Pyszny i zdrowy kwas chlebowy

   11/16/2018 16:42:07     Zdrowa żywność    Komentarze 0
Pyszny i zdrowy kwas chlebowy

Kwas chlebowy, czyli oranżada naszych przodków. Jakie ma właściwości i jak zrobić ten zdrowy i naturalny napój orzeźwiający?

Przejdź do następnych akapitów:

Napoje orzeźwiające obecne na sklepowych półkach to w większości przypadków wymysł ostatnich 100-150 lat. Naładowane cukrem, wzmacniaczami smaku i sztucznymi barwnikami raczej nie zachęcają do spożywania. Większość z nas chciałaby mieć możliwość napicia się czegoś chłodnego w ciepłe dni, ale bez martwienia się o kiepski skład na etykiecie. Nawet osoby na co dzień spożywające tylko wodę mogą mieć ochotę czasem skosztować czegoś, co ma smak. W takich sytuacjach niezwykle przydatny będzie kwas chlebowy, czyli oranżada naszych przodków.

Czy kwas chlebowy jest zdrowy?

Kwas chlebowy jest znany w Polsce i w wielu innych krajach słowiańskich od setek, jeśli nie tysięcy lat. O jego popularności decydowały głównie prostota sporządzenia i powszechna dostępność niezbędnych składników. Oczywiście nie bez znaczenia są również smak i wyjątkowe właściwości kwasu chlebowego. Niewiele osób bowiem zdaje sobie sprawę z tego, że kwas chlebowy ma działanie prozdrowotne. Napój ten jest naturalnym probiotykiem zawierającym w sobie pałeczki kwasu mlekowego. Dzięki temu wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy, poprawia trawienie i wzmacnia florę bakteryjną w jelitach. Wszystko to wzmacnia również odporność organizmu, którego wiele infekcji może mieć swój początek właśnie w układzie trawiennym. Ponadto kwas chlebowy poprawia przemianę materii, a bogata zawartość w składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B i E, pozwala odpowiednio nawodnić nasz organizm i uzupełnić niedobory elektrolitów. Jest to szczególnie istotne w okresie wiosenno-letnim, kiedy wyższe temperatury zwiększają pocenie.

Jak zrobić domowy kwas chlebowy?

Dużą zaletą omawianego trunku jest prostota przygotowania. Na domowy kwas chlebowy potrzebować będziemy:

- 300 gramów chleba razowego (ważne, żeby był robiony na naturalnym zakwasie),

- około 2,5 litra wody,

- pół szklanki cukru,

- 10g drożdży,

- ewentualnie rodzynki dla smaku.

Chleb może, jednak nie musi być czerstwy - na początku najlepiej będzie, jeśli powędruje do piekarnika na kilkanaście minut. W tym samym czasie gotujemy wodę, a następnie zalewamy nią wcześniej przygotowany chleb razowy. Mieszamy oba składniki w garnku lub słoju i zostawiamy na co najmniej kilka godzin (niektóre przepisy mówią nawet o dobie). Po tym czasie dodajemy drożdże z cukrem rozpuszczone w odrobinie wody i znowu zostawiamy mieszankę na jakiś czas. Na koniec zostaje nam już tylko przecedzenie roztworu i rozlanie do butelek. Należy pamiętać, żeby butelki nie były wypełnione w całości - wywar z chleba razowego może nadal podlegać procesowi fermentacji. Tak przygotowane naczynia zostawiamy w pozycji leżącej na kilka dni, po których nasz razowy kwas chlebowy jest zdatny do spożycia przez 3-4 tygodnie.

Smacznego!

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło