Cały ten błonnik - co musisz o nim wiedzieć?

Cały ten błonnik - co musisz o nim wiedzieć?

Błonnik to jedna z najważniejszych substancji, która gwarantuje należyte funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Jego nadmiar może jednak powodować skutki niepożądane. Czym jest błonnik i co warto o nim wiedzieć?

Przejdź do następnych akapitów:

Błonnik pokarmowy to inaczej włókno pokarmowe. Są to szeroko pojęte substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w czasie trawienia. W jego składzie znajdziemy między innymi celulozę, ligninę i hemicelulozy oraz pektyny, gumy i śluzy. Obecność błonnika w diecie większości osobom kojarzy się głównie z poprawą trawienia oraz uczuciem sytości. Oczywiście są to jedne z podstawowych, ale nie wszystkie zalety. Co więcej, błonnik może również nieść ze sobą skutki negatywne, jeśli jego ilość dostarczana do organizmu będzie zbyt duża.

Błonnik – właściwości

- Zdolność chłonięcia wody, dzięki której pokarm w żołądku znacznie zwiększa swoją objętość, co pozwala na lepsze zaspokojenie uczucia głodu. Powiększona objętość wzmaga również produkcję soków trawiennych, która zapewnia dokładniejsze trawienie treści.
- Zdolność chłonięcia substancji takich jak cholesterol. Dzięki swoim właściwościom pomaga wydalić tłuszcz razem ze stolcem. Jest przez to wsparciem w walce z różnymi chorobami układu krążenia czy miażdżycą.
- Regulacja poziomu insuliny we krwi. Przez spowolnienie procesów trawienia poziom insuliny nie podnosi się tak nagle i gwałtownie jak w przypadku posiłków z małą ilością błonnika. Ma to bezpośredni wpływ na poziom glukozy we krwi.
- Polepszenie perystaltyki jelit. Błonnik nie jest trawiony, a dodatkowo świetnie absorbuje wodę, co powoduje zwiększenie jego objętości. Prowadzi to w efekcie to do poprawienia pracy jelit, a to przeciwdziała powstawaniu zaparć.


Mimo wielu zalet należy pamiętać również o skutkach niepożądanych. Zwiększone wchłanianie wody w organizmie powoduje konieczność dostarczania jej w większej ilości. Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu każdego dnia. Zbyt mała ilość błonnika prócz zaparć może skutkować również gorszym wchłanianiem tłuszczy, a to oznacza również zmniejszone wchłanianie witamin. Z kolei zbyt duże porcje doprowadza do biegunek, dlatego szczególnie osoby cierpiące na stany zapalne żołądka czy jelit powinny dodatkowo zwracać uwagę na ilość błonnika w swojej diecie. Warto brać pod uwagę zalecenia WHO, która rekomenduje spożycie od 20 do 40 gramów błonnika dziennie.

Błonnik w diecie

Do najważniejszych źródeł w diecie zaliczyć można w pierwszej kolejności produkty zbożowe, czyli kasze, mąki czy płatki zbożowe. Na drugim miejscu znajdują się warzywa, szczególnie strączki - fasola i groch. I w końcu ziarna i nasiona, a także owoce suszone oraz świeże. Bardzo dobrym źródłem, które pomaga uzupełnić niedobory i pokryć dzienne zapotrzebowanie, jest błonnik witalny, czyli połączenie ziaren babki płesznik i łupin babki jajowatej. Zalecany jest szczególnie dla osób z cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania