Czas oczekiwania na wysyłkę wynosi obecnie do 2 dni roboczych.

Ksylitol fiński, a chiński. Poznaj różnice między nimi.

Ksylitol fiński, a chiński. Poznaj różnice między nimi.

Ksylitol to najchętniej wybierany zamiennik cukru. Jest od niego mniej kaloryczny, a zapewnia podobną dozę słodyczy. Na rynku spotkać można jednak wersję pochodzącą z Finlandii i Chin. Czym się różnią?

Przejdź do następnych akapitów:

Ksylitol to słodzik naturalnie występujący w przyrodzie. Jego największą zaletą jest znacznie mniejsza kaloryczność w stosunku do białego cukru. Jedna łyżka słodzi potrawy w taki sam sposób, ale daje 2,5 raza mniej kalorii. Nie bez znaczenia jest też niski indeks glikemiczny ksylitolu, co stanowi sporą zaletę dla diabetyków i osób odchudzających się. Ksylitol brzozowy, inaczej nazywany cukrem brzozowym, tradycyjnie był pozyskiwany z kory brzozowej, jednak obecnie producenci często korzystają z alternatywnego źródła, jakim jest kukurydza. Z tym faktem związana jest także podstawowa różnica pomiędzy ksylitolem fińskim a chińskim.

Ksylitol fiński

Ksylitol wytwarzany w Finlandii jest produkowany głównie z masy drzewnej pochodzącej z brzóz. Co to oznacza? Po pierwsze i najważniejsze: brzozy nie są roślinami GMO, czyli mamy pewność, że kupowany produkt jest w 100% naturalny i nie był sztucznie modyfikowany. Po drugie: produkcja zlokalizowana w Europie wymusza spełnianie wysokich standardów i przepisów unijnych, co daje gwarancję odpowiedniej kontroli i bezpieczeństwa całego procesu wytwarzania. Dodatkowo jedynym producentem ksylitolu w Unii Europejskiej jest firma Danisco, która, dzięki opatentowanej wcześniej metodzie, jest w stanie pozyskać surowiec najwyższej jakości. Powszechnie jest on uznawany za najlepszy ksylitol dostępny obecnie na rynku.

Ksylitol chiński

Co w takim razie z ksylitolem pochodzącym z Państwa Środka? Jest on na pewno tańszy w produkcji. Przez wzgląd na to, że brzóz jest stosunkowo mało, a kukurydza jest uprawiana w Chinach na szeroką skalę, pozyskanie taniego surowca nie stanowi problemu. Niestety niesie to za sobą różne konsekwencje. Przede wszystkim ryzyko wykorzystania GMO, w którego produkcji Chiny są jednym ze światowych liderów. Nie można tego brać oczywiście za pewnik, ale obawy są mogą być uzasadnione. Warto zwrócić także uwagę na różnice w samym procesie pozyskiwania ksylitolu, który w przypadku kukurydzy jest bardziej szkodliwy dla środowiska naturalnego. Wątpliwości budzą również standardy jakościowe produkcji niebędące na równi z europejskimi normami. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące np. na drożdżyce, ponieważ w procesie produkcji ksylitolu chińskiego używane są drożdże, których małe ilości mogą znajdować się również w produkcie finalnym.

Źródła:

  1. 1. Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, W: „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 47, s. 340-343, 2015.
  2. 2. Świerczek U., Borowiecka A., Feder-Kubic J., Struktura, właściwości i przykłady zastosowań syntetycznych substancji słodzących, W: „Żywność, Nauka. Technologia. Jakość”, 4(107), s. 15-25, 2016.
  3. 3. Pierini C., Xylitol: A Sweet Alternative. Unique Sweetener Supports Oral Health [online] Institute for Progressive Medicine [dostęp: 26.05.2020]. Dostęp w Internecie: https://www.iprogressivemed.com/misc/xylitol_a_sweet_alternative.pdf.
< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania