dróg moczowych. Pozwala to zmniejszyć zużycie antybiotyków i obniżyć koszty leczenia pacjenta.

Oprócz leczenia schorzeń dróg moczowych antybakteryjne właściwości żurawiny znalazły zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu choroby wrzodowej żołądka - zawarte w nich skondensowane taniny powstrzymują niektóre z wywołujących choroby wrzodowe bakterii przed osadzaniem się na ścianach żołądka.

Propolis – antybiotyk XXI wieku

Propolis, czyli inaczej kit pszczeli, to substancja przypominająca konsystencją żywicę – wykorzystywana przez pszczoły do wzmacniania konstrukcji ula, uszczelniania gniazda i ochrony przed drobnoustrojami. Jak wykazały badania, zawiera on ponad 300 różnych składników o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym – dzięki czemu jest przedmiotem dużego zainteresowania przemysłu farmaceutycznego.

Propolis zwalcza choroby infekcyjne (m.in. opryszczkę, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenia zatok i migdałków). Pomaga w stanach zapalnych dziąseł i poradontozy. Można go stosować w przypadku wyprysków, czyraków, pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach, zaparciach, nieżycie żołądka), wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran, jak również wiąże trujące metale. Kit pszczeli przyśpiesza również procesy gojenia i regeneracji tkanek oraz jest skuteczny w leczeniu oparzeń. Ze względu na silne działanie jego użycie powinno być konsultowane z lekarzem.

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło