Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie
Płatki drożdżowe wielu osobom mogą kojarzyć się ze składnikiem niezbędnym do wyrobu pieczywa czy chociażby piwa. Nic bardziej mylnego, bo w tym przypadku mamy do czynienia z czymś zupełnie innym. Jakie są zatem najważniejsze właściwości i zastosowania tego dodatku spożywczego.
Przejdź do następnych akapitów:
Płatki drożdżowe nieaktywne to typ nieaktywnych drożdży, a więc takich, które nie ulegają procesowi fermentacji w naszym organizmie. Zawierają duże ilości białka (w naszym produkcie aż 28g na 100g produktu), a dodatkowo są bogate w błonnik i kompleks witamin z grupy B, C i D. Są też świetnym źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń, chrom i magnez. Dla kobiet w ciąży istotną informacją jest też obecność kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym.
Właściwości płatków drożdżowych
Do najważniejszych właściwości płatków drożdżowych zaliczyć można:
- poprawienie trawienia – duża zawartość błonnika wpływa pozytywnie na procesy trawienne w organizmie, a utrzymanie naturalnej flory jelitowej ma też bezpośredni wpływ na kondycję naszego systemu odpornościowego. Płatki zbożowe są też dobrym wsparciem przy problemach z biegunkami i brakach apetytu.
- poprawa kondycji skóry i włosów – duża zawartość witamin z grupy B oraz D polepsza stan skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Pozwala również na skuteczną walkę z trądzikiem i przebarwieniami.
- uzupełnienie diety wegetarian – osoby będące na diecie wegetariańskiej docenią wysoką zawartość białka w płatkach drożdżowych. Pozwala to na uzupełnienie niedoborów protein wynikających z braku w jadłospisie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zastosowanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe znajdują zastosowanie w kuchni głównie w formie dodatków do różnego rodzaju potraw:
- składnik porannego musli po dodaniu do siebie jogurtu, otrębów owsianych, bakalii i płatków drożdżowych nieaktywnych otrzymamy pełnowartościowy posiłek świetnie napędzający trawienie na cały dzień
- dodatek zagęszczający do zup, sosów
- dodatek do kanapek w formie posypki o smaku orzechowo-serowym
- „wegański parmezan” czyli połączenie płatków drożdżowych i migdałów blanszowanych
- dodatek wzbogacający smak zapiekanek makaronowych, warzywnych czy mięsnych
- dodatek do wszelkiego rodzaju farszy
Źródła:
- 1. Dresden D., What are the benefits of nutritional yeast? [online] Medical News Today, 3.10.2018. [dostęp: 25.05.2020]. Dostęp w Internecie: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323245.
- 2. Julson E., Why Is Nutritional Yeast Good for You? [online] Healthline, 30.11.2017. [dostęp: 25.05.2020]. Dostęp w Internecie: https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast.
- 3. Bruno G., Nutritional Yeast & Liver, W: „Smart suplementation. Literature Education Series On Dietary Suppleme” [online] 2009 Huntington College of Health Sciences. [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: https://www.huhs.edu/literature/Nutritional%20Yeast%20&%20Liver.pdf.