Jak obniżyć cholesterol z pomocą zdrowej diety?
Cholesterol i jego wysoki poziom spędza sen z powiek wielu osobom. Odpowiednia dieta i nawyki żywieniowe pozwalają jednak skutecznie z nim walczyć. Poniżej przybliżamy kilka produktów, które skutecznie zmniejszają ilość cholesterolu w organizmie.
Przejdź do następnych akapitów:
Brak ruchu, śmieciowe jedzenie, duża ilość dostarczanego do organizmu cukru. To wszystko wpływa na poziom cholesterolu w naszym ciele. Badania nie pozostawiają żadnych wątpliwości: cholesterol ma bezpośredni wpływ na powstawanie schorzeń takich jak miażdżyca czy choroba wieńcowa i jest przyczyna zawałów serca i udarów. Odsetek osób cierpiących na tego typu dolegliwości jest wciąż bardzo duży. Ważnym aspektem w tego typu jest zapobieganie zagrożeniu. Odpowiednia dawka aktywności fizycznej i zdrowa dieta to podstawowe narzędzia walki z cholesterolem. Produkty poniżej zdecydowanie powinny znaleźć swoje miejsce u każdym jadłospisie.
Orzechy
Orzechy jako źródło zdrowych tłuszczy, a szczególnie polecane są migdały oraz orzechy włoskie. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć zły cholesterol LDL i jednocześnie podwyższyć poziom dobrego – HDL. Nie bez znaczenia jest też obecność argininy, która przeciwdziała miażdżycy. Zalecana dzienna dawka to 50 gramów, czyli solidna „garść”.
Owoce i warzywa bogate w błonnik
Zawartość błonnika pozwala przeciwdziałać wchłanianiu się cholesterolu w czasie procesów trawiennych. Biorąc to pod uwagę, warto decydować się na jabłka, czarne jagody czy grejpfruty. Godne polecenia są również awokado, marchew czy dynia.
Owoce morza
Jak wiadomo powszechnie, owoce morza to bardzo bogate źródło kwasów omega-3, które bezpośrednio mają wpływ na poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Ponadto redukują ryzyko związane z powstawaniem zakrzepów, a także mają wpływ na system immunologiczny.
Nasiona babki płesznik
Nasiona babki płesznik prócz powszechnie znanym efektem przeczyszczającym mają też inną zaletę – obniżają cholesterol. Wszystko dzięki zawartości pektyn, które ułatwiają wydalić cholesterol z organizmu i przeciwdziałają ponownemu wchłanianiu. Zamiennie można stosować błonnik witalny, czyli połączenie nasion babki płesznika z babką jajowatą.
Eliminacja cukru
Przy walce z wysokim cholesterolem bardzo ważne jest, by wyeliminować z diety cukier pod każdą postacią. Dla wielu osób jest to duży problem, a czasami rzecz wręcz niewykonalna. Tutaj wyjściem z sytuacji może być zastąpienie cukru słodzikiem takim jak erytrol. Zapewnia około 75% słodyczy zwykłego cukru, ale jednocześnie nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi.