Mąka jaglana – właściwości i zastosowanie

Mąka jaglana – właściwości i zastosowanie

Mąka jaglana to jedna z najstarszych znanych mąk. Używana jest od tysiącleci, a obecnie bije rekordy popularności. Kiedy i dlaczego warto się nią zainteresować?


Mąka jaglana jest mąką neutralną, zdrową i świetnie nadaje się jako zamiennik innych rodzajów mąk. Duże uznanie zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości witaminy B, a także obecności pierwiastków takich jak potas i magnez, które pomagają budować kondycję układu krążenia. Dodatkowo obecność błonnika pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu i zadbać o wyższy poziom jego „dobrego” odpowiednika. Poza tym ze względu na swoją uniwersalność jest to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni.

Brak glutenu

Mąka jaglana to jedna z mąk naturalnie niezawierająca glutenu, więc idealnie nadaje się dla osób cierpiących na celiakię oraz tych, którzy zwracają dużą uwagę na ograniczanie spożycia produktów glutenowych.

Świetna do pieczenia

Mąka jaglana idealnie nadaje się jako zamiennik dla mąki pszennej. Dzięki temu można używać jej do wypieku ciast, chlebów czy chociażby naleśników.

Właściwości detoksykacyjne

Dzięki swoim właściwościom bardzo dobrze oczyszcza organizm i działa na niego odkwaszająco. Duża zawartość błonnika napędza procesy trawienne i pomaga udrożnić jelita. Warto też zaznaczyć, że detoksy z użyciem produktów jaglanych sprawiają, że odczucie głodu jest mniej odczuwalne.

Dodatek do zup i sosów

Mąka jaglana to świetna alternatywa dla wszelkiego rodzaju zabielaczy i zagęstniaczy. Można ją spokojnie używać do zup i sosów, zastępując przy tym mąkę pszenną czy różne śmietany.

Zrób to sam

Mąka jaglana jest dostępna jako gotowy produkt, ale równie dobrze można ją zrobić samemu. Posiadając w domu odpowiedni sprzęt, blender czy młynek do kawy, w łatwy sposób zamienimy kaszę jaglaną w mąkę. W tym celu wystarczy ją przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Po odcedzeniu trzeba zostawić kaszę na kilka godzin, a na końcu włożyć ją do piekarnika na mniej więcej pół godziny, by ostatecznie wysuszyć i pozbyć się nadmiaru wilgoci. Na koniec zostanie już tylko zmielić wszystko w wymienionych wcześniej urządzeniach.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania